“Να θωρακίσουμε το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο στον τόπο μας”

Άρθρο του Γιώργου Καλτσογιάννη θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Η Μαγνησία έχει την τύχη να διαθέτει φορείς, συλλόγους, ιδρύματα που παράγουν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο το οποίο μέσα στα δύσκολα χρόνια που περνάμε ως λαός, είναι πολύτιμο για την συνδρομή στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Και είναι αυτές οι μέρες των Χριστουγέννων που η δράση τους διαχέεται στην κοινωνία μέσα από τις εκδηλώσεις και τα μπαζάρ που διοργανώνουν για την οικονομική τους ενίσχυση και τη συνέχιση της πολύκαρπης παρουσίας τους.

Πίσω από αυτούς τους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης βρίσκονται άνθρωποι, πρόσωπα που προσφέρουν νυχθημερόν και αγωνίζονται για να βοηθηθούν συνάνθρωποι που έχουν ανάγκη.
Άλλωστε μέσα στην περίοδο της κρίσης επανήλθαν στην επιφάνεια αξίες που ήταν ξεχασμένες μέσα στην παραζάλη της ατομοκεντρικής ευμάρειας που βίωναν οι Έλληνες για αρκετά χρόνια.

Ο εθελοντισμός, η αγάπη, η προσφορά, η ανιδιοτελής συμπαράσταση είναι λέξεις και στάσεις που χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους πλέον.
Το βλέπουμε στις κούτες με τρόφιμα και ρούχα που συγκεντρώνουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία, αλλά και σύλλογοι εργαζομένων, ακόμη και επιχειρήσεις.

Ακόμη το διαπιστώνουμε καθημερινά μέσα από τις προσφορές που γίνονται στα Σπίτια Γαλήνης των Ενοριών της Μητρόπολης και από τα οποία σιτίζονται καθημερινά 2000 άποροι. Όλος αυτός ο όγκος τροφίμων δεν έρχεται εξ ουρανού. Προκύπτει από το υστέρημα του απλού πολίτη, την έμπρακτη διάθεση για συνεισφορά του επαγγελματία, ακόμη και επιστημόνων, όπως οι φαρμακοποιοί που διαθέτουν φάρμακα σε ιδρύματα.

Και βέβαια είναι απόρροια των ίδιων των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις δομές αλληλεγγύης.
Συνεπώς είμαστε μάρτυρες ενός τιτάνιου φιλανθρωπικού έργου που στα χρόνια της κρίσης δυνάμωσε, εξελίχτηκε και επεκτάθηκε χωρίς κάποια συστηματική και ουσιαστική κρατική βοήθεια.

Για να έχει, όμως διάρκεια αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πιο οργανωμένα δίκτυα, σε ένα πλάνο συνεχούς συνεργασίας των κοινωνικών δομών με τους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ευρύτερα.

Για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι σύλλογοι και τα ιδρύματα να έχουν μια ομαλή πορεία, επιβάλλεται να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, να δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και τις καινοτόμες πρακτικές αξιοποίησης πόρων αλλά και να αναπτυχθούν μέθοδοι για ορθολογική διαχείριση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο δεδομένου ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά κοινωνικός.

Σε αυτή την νέα ανάγκη η Περιφέρεια έχει τη δύναμη να σταθεί αρωγός. Το έχει αποδείξει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια στηρίζοντας τους φορείς και τα ιδρύματα με πολύπλευρες ενέσεις συνδρομής.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες δύσκολα θα μεταβληθούν προς το καλύτερο μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η θωράκιση των δομών κοινωνικής πρόνοιας μέσα από ένα ευρύτερο σχέδιο δικτύωσης.
Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.