Ρώμη αμαθής, πολλάκις τίκτει βλάβην. (Ευριπίδης 480-406 Π.Χ.)

Γράφει ο Γιώργος Ινεπολόγλου, Φυσικός

Λίγη εφαρμογή της Φυσικής δεν βλάπτει την αλήθεια. Βλάπτει όμως τους ψευδόμενους. Πέρασαν 31 χρόνια από τότε που στις εφημερίδες του Βόλου σαν φίλοι του Κραυσίδωνα πρωτοεμφανίσαμε το άρθρο για την «θερμοκρασιακή αναστροφή», για να δηλώσουμε ότι περιοχές σαν τον Κραυσίδωνα με τους παρόχθιους δρόμους, αποτελούν τις αναπνευστικές κυψέλες της πόλης μας. Τα ποτάμια και οι χείμαρροι δίνουν την δυνατότητα στην πόλη, να απεγκλωβιστεί από τους βλαβερούς ρίπους που δημιουργούν οι δραστηριότητές της και κυρίως από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Για όσους ενδιαφέρονται παραθέτω σε φωτοτυπία το συγκεκριμένο άρθρο από εφημερίδα της 2/8/1988. Στο άρθρο αυτό, σήμερα μπορώ να προσθέσω και 2 διαγράμματα που δείχνουν την έκφραση του μικροκλίματος της περιοχής των χειμάρρων, που δείχνει την ροή του ατμοσφαιρικού αέρα, τόσο κάθετα στον άξονα του χειμάρρου αναμιγνύοντας τον αέρα παρόχθιων δρόμων και κοίτης, όσο και την ροή του αέρα κατά μήκος του χειμάρρου. Η μείωση των συντελεστών δόμησης που πρότειναν οι μελετητές του «ονείρου του Κραυσίδωνα», είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του χώρου που συμμετέχει στην ανανέωση του αέρα, λειτουργώντας σαν προέκταση της κοίτης και των παρόχθιων δρόμων. Από τα διαγράμματα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η έλλειψη ατμοσφαιρικών ρίπων, εμπλουτίζει την πόλη με καθαρό οξυγόνο από την θάλασσα προς το βουνό (και το αντίστροφο) δια μέσω του χειμάρρου και των παρόχθιων δρόμων, ενώ οποιαδήποτε αύξηση των καυσαερίων αποδίδεται σαν εξάτμιση στην πόλη, ανακυκλώνοντας βλαβερούς ρίπους, με τις γνωστές συνέπιες που μας λέει η τελευταία επιδημιολογική έρευνα.
Στα σχέδια της Καραμπατζάκη και Ζάχου, οι νέοι μελετητές (αμελέτητοι και αμαθείς της σημερινής πραγματικότητας), εξάντλησαν όλες τις ικανότητές τους για να μετατρέψουν το τοπίο από τον παράδεισο της βλάστησης και της ζωής σε καρμανιόλα της κυκλοφορίας και των ιδιοτελών συμφερόντων. Κύριοι αρκετά χρήματα σπατάλησε και σας έδωσε ο Δήμος Βόλου. Με τα χρήματα αυτά κατασκευάζετε φέρετρα που όσα λουλουδάκια και να βάλετε, μέσα τους θα κουβαλάν την νεκρή φύση. Έτσι θέλετε να μετατρέψετε τον Βόλο με τις μονοδρομήσεις ταχείας κυκλοφορίας όσο και να τις καλλωπίζετε με την ονομασία ήπια κυκλοφορία. Δεν γνωρίζετε βασικές λέξεις της ελληνικής γλώσσας. Η ήπια κυκλοφορία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία εσείς εσκεμμένα ή από άγνοια αποκρύπτετε. Με την υλοτόμηση των δένδρων, από επιστήμονες μετατρέπεστε στον προσωποποιημένο χάρο. Ήδη η επιδημιολογική έρευνα μας έδειξε αύξηση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και εσείς συμβάλετε τα μέγιστα σε αυτή την εξέλιξη. Και μη μου πείτε δεν το ξέρατε. Τότε τι μελέτη κάνατε; χωρίς κυκλοφοριακούς φόρτους, χωρίς περιβαλλοντικές επιδράσεις, απορρίπτετε τις κοινωνικές αντιδράσεις χάριν του κέρδους.
Ελπίζουμε ότι με τις επερχόμενες εκλογές, θα ενταφιάσετε τα πτυχία σας στον βούρκο της συναλλαγής σας με την πλέον άσχετη δημοτική αρχή που πέρασε ποτέ από την υφήλιο. Η πόλη πρέπει σύσσωμη να σας αντιμετωπίσει.
Διότι όπως λέει και ο Ευριπίδης, η δύναμη χωρίς παιδεία είναι πολλές φορές βλαβερή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.