Ο φόρος στο κρασί και οι αφορολόγητες αστοχίες

Tου βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου για τις εξαγγελίες Αποστόλου

Σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη επίσκεψη στη Μαγνησία, για την κατάργηση του φόρου στο κρασί, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος έκανε την παρακάτω δήλωση:
Για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου προέβη σε εξαγγελίες περί κατάργησης του φόρου στο κρασί. Είχε προηγηθεί πανομοιότυπη εξαγγελία περί τα τέλη Ιουλίου από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. Συμπτωματικά και οι δύο κυβερνητικές εξαγγελίες έγιναν από τη Μαγνησία. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να δοθεί μία απάντηση.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφερνε απερίσκεπτα το φορομπηχτικό μέτρο που χτυπούσε στην καρδιά την παραγωγική διαδικασία των Ελλήνων αμπελουργών και οινοποιών, η Νέα Δημοκρατία συνολικά και συντεταγμένα και ο ίδιος προσωπικά δώσαμε σκληρή κοινοβουλευτική μάχη για να αποτρέψουμε τη θέσπιση αυτού του καταστροφικού μέτρου για έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.
Είχαμε κατορθώσει τότε, ανεβάζοντας τους τόνους, να οδηγήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε μερική αναδίπλωση και να μειωθεί ο φόρος στο κρασί από 40 λεπτά το λίτρο στα 20 λεπτά τελικά. Δεν ήταν οι θέσεις μας εκείνες προς χάριν μιας τυφλής αντιπολιτευτικής τακτικής. Απόδειξη τούτου, είναι το γεγονός ότι ένα από τα πρώτα μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος που δημοσιοποίησε η Νέα Δημοκρατία ήταν η κατάργηση του φόρου στο κρασί.
Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, η …φορολάγνα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έρχεται να αποδεχθεί με την «ουρά στα σκέλια» αυτά που τότε έλεγε με επιχειρήματα η Νέα Δημοκρατία. Αναγκασμένη εκ των πραγμάτων, εφόσον ούτε τον στόχο των 100 εκατ. φόρο έπιασε, περιορίστηκε σε λίγα μόλις εκατομμύρια ευρώ, αλλά και έναν ελπιδοφόρο για την οικονομία κλάδο κατόρθωσε να ταρακουνήσει. Λογικό. Οι φόροι πληρώνονται με το αίμα των ανθρώπων που παράγουν, ενώ οι κυβερνητικές αστοχίες δυστυχώς παραμένουν αφορολόγητες.
Όμως, ακόμα και τώρα που οι κυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναγκάζονται να εξαγγείλουν την κατάργηση αυτού του άχρηστου φόρου –βεβαίως η αξιοπιστία της εξαγγελίας μένει να αποδειχθεί- σχεδιάζουν να τον αντικαταστήσουν με έναν ισοδύναμο φόρο. Δεν γνωρίζουμε ποια άλλη επαγγελματική ή παραγωγική ομάδα θα κλαίει με τις εμπνεύσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, πάντως πονηρός ο υπουργός. Εξαγγέλλει ισοδύναμο, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος του. Θα είναι ισοδύναμο με τα όσα προϋπολόγιζαν από τον φόρο του κρασιού ή με τα όσα τελικά εισέπραξαν;
Η προσήλωσή τους στους φόρους και στη φορομπηχτική τακτική γενικότερα έχει καταντήσει βαθιά ιδεοληψία. Με τις αποφάσεις τους αποδεικνύουν ότι απεχθάνονται τους Ελληνες που παράγουν και ιδιαίτερα εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο οινοποιητικός, που τα τελευταία χρόνια γνώρισαν αλματώδη άνοδο και κατέκτησαν μερίδιο αγοράς στις διεθνείς αγορές.
Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι εμείς, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε δίπλα στην Ελλάδα που παράγει, κοντά στους αγρότες παραγωγούς και στους μεταποιητές, είμαστε κάθετα αντίθετοι στους αχρείαστους φόρους. Πρεσβεύουμε σταθερά και απαρέγκλιτα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανθίσει και πάλι η ελληνική οικονομία και μαζί της και το χαμόγελο των Ελλήνων πολιτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.