«Όχι στους φραγμούς στις σπουδές των παιδιών»

Απ΄την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μαγνησίας

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ενώνει τη φωνή της με τα παιδιά μας, τους φοιτητές-σπουδαστές και μαθητές που αγωνίζονται ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά, αντιδραστικά-κατασταλτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Παιδεία που έφερε για ψήφιση στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο βάζει νέους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, αλλάζοντας το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με τις πανελλαδικές εξετάσεις, περιορίζοντας ταυτόχρονα, τη δυνατότητα των φτωχών, εργαζόμενων φοιτητών-σπουδαστών να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, ενώ υποβαθμίζεται πάρα πέρα το επίπεδο των σπουδών. Επίσης, συμπληρώνοντας το αντιδραστικό-κατασταλτικό οπλοστάσιο, δίπλα στα βάρβαρα αντιδημοκρατικά-αντισυνδικαλιστικά που παίρνει, έρχεται να ιδρύσει τώρα, εν μέσω πανδημίας, πανεπιστημιακή Αστυνομία με πρόσχημα τη φύλαξη των πανεπιστημίων, ό,τι ακριβώς ισχυρίζονταν όταν προωθούσε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι Απόγονοι και Φίλοι της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας γνωρίζουμε από την πείρα του αγώνα της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης στην κατοχή, ότι ο αγώνας για τη μόρφωση και τις σπουδές, ο αγώνας μέσα στα Πανεπιστήμια και στα σχολειά, δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε αυτές τις μαύρες μέρες της ναζιστικής κατοχής. Η ΕΠΟΝ που συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας μας, είχε κάνει πανεπιστημιακούς χώρους σε μετερίζια του αγώνα στην κατοχή υπερασπίζοντας και τότε το άσυλο, αγωνίστηκε για τη βελτίωση των σπουδών, τη μόρφωση και την απελευθέρωση, την επιβίωση, αψηφώντας τους κατακτητές και των ντόπιους συνεργάτες τους. Είναι ντροπή, σήμερα, η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα που βάζουν εμπόδια στη μόρφωση της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να τους σπρώχνει σε ένα αβέβαιο μέλλον και να οργανώνει αστυνομικό κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στο φοιτητικό κίνημα.
Αντί να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημίων και η αναβάθμιση των σπουδών με τη δημιουργία της αναγκαίας επιστημονικής και υλικοτεχνικής υποδομής των σχολών, η κυβέρνηση της ΝΔ περιορίζει τις επιλογές των μαθητών, επισημοποιεί τα πτυχία πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων σπουδών με κριτήρια τις ανάγκες των επιχειρηματιών, ενώ, με τον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης αποκλείονται να πάρουν πτυχίο οι νέοι που για κοινωνικούς λόγους αναγκάζονται να εργάζονται για να τα φέρουν βόλτα.
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών -σπουδαστών και μαθητών για να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και τα μέτρα καταστολής στους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μαζί τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, με όλους τους εργαζόμενους βροντοφωνάζουμε:
• Πάρτε πίσω το αντιδραστικό νομοσχέδιο.
• Τα παιδιά μας, οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα και το νέο «σπουδαστικό της Ασφάλειας» δεν γίνεται αποδεκτό στα Πανεπιστήμια!
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τους Αγωνιστές, Απογόνους και Φίλους της Αντίστασης να στηρίξουν τους μαθητικούς-φοιτητικούς αγώνες για καλύτερες σπουδές με δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για ένα καλύτερο μέλλον!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ.Κ.ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΜΙΧ.ΝΤΙΚΑΣ