Με επιτυχία η επίσκεψη από την Εταιρεία Αστρονομίας

Από τον Χρήστο Μαυρομμάτη

Με ένα πλήρες λεωφορείο, έγινε την Κυριακή (18-6-2017) η επίσκεψη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου , στο Κέντρο Διάδοσης των Επιστημών και το Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου Πιερίας.

Η Εταιρεία Αστρονομίας ανέκαθεν έκανε επιτυχημένες εκδρομές, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε τις προσδοκίες , ως προς την οργάνωση και την εκτέλεση με ακρίβεια του προγράμματος σε όλα τα τμήματα του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος «ΝΟΗΣΙΣ» και τις εξαιρετικές ξεναγήσεις του Ιδρύματος.

Ιδιαίτερα τα μέλη μας εντυπωσιάστηκαν στην ψηφιακή προσομοίωση και προβολή της σκηνοθετικής παρουσίασης του Αστρονόμου Θεοφάνη Ματσόπουλου «Από τη γη στο σύμπαν», όπου εμπέδωσαν έτσι τη γνώση τους για τη δημιουργία της γης, των δισεκατομμυρίων γαλαξιών και αστέρων και του δικού μας γαλαξία με τους αστέρες , Ερμή, Αφροδίτη, Δία, Απόλλων και Κρόνο. Κατόπιν παρακολουθήσαμε σε τρισδιάστατη παράσταση (με ειδικά γυαλιά), τη γέννηση και ανάπτυξη των Δεινοσαύρων, του μεγαλύτερου ζώου, κυρίαρχου στη γη, σε σχήμα γουστέρας, με δύο πόδια, βάρους πέντε ελεφάντων, που κυριάρχησε στην Παταγονία της Αργεντινής, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και πριν την εμφάνιση του ανθρώπου. Τα γιγαντόσωμα αυτά ζώα, ζωντάνεψαν από τα αυγά των θηλυκών μέχρι της γιγαντόσωμης ανάπτυξής τους, φέρνοντας με την ψηφιακή τεχνολογία , όλη τους τη μορφή , μπροστά , που μας τρόμαζαν πολλές φορές και μας ανάγκαζαν να απλώνουμε τα χέρια μας , για να φυλαχθούμε από την επίθεσή τους και να τα αποφύγουμε. Τα ζώα αυτά εξαφανίστηκαν από τη γη ,μετά την πτώση θεόρατου μετεωρίτη, που προκάλεσε μεγάλο σεισμό στη γη, άνοιξε τεράστιο κρατήρα στο Μεξικό και η σκόνη σκέπασε όλη τη γη , ενώ η θερμοκρασία , που αναπτύχθηκε , κατέστρεψε όλη τη βλάστηση της γης και προκάλεσε το θάνατο όλων των ζώντων οργανισμών του ζωικού βασιλείου και φυσικά και οι δεινόσαυροι, δεν άντεξαν και πέθαναν στα βουνά και τις κοιλάδες της Παταγονίας. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία για τη ζωή στα μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και σε όσους άλλους κατακλύζουν το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ της Θες/κης.

Μετά από αυτά τα δύο θεάματα , επισκεφθήκαμε το Μουσείο Τεχνολογίας που μας ενθουσίασε ιδιαίτερα. Αφού ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα εκθέσεως παλαιών αυτοκινήτων (Αντίκες) περι τα 70 σπάνια αυτοκίνητα, οι ξεναγοί μας οδήγησαν στις αίθουσες εξέλιξης της τεχνολογίας διαφόρων συστημάτων, από τους αρχαίους Έλληνες, μέχρι σήμερα. Εκεί πραγματικά περιεργαστήκαμε και ξεχαστήκαμε να απολαμβάνουμε τα πειράματα μόνοι μας. Να σηκώνουμε αυτοκίνητο με μικρή δύναμη του ενός ανθρώπου, να βγάζουμε νερό με κοχλία εντός σωλήνα, που είναι η βάση της αντλίας, να ζυγιζόμαστε στη βαρύτητα των αστέρων του ηλιακού μας συστήματος , στον Άρη, την Αφροδίτη τον Κρόνο κλπ. και πολλές άλλες εξελίξεις της τεχνολογίας.

Το απόγευμα, στην επιστροφή ,επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο στο ΔΙΟ της Πιερίας, όπου περιεργαστήκαμε όλα τα αντικείμενα των ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου στα τρία πατώματα των αιθουσών του Μουσείου. Οι θαυμάσιες προτομές , τα μεγάλα ψηφιδωτά, τα οικιακά σκεύη, τα γεωργικά εργαλεία και τόσα άλλα αντικείμενα από την εποχή των βασιλέων της Μακεδονίας, Αρχέλαου, Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αντικείμενα του 6ου-1ου αιώνα πΧ.. Την εξέλιξη των ανασκαφών μας παρουσίασε με βίντεο ο Καθηγητής της Αρχαιολογίας και υπεύθυνος των ανασκαφών σ’ αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο κ. Παντερμαλής, που μας κατέπληξε με την επιμέλεια, την παρατηρητικότητα και την μεγάλη προσοχή, που μετέφερε τα αντικείμενα ,όπου χρειαζόταν για να καθαριστούν και με λεπτομέρεια να συναρμολογηθούν . Έφθασε μέχρι τις ΗΠΑ, σε ορισμένα , που είχαν την τεχνική και τα μέσα γι’ αυτή τη λεπτή εργασία. Και όπως ξέρουμε ανακάλυψε ασύλητο τον τάφο του Φιλίππου του Β΄. με το χρυσό στεφάνι , που τα ευρήματα αυτά βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Έτσι , η εκδρομή αυτή, μπορούμε να πούμε ότι ήταν εκπαιδευτική με τα αξιοθέατα, που είδαμε στο ψηφιακό Μουσείο ΝΟΗΣΙΣ και της εξέλιξης της τεχνολογίας, όπου κυριολεκτικά απορροφηθήκαμε και απολαύσαμε την οξυδέρκεια και την τελειότητα των αντικειμένων, αλλά και την εξαιρετική τέχνη των αρχαίων προγόνων μας και στο ΔΙΟ της Πιερίας. Όλα τα μέλη της Εταιρείας εξέφρασαν τις ευχαριστίες στους διοργανωτές και ευχήθηκαν να επαναλαμβάνουν τέτοιες εκδρομές στο μέλλον, γρήγορα και όχι αργά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.