Οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη απ΄τα ενεργειακά κοιτάσματα

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης *

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ανατρέψει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην λεκάνη της Μεσογείου και να αναβαθμιστεί σε ρυθμιστή πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων στη διεθνή σκακιέρα. Η δυνατότητα , λόγω συγκυριών και όχι λόγω δικών μας πρωτοβουλιών, εμφανίζεται κάτω από τον μανδύα των ενεργειακών κοιτασμάτων στις περιοχές δικαιοδοσίας μας. Οι διεργασίες για τα ενεργειακά κοιτάσματα της νοτιοανατολικής μεσογείου διαμορφώνουν ένα ενεργειακό τετράγωνο στην περιοχή (Ελλάς-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος) το οποίο θα μπορεί να συγκλίνει σε καίρια ζητήματα γεωπολιτικής και συναντίληψης σε προβλήματα ασφάλειας και άμυνας. Το βάθος αυτής της συνεργασίας θα μπορούσε να συμπεριλάβει σταδιακά την ενεργειακά ελλειμματική Ιορδανία και να συσχετισθεί με την Med7. Η Med7 είναι οι επτά μεσογειακές χώρες της ΕΕ (Ελλάς, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Μάλτα). Με τον τρόπο αυτό θα διαμορφωθεί ένα δίκτυο δυνάμεων με εκτόπισμα και ειδικό βάρος. Είναι ολοκάθαρο ότι από μια τέτοια προοπτική η θέση της Ελλάδας αναβαθμίζεται πολλαπλά και οικονομικά και στρατηγικά τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη. Καθίσταται αναντικατάστατος πυλώνας και στο επίπεδο της ενέργειας και στο επίπεδο της ασφάλειας.
Το μέλλον της εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην δυτική και νότια Ελλάδα, μαζί με το πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου «East-Med», αποτελούν τμήματα της ενεργειακής ανάπτυξης που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του χερσαίου και θαλάσσιου υπεδάφους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι υπεράκτιες, σε θαλάσσια βάθη μεταξύ 2.000 και 3.500 μέτρων, θα τοποθετήσουν τη χώρα μας στην κορυφή των τεχνολογικών εφαρμογών αλλά και των μέτρων ασφάλειας των γεωτρήσεων και των εγκαταστάσεων. «Αυτές οι δραστηριότητες θα συμβάλουν αναμφισβήτητα στους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας και αποτελούν κατά συνέπεια βασικό άξονα των εργασιών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων» όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς. Με δεδομένο ότι οι μελέτες δείχνουν ότι και στις υποθαλάσσιες περιοχές της χώρας, κυρίως νοτίως της Κρήτης υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα, θα μπορούσε εδώ και καιρό η κυβέρνηση να κινητοποιηθεί τάχιστα και να δρομολογήσει και σοβαρές γεωοπολιτικές εξελίξεις.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της κρήτης διαθέτουν ποσότητες που κυμαίνονται από 3 έως 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σημειώνεται ότι οι μεγάλοι επενδυτές, οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν προγράμματα επενδύσεων με ορίζοντα τριετίας ή τετραετίας, αλλά προχωρούν με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τα 7 – 15 χρόνια. Από τη στιγμή που αρχίζεις να ερευνάς για πετρέλαιο και να ξοδεύεις χρήμα, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να ξεκινήσεις τις γεωτρήσεις μπορούν περάσουν 5 – 7 χρόνια. Τα επενδυτικά προγράμματα αυτά προσβλέπουν σε αληθινό κέρδος, το οποίο θα αρχίσει να φαίνεται από τη 12ετία ή την 15ετία, όχι πιο πριν.
Τα οφέλη από την εκμετάλλευση του θησαυρού που κρύβεται κάτω από την Ελληνική γη και θάλασσα είναι πολλαπλά . Το δημόσιο χρέος μειώνεται δραστικά και κυρίως η Ελλάδα αναβαθμίζεται στο γεωπολιτικό επίπεδο, μειώνει την ανεργία, και τέλος δίνει θάρρος στις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Ανοίγει έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου. Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου. Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός “παίκτης” και ένας ισχυρός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο είναι απαραίτητο, ώστε να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.
* BEng MSc MILT AMIEE, Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.