«Σεβασμός στους κοιμητηριακούς χώρους…»

Άρθρο του Νίκου Αγγελέτου *

Τα κοιμητήρια κάθε Δήμου, αντανακλούν τον πολιτισμό και την αγάπη για την ιστορία μέσα από τα μνήματα και τον σεβασμό στους νεκρούς του….
Ο τρόπος με τον οποίο μεριμνούμε για τη φροντίδα των κοιμητηρίων, άλλωστε, δείχνει και τον πολιτισμό μας και είναι γεγονός ότι τα προβλήματα στα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου είναι αρκετά.
Να σημειωθεί ότι, στο κεντρικό κοιμητήριο του Δήμου Βόλου, «Κούκος», ο ενιαίος χώρος του ψυκτικού θαλάμου που λειτουργεί, στερείται στοιχειωδών υγειονομικών μέτρων. Δεν έχει προβλεφθεί η απαραίτητη παροχή νερού, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα να καθαρίζονται οι χώροι. Επίσης, δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε απολυμάνθηκε ο χώρος τελευταία φορά και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η εγκατάλειψη παρακείμενων κτισμάτων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Απαραίτητη, κρίνεται και η λήψη επαρκών μέτρων φύλαξης των χώρων στο κοιμητήριο «Κούκος», προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα κλοπών, όπως αυτά έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές κι έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Επίσης, με δικαιότερη οικονομική πολιτική και καθορισμού βάσει οικονομικών κριτηρίων εδαφικών ζωνών και τμημάτων στο κοιμητήριο «Κούκος», εξασφαλίζεται η ισονομία για όλους και δίνεται τέλος στις «πελατειακές σχέσεις».
Όσον αφορά στα περιφερειακά κοιμητήρια, μόνο δυσάρεστο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι απουσιάζει η πρόνοια φύλαξης των χώρων αυτών, ενώ σημαντικά είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται σχετικά με την φύλαξη των οστών – οστεοφυλάκια κ.α.
Ο εξωραϊσμός των κοιμητηρίων, του περιβάλλοντος χώρου κάθε κοιμητηρίου, η συντήρηση των εγκαταστάσεων και η ανάδειξη των μνημείων, θα έπρεπε να αποτελούν, από τις κορυφαίες προτεραιότητες μιας δημοτικής Αρχής, αλλά δυστυχώς, σήμερα, και σε αυτόν τον τομέα η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι η πρέπουσα.
Ένα, επίσης, κυρίαρχο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού και πρέπει να γίνει αντιληπτό, από όλους, ότι χωρίς προσωπικό τα κοιμητήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Μια λειτουργία που θα πρέπει να βασίζεται στην ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, με βάση την αξιολόγηση των αναγκών σε κάθε δομή.
Μόνο ως δυσάρεστο, μπορούν να εκληφθούν περιστατικά, την ώρα που τελούνται ταφές στο κοιμητήριο Κούκος και στα περιφερειακά κοιμητήρια, να αναζητούνται υπάλληλοι, για να εκτελέσουν τις προβλεπόμενες εργασίες.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να γίνει αντιληπτό από όλους μας, ότι μόνο μέσα από την ορθή διαχείριση και λειτουργία της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου, με οργάνωση και θέσπιση προτεραιοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε κοιμητηρίου, μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η αναδιάρθρωση της λειτουργίας μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η Online σύνδεση με όλα τα περιφερειακά κοιμητήρια και το κοιμητήριο «Κούκος», και ο καλύτερος προγραμματισμός του συνόλου των κοιμητηρίων, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το απαραίτητο “νοικοκύρεμα”, που θα δώσει τη δυνατότητα ελέγχου κι επίλυσης τυχόν ζητημάτων που παρουσιάζονται, την ώρα που παρουσιάζονται.
Οι κοιμητηριακοί χώροι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον αναγκαίο σεβασμό, που πηγάζει από τον αυτονόητο σεβασμό προς τους νεκρούς μας και την ιστορία μας, καθώς σε κάθε κοιμητήριο γράφεται η ιστορία του τόπου μας.
Όποιος λοιπόν σέβεται τον τόπο του, σέβεται και την ιστορία του, την προστατεύει και την αναδεικνύει σε όλες της τις εκφάνσεις…

*Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό “Βόλος – Έξυπνη Πόλη”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.