Ο Κύλων, ο Μπέος και το άγος του Βόλου

Του Χρήστου Φώτου *

Ο Κύλων, Αθηναίος ολυμπιονίκης, το 640 π.Χ., γαμπρός του τυράννου των Μεγάρων, Θεαγένη, επιχείρησε πραξικόπημα στην Αθήνα, το οποίο απέτυχε και οι οπαδοί του κατέφυγαν στον Παρθενώνα, οι Αθηναίοι όμως, υπό τον Μεγακλή, τους δολοφόνησαν, εξέλιξη η οποία έμεινε γνωστή ως Κυλώνειο ‘Αγος, επειδή οι Αθηναίοι παραβίασαν το ιερό άσυλο, και χρησιμοποιείται για κάθε πράξη που μπορεί να επισύρει ντροπή σε πόλη ή κράτος.
Ο Βόλος αποτελεί μία ιστορική πόλη, με σημαντική προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό. Η περιοχή έχει την τύχη να διαθέτει κάποιες από τις σημαντικότερες αρχαιότητες της Ευρώπης, Διμήνι, Σέσκλο, Ιωλκός, Παγασές κ.α., που ανέδειξαν περιφανείς αρχαιολόγοι, όπως οι Χρ. Τσούντας, Γ. Χουρμουζιάδης κ.α.

Μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, το 1881, η πόλη διαφημίζει την αρχιτεκτονική της, με το έργο των επιφανών αρχιτεκτόνων Κων. και Νικ. Δημάδη. Από το 1882 κατασκευάζονται οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι, με την εποπτεία του Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που γεννήθηκε το 1888 στο Βόλο.

Εδώ ιδρύθηκε το 1908 το πρώτο στην Ελλάδα Εργατικό Κέντρο και την ίδια χρονιά ο Δήμος Παγασών (Βόλου) ίδρυσε το Α’ Δημοτικό Παρθεναγωγείο, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Στη μεταπολίτευση έχουμε παρεμβάσεις του Δήμου Βόλου για την αξιοποίηση του λιμανιού, την επέκταση της πόλης, την επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων δομών. Για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας αυτής της πόλης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, όπως οι Δήμαρχοι Νικ. Γεωργιάδης, Γεώργ. Καρτάλης κ.α. και των γραμμάτων όπως οι Αλεξ. Δελμούζος, Γ. Κορδάτος, κ.α.
Δυστυχώς όμως τον πολιτισμό αυτό ο απερχόμενος Δήμαρχος, όχι μόνον δεν τίμησε αλλά τον αμαύρωσε με τη συμπεριφορά του στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην πόλη γενικότερα. Αναλαμβάνοντας τη δημαρχία, ο Α. Μπέος, ακολούθησε τη οπαδική αρχή του ποδοσφαίρου, της διαπόμπευσης του αντιπάλου και έτσι το δημοτικό συμβούλιο μετατράπηκε σε όργανο προπηλακισμού των συμβούλων της αντιπολίτευσης, με τραμπουκισμούς, βωμολοχίες και μηνύσεις στα δικαστήρια, ώστε αυτοί να μην αντέξουν τον εξευτελισμό τους και να αναγκασθούν να αποχωρήσουν, όπως και έγινε. ’Ετσι ένα σύννεφο χουλιγκανισμού πλανιόταν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με την παρουσία μπράβων αλλά και ματ, ενώ δεν αποφεύχθηκε και η «σεξιστική» εισβολή «φαντάρων», στις 23-3-2015, ενός περιστατικού πρωτοφανούς χυδαιότητας.

Αλλά ο παραληρηματικός και χυδαίος λόγος του Δημάρχου Α. Μπέου, δεν περιοριζόταν μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στην πόλη γενικότερα με επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, δικαστών, βουλευτών και πολιτικών αρχηγών, αποκαλώντας τους κοπρίτες, χασισοπότες, λαμόγια κλπ. (μέχρι και γαϊδούρια επιτάχθηκαν, στα οποία φόρεσαν μάσκες πρώην Δημάρχων…). Ολα αυτά τα πρωτόγνωρα για την πόλη φαινόμενα καταγγέλθηκαν από φορείς της πόλης, όπως ‘Ενωση Συντακτών, Δικηγορικό Σύλλογο κ.α

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και υφυπουργοί να αποφεύγουν οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 4 Φεβρουαρίου 2018, επισκέφθηκε το Βόλο και παραστάθηκε στις εκδηλώσεις για τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος, αποφεύγοντας να συναντήσει το Δήμαρχο της πόλης. Η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά του Δημάρχου Α. Μπέου, οδήγησε σε απομόνωση την πόλη του Βόλου και η καταξίωση της πόλης αμαυρώθηκε, αποτελώντας άγος για το Βόλο.

Η πόλη του Βόλου, με την ευκαιρία των εκλογών πρέπει ανακτήσει την παλιά της αίγλη, για να βαδίσει στο δρόμο της δημοκρατίας και του πολιτισμού, για τον οποίο και έγινε γνωστή η πόλη, όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη, διότι, όπως αποδείχθηκε, ο Δήμαρχος που δεν τιμά ιστορία της πόλης του, προσβάλλει το παρόν της και δεν μπορεί, με σεβασμό, να χαράξει το μέλλον της.

*Ο Χρήστος Φώτου είναι Δικηγόρος Α.Π.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.