Να δώσουμε νέα πνοή σε μια αγορά που βουλιάζει

Του Γιώργου Καλτσογιάννη - Θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Για όλους εμάς που ζούμε καθημερινά τον παλμό της πραγματικής οικονομίας και συνομιλούμε με επαγγελματίες, μικρομεσαίους, εμπόρους, γενικά ανθρώπους της αγοράς αλλά και μισθωτούς, αυτό που διαπιστώνουμε είναι μια γενική οικονομική δυσκαμψία που μεταφράζεται άμεσα σε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, πτώση της παραγωγής και συνακόλουθα αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Το τρέχον έτος που σιγά-σιγά ολοκληρώνεται, είναι, όπως πολλοί ομολογούν, το χειρότερο για την αγορά. Οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για να διαθέσουν στην αγορά και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.

Η υπερφορολόγηση και η ακρίβεια αφαιρούν χρήμα από την κατανάλωση, την αγορά, την παραγωγή και τις επενδύσεις.

Το υπερπλεόνασμα βγαίνει από τις θυσίες των Ελλήνων που δεν μπορούν όμως να τραβήξουν άλλο το κάρο των παράλογων όρων που έχουν θέσει οι δανειστές για πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2023 και μετά πλεονάσματα 2,2% μέχρι και το 2060, όταν η ανάπτυξη της χώρας αυτή την περίοδο δεν ξεπερνά το 2%.

Οι συνέπειες αυτής της ανορθόδοξης οικονομικής τακτικής είναι ορατές. Κάθε μήνα αυξάνονται οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και οι κατασχέσεις του Κράτους πολλαπλασιάζονται. Το Κράτος έχει περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες του για επενδύσεις και έργα, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι υγιείς επιχειρήσεις να στραγγαλίζονται οικονομικά, αφού και αυτές με δυσκολία μπορούν να αναζητήσουν μόνες πόρους από τις αγορές. Γι’ αυτό άλλωστε και κάποιες μεγάλες εταιρείες με χρόνια παράδοση στον τόπο αναγκάζονται και μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό για να αντλήσουν πιο εύκολα κεφάλαια.

Το 2018 αποδεικνύεται ως η χειρότερη χρονιά για τον ιδιωτικό τομέα με τους τζίρους και τα έσοδα να βουλιάζουν. Και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Επειγόντως χρειάζεται μια άλλη κατεύθυνση στην οικονομία της χώρας. Να μειωθούν οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές, να δοθεί ρευστότητα από τις Τράπεζες για να υλοποιήσουν τους στόχους τους οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες, να προχωρήσουν γρήγορα τα επενδυτικά σχέδια που καρκινοβατούν χρόνια στην Μαγνησία και αλλού, να εφαρμοστούν γενναίες ρυθμίσεις για οφειλές προς Ταμεία και εφορία, να δοθούν κίνητρα στις υγιείς επιχειρήσεις να επεκταθούν. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα παραγωγής θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας όχι των 200 και 300 ευρώ αλλά με αξιοπρεπείς μισθούς, ώστε να μπορούν να ζήσουν οικογένειες, ενώ και οι εργαζόμενοι θα μπορούν σταδιακά να ανακτήσουν δικαιώματα που έχασαν μέσα στα μνημονιακά χρόνια.

Αυτός είναι ο στόχος της Ν.Δ. ως η κυβέρνηση που έρχεται, να δώσει δηλαδή έμπρακτα ελπίδα σε χιλιάδες επιχειρηματίες, επαγγελματίες, μικρομεσαίους, μισθωτούς και εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια μοχθούν σε αντίξοες και άνισες συνθήκες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.