Μείωση τελών ή έργα

Από τον Πασχάλη Μανόλη

Μπορούν να μειωθούν τα Δημοτικά τέλη?
Σύμφωνα με απλές μετρήσεις όχι μόνο είναι δυνατό αλλά αποτελεί μοναδική λύση την περίοδο που διανύουμε.
Θα σας παραθέσω εν μέρει, γνωστά οικονομικά στοιχεία του Δήμου και θα σας αναπτύξω το σκεπτικό που με οδήγησε να ζητήσω μείωση των τελών κατά 30 % στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε μια διαλυμένη οικονομία όπως η Ελληνική η κρίση εμφανίζεται αναλογικά σε κάθε περιοχή και κάθε δραστηριότητα της χώρας. Στον Δήμο Σκιάθου όμως η κατάσταση δεν φανερώνει την ίδια δυσχέρεια. Ο τόπος εκτός από ευλογημένος φαίνεται ότι λειτουργεί αντιφατικά ως προς την γενικότερη κρίση. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα κυμαίνονται γύρω στα 6.000.000 Ευρώ. Το ποσό χαρακτηρίζεται δυσανάλογο με τον τρέχοντα προϋπολογισμό ο οποίος κυμαίνεται σε πραγματικά νούμερα γύρω στα 10.000.000. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν δημοτικά τέλη τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, γεγονός που αποδεικνύεται από το ύψος των ταμειακών διαθέσιμων.Το αποτέλεσμα φανερώνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Δήμος λοιπόν εισπράττει οπωσδήποτε περισσότερα χρήματα από αυτά που χρειάζεται. Δημιουργείται λοιπόν ένα πλεόνασμα χωρίς λόγο και κάποια εκατομμύρια λιμνάζουν χωρίς να επενδύονται, μιας και δεν υπάρχει κανένα μεγάλο η μικρό έργο στο νησί εν εξελίξει κι ακόμη χειρότερα δεν προβλέπεται, λόγω της απουσίας μελετών, να υπάρξει ούτε στο μέλλον. Η Σκιάθος λοιπόν ενώ χρειάζεται υποδομές, ενώ έχει την οικονομική και τεχνική δυνατότητα ,δεν απολαμβάνει τις κατασκευές και τα έργα που απαιτούνται.

Επανερχόμενος στο θέμα της μείωσης των Δημοτικών τελών θα σας υπενθυμίσω ότι κυρίως οι επιχειρήσεις είναι αυτές που καταβάλλουν την μερίδα του λέοντος. Η συγκέντρωση αυτή όπως προανέφερα συντελείται εις βάρος της οικονομίας που απαιτεί την επένδυση των κεφαλαίων και την αναβάθμιση των υποδομών και του τουριστικού προϊόντος. Θα ήταν άσκοπο φαντάζομαι να σας υπενθυμίσω την κάκιστη ποιότητα των οδοστρωμάτων, την απουσία παρκινγκ, την κωλυσιεργία στο εφαρμογή του σχεδίου πόλεως , ΤΟ ΝΕΡΟ, και δεκάδες αλλά θέματα που όλοι μας γνωρίσουμε.

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει πρόθεση για την αξιοποίηση τους λόγω της απαρχαιωμένης νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την Δημοτική αρχή και το δημόσιο εν γένει, προτείνω την επαναφορά των χρημάτων μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών κατά 30% στις επιχειρήσεις κατά 10% στα νοικοκυριά καθώς και την πλήρη απαλλαγή των κοινωνικά ευπαθών ομάδων όπως οι πολύτεκνοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Η μείωση θα απαλύνει την φορολογική επίθεση που δέχεται ο επιχειρηματικός κλάδος και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.
Είναι προτιμότερο το ποσό αυτό να επανέλθει στην αγορά και τα νοικοκυριά και να επενδυθεί από τους επαγγελματίες. Είναι μάλιστα ο μοναδικός τρόπος τα χρήματα να ‘’αυγατίσουν’’ μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και να βελτιωθεί ανα μονάδα το τουριστικό προϊόν.

Τέλος, πεποίθησή μου είναι, ότι το παραπάνω μέτρο δεν θα υιοθετηθεί από την Δημοτική αρχή, διότι δεν έχει το σθένος των ισχυρών αποφάσεων. Ωστόσο θα αναμένω με ενδιαφέρον την αιτιολογία και έως τότε θα μετράμε αντίστροφα προς την διεξαγωγή των εκλογών που θα οδηγήσουν εκ μέρους μου στην υλοποίηση του αυτονόητου, με την ίδρυση στο δήμο μας του τομέα επενδύσεων και δημοτικών έργων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.