Ο αγώνας των αγροτών είναι ένας δίκαιος αγώνας και μας αφορά όλους

Tου υποψηφίου δημάρχου Βόλου Απόστολου Ριζόπουλου

Οι αγρότες είναι στους δρόμους γιατί συνεχίζουν να δίνουν αγώνα επιβίωσης απέναντι στα «αρπαχτικά», τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροτοκτηνοτροφική οικονομία, οι οποίες εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα τους και καραδοκούν να βάλουν στο χέρι το βιός τους.
Σήμερα στην αγροτική παραγωγή δεν κάνουν κουμάντο οι ίδιοι οι αγρότες. Τη διαφεντεύουν οι εμποροβιομήχανοι αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Από το χωράφι και το μαντρί τα προϊόντα φεύγουν σε τιμές εξευτελιστικές – κάτω και από το κόστος παραγωγής και φτάνουν στην κατανάλωση πανάκριβα (!) Οι αγρότες ξέρουν καλά πως, αν σταματήσουν να αγωνίζονται, θα χαθούν. Τους περιμένουν η φτώχεια και η εξαθλίωση. Εκεί τους σπρώχνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Είναι γνωστό ότι, τα προηγούμενα χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις ενσωμάτωσαν στην ελληνική νομοθεσία όλες τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις και αναδιαρθρώσεις της Ε.Ε., που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στο εμπόριο αγροτο-κτηνοτροφικών προϊόντων, στην προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων και μηχανημάτων, ευνοώντας ταυτόχρονα τη συγκέντρωση της καλλιεργήσιμης γης σε λιγότερα χέρια.
Οι αγρότες είναι πιασμένοι κι αυτοί στη «μέγγενη» της «ελεύθερης» αγοράς, στην οποία έχει δώσει όρκο πίστης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η ίδια «μέγγενη» της «ελεύθερης» καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που τσακίζει τον αγρότη, τσακίζει και τους μισθούς, τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, επιβάλλει απέραντη φοροληστεία, έχει οδηγήσει στην ανεργία και στην ανέχεια τεράστια τμήματα των εργαζομένων. Τσακίζει συνολικά τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, για να μπορούν ελεύθερα να κερδοσκοπούν τα επιχειρηματικά μεγαθήρια.
Γι’ αυτό ο αγώνας των αγροτών μας αφορά όλους! Γιατί είναι ίδιες οι αιτίες που οδηγούν στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα όλο το λαό μας. Γιατί από τις εξελίξεις αναδεικνύεται ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην κοινωνική συμμαχία, στη συμμαχία όλων όσων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Εργατοϋπάλληλοι, αγρότες – κτηνοτρόφοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, χρειάζεται να συντονίσουν τον αγώνα τους δίνοντας προοπτική για το αύριο. Μια προοπτική που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ανατροπή της εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο ενός συνολικά άλλου δρόμου ανάπτυξης, με κεντρικό σχεδιασμό και κριτήριο την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών. Σε ένα άλλον δρόμο ανάπτυξης και στην αγροτική παραγωγή με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καλό εισόδημα στους παραγωγούς και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.