Πράσινη Αριστερά: Η κυβέρνηση βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα σε περιοχές Natura

Με νομοσχέδιο, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, σχετικά με τις συμβάσεις του Δημοσίου, η κυβέρνηση αναθέτει τους ελέγχους υλοποίησης των έργων στους ίδιους τους αναδόχους, κυρίως σε περιοχές Natura με πρόσχημα την επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και προς όφελος των επενδύσεων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκας, φέρνει μία εμφανώς αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ρύθμιση, που θα αποδειχθεί περιβαλλοντικά καταστροφική.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντί να προστατέψει τους σημαντικούς οικοτόπους, δίνει άδεια για “επενδύσεις” που θα καταστρέψουν οτιδήποτε έχτισε η φύση.
Η κυβέρνηση, αγνοώντας παντελώς τις σύγχρονες αντιλήψεις για το περιβάλλον και την οικονομία, θεωρεί κάθε έκταση ως επενδυτική ευκαιρία. Ακόμη και εάν αυτή αφορά σε περιοχές NATURA ή βιοτόπους ή σημαντικά οικοσυστήματα.
Με την μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία, οι εκπρόσωποι της της αναθέτουσας αρχής (υπουργείο, περιφέρεια, δήμος κ.λπ.) ήλεγχαν την υλοποίηση των έργων προκειμένου να γίνονται οι πληρωμές, όπως εξάλλου γίνεται σε κάθε έργο.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Δημόσιο θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ποσοστό έως 40%, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των έργων σε ευαίσθητες περιοχές απλά δεν θα ελέγχεται.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι επαγγελματικοί φορείς που εμπλέκονται στην κατασκευή έργων, όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) που εκπροσωπεί εργολάβους, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις ως προς το νομοσχέδιο, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως «το νομοσχέδιο σταδιακά ξηλώνει τις περιοχές Natura 2000 και θεωρούν ότι η προωθούμενη ρύθμιση αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί, ότι η επιτάχυνση των έργων και η απορρόφηση των κονδυλίων δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της διαφάνειας, της κατασπατάλησης κονδυλίων και της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Η άστοχη χωροθέτηση έργων, μπορεί να προβεί καταστροφική για την βιοποικιλότητα, τον Τουρισμό, την αλλαγή του μικροκλίματος στις περιοχές, συνεπώς είμαστε σφόδρα αντίθετοι με μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και των φυσικών οικοσυστημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.