«Να μην με χαρακτηρίζετε με τον όρο “πολιτευτής”»

Από τον Αντώνη Πολίτη Κοινωνικό Επιστήμονα- Οικονομολόγο

Κύριε Διευθυντή, Αξιόλογοι Δημοσιογράφοι και Φίλοι,

Η παρούσα επιστολή στόχο έχει να καθορίσει την έννοια του όρου «πολιτευτής» κατά την προσωπική άποψη του συντάκτη της.

Πριν από αυτό όμως θα ήθελα να σας εκφράσω δημοσίως τα συγχαρητήρια για τη διπλή κοινωνική διάσταση που δίνετε στο δημοσιογραφικό λειτούργημά σας, μέσω του έντυπου ΜΜΕ «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και του ηλεκτρονικού ΜΜΕ «magnesianews.gr».

Αρχικά σας συγχαίρω διότι χωρίς καμία οικονομική απολαβή και χωρίς κανένα όφελος για σας, δημοσιοποιείτε στα δημοσιογραφικά σας δίκτυα, απόψεις και δράσεις ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκτίθενται στα δημόσια πράγματα του τόπου μας. Είναι άκρως σημαντικό απόψεις που κατατίθενται συνήθως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναπαράγονται και στα συμβατικά και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Από μόνο του αυτό είναι χρήσιμο, ιδίως για ανθρώπους που ενώ έχουν ή προσπαθούν να έχουν πολιτική άποψη και κυρίως πολιτική σκέψη δεν είναι εφικτό να την επικοινωνήσουν πάντα σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, κυρίως για λόγους χρονικής ανεπάρκειας και υποχρεώσεων.

Σε δεύτερο επίπεδο σας συγχαίρω διότι και εσείς μαζί με άλλους. Αρκετούς, «σηκώνετε» το μεγάλο βάρος της ανάδειξης των κατά καιρούς δημοκρατικών ελλειμμάτων της περιοχής μας. Χωρίς να υπολογίσετε τις συνέπειες έχετε πολλές φορές δημοσιοποιήσει απόψεις που σας εκφράζουν και έχετε έρθει αντιμέτωποι ευθέως με τους «θιγόμενους». Αυτό σας τιμά και εσάς και όλους όσους ασκούν κατά τον ίδιο τρόπο το λειτούργημά τους. Δίνει θάρρος στον κάθε ενδιαφερόμενο να δημοσιοποιεί τις απόψεις του με θεμιτά βέβαια μέσα.
Θα ήταν σίγουρα παράλειψη από μέρους μου, να μην αναφερθεί η γενικότερα αποτελεσματική δημοσιοποίηση θεμάτων και ζητημάτων του Νομού σε συνδυασμό με την ενημέρωση που παρέχετε έγκριτα για κεντρικά ζητήματα της χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου.

Ωστόσο στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλετε, χρησιμοποιείτε αρκετές φορές για πρόσωπα την ιδιότητα – χαρακτηρισμό του πολιτευτή. Είναι τιμητικό για όσους «τολμούμε» να δημοσιοποιήσουμε την άποψη μας, να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό μέσο που τη δημοσιοποιεί, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Σε προσωπικό όμως επίπεδο, θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως όταν αναφέρεστε σε απόψεις μου να μην με χαρακτηρίζετε με τον όρο «πολιτευτής», καθώς πρόκειται για «τίτλο» που έχω δημοσίως και συνειδητά καταδικάσει την χρήση του. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν λάβει ενεργά μέρος σε πολιτικές διαδικασίες και έχει επικρατήσει η χρήση του, προσωπικά μου θυμίζει «βυζαντινισμό» κακού είδους και τάση για «οφίτσια». Προφανώς και είμαι περήφανος για τις πολιτικές μου επιλογές τις οποίες και δεν αρνούμαι. Ο όρος όμως πολιτευτής, έχω την αίσθηση ότι χρησιμοποιείται συνειδητά από περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο δοσμένο από τη κοινωνία ή από τον φορέα που πιθανόν εκπροσωπούν, προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι κάτι παραπάνω από το πραγματικό. Θέλω να πιστεύω δε ότι ελάχιστοι, ίσως και κανένας, χρησιμοποιούν τη λέξη «πολιτευτής» συνειδητά. Οι περισσότεροι απλά ίσως δεν μπήκαν στη διαδικασία να αναλύσουν την έννοια του.

Κατά την προσωπική, ταπεινή, άποψή μου πολιτευτές πρέπει να είναι όλοι οι πολίτες στις δημοκρατικές κοινωνίες. Πρέπει όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι όλα στη ζωή μας είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης και πολιτικής διεργασίας. Συνεπώς εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας συμφωνεί ότι οι παθογένειες πρέπει να απομονωθούν, οφείλουν στον εαυτό τους να γίνουν «πολιτευτές». Δηλαδή να ασχολούνται ενεργά, να συμμετέχουν χωρίς φόβο και χωρίς πάθη στα πολιτικά δρώμενα, από το μετερίζι που ο καθένας έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι πολιτευτές επίσης, υπό την έννοια του να είναι εν δυνάμει πολιτικοί που θα ασκήσουν δημόσιο ρόλο. Έτσι άλλωστε λειτούργησε, αν δεν λανθάνω, η αρχαιοελληνική αθηναϊκή δημοκρατία. Σήμερα όμως δυστυχώς ο «πολιτευτής» είναι αυτός που δεν είναι πολιτικός αλλά ασχολείται με τη πολιτική. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί συνολικά ως κοινωνία, μήπως καταφέρουμε και αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Αλλιώς αφήνουμε τις καταστάσεις στα χέρια άλλων. Όσοι βέβαια τυχόν χρησιμοποιούν τη λέξη συνειδητά, έχω την εντύπωση ότι επιθυμούν τη διάκριση προς τα πάνω από τους υπόλοιπους συμπολίτες, κάτι που προσωπικά με αφήνει «παγερά» αδιάφορο.

Είναι γνωστό ότι τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 ήμουν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι επίσης γνωστό στους ενασχολούμενους ότι έχω εκλεγεί σε Νομαρχιακά Όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθότι μέλος του, και ότι ήμουν υποψήφιος πρόσφατα στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με παράταξη πολιτική και όχι «ανεξάρτητη». Οι μεν δύο πρώτες ιδιότητες δεν μου ανήκουν ες αεί, η τρίτη αφορά έναν μόνο πολιτικό φορέα μέχρι την επόμενη διαδικασία και η τέταρτη αποκλειστικά τους οικονομολόγους. Με όλο τον σεβασμό λοιπόν στο έργο σας, σας διευκρινίζω ότι δεν αποδέχομαι τον «μόνιμο» όρο του πολιτευτή. Ωστόσο επιθυμώ ο όρος πολιτευτής να ανήκει κάποια στιγμή σε όλους τους πολίτες. Όχι με την έννοια του κομματικού μέλους, αλλά με την έννοια των συνειδητοποιημένων για τα δημόσια δρώμενα πολιτών. Όσο αυτό δε γίνεται, αποκηρύσσω τη χρήση, τουλάχιστον για μένα, του όρου πολιτευτής. Ως Έλληνας που ανήκει στη γενιά που καταδικάστηκε να ζήσει χειρότερα από τη προηγούμενη, και ορμώμενος από τις σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις για την εξέλιξη της κοινωνίας μας, πιστεύω ακράδαντα ότι πρώτα πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας προς το καλύτερο και έτσι ίσως συμβάλλουμε στην ηθική κυρίως και αναγκαία ανάκαμψη της πατρίδας μας. Τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε και τα «υπόλοιπα».

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη φιλοξενία της παρούσας επιστολής στα έγκριτα μέσα ενημέρωσης του τόπου μας. Σας ευχαριστώ θερμά για την διαρκή δημοσιοποίηση απόψεων μου, γεγονός που με τιμά. Εύχομαι να συνεχίσετε τη λειτουργία σας με τις αρχές και τις αξίες που σας διέπουν. Μακάρι στον δρόμο σας να έχετε πολλούς συνοδοιπόρους.

27/05/2017

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.