Θέλουν να μετατρέψουν το λιμάνι του Βόλου σε … Πέραμα;

Του Παύλου Γ. Μαρκάκη*

Σιωπηλοί και άβουλοι οι φορείς της πόλης παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν τις εξαγγελίες για δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο λιμάνι…

Δυστυχώς δεν πέρασε αρκετός καιρός και οι φόβοι που εξέφρασα δημόσια επιβεβαιώθηκαν. Αυτό που ‘’μαγειρεύτηκε’’ σε σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ του ΟΛΒ και παρουσία του Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε και το παρουσίασε προχθές, παρουσία μάλιστα πολλών τοπικών πολιτικών παραγόντων, ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από όλες λοιπόν τις αναπτυξιακές και τουριστικές δραστηριότητες του λιμανιού του Βόλου ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να προχωρήσει με άμεσο και γρήγορο τρόπο την πιο ρυπογόνο και απεχθή για κάθε λιμάνι δραστηριότητα, αυτήν της ναυπηγοεπισκευαστικής.

Το πιο τραγικό είναι ότι από τους αρμόδιους ή μη φορείς και παράγοντες που ήταν παρόντες, δεν βρέθηκε ούτε ένας να ψελλίσει έστω και μια μικρή αντίρρηση ή προβληματισμό..
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για τις ουσιαστικές και πραγματικά αναπτυξιακές δραστηριότητες ‘’πέταξε την μπάλα στην εξέδρα’’…

Για το θέμα της δημιουργίας της Μαρίνας για την οποία πολλές συζητήσεις έγιναν δημόσια τον τελευταίο καιρό, μας ανακοίνωσε ότι θα συνεννοηθεί με το Υπουργείο Τουρισμού !!. Έτσι η ‘’δέσμευση’’ του διορισμένου Προέδρου του ΟΛΒ, περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση επενδυτών, αποδείχθηκε ένα παραμύθι που δεν πρόλαβε ούτε να ξεκινήσει. Ο ρομαντικός και εύπιστος μελετητής κ. Γιαμάκος έμεινε εμβρόντητος από τις εξελίξεις.

Το θέμα της κρουαζιέρας κ. Κουρουμπλής το μετέθεσε στις επόμενες δεκαετίας όταν θα έρθουν οι Κινέζοι τουρίστες !!. Τότε θα σκεφτεί λέει ο ΟΛΒ να φτιάξει υποδομές υποδοχής και εγκαταστάσεις τροφοδοσίας της κρουαζιέρας. Δυστυχώς γι’ αυτούς και ευτυχώς για μας τότε δεν θα υπάρχει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο κ. Κουρουμπλής ούτε ο κ. Σταυριδόπουλος…

Το δυστύχημα όμως για την πόλη σήμερα είναι η στάση των πολιτικών προσώπων που ήταν στο σκηνοθετημένο πάνελ της εξαγγελίας για την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης εντός του Οκτωβρίου ώστε να μπορεί στο λιμάνι του Βόλου, μαζί με άλλα λιμάνια(!!) – χωρίς να τα κατονομάσει – να δημιουργηθεί ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.

Κατ’ αρχάς ο πιο αρμόδιος φορέας ο Δήμος Βόλου που εκπροσωπήθηκε από ένα διορισμένο πρόσωπο – Γενικός Γραμματέας του Δήμου – είχε άγνοια για την σημασία και προϊστορία της επισκευής πλοίων στο λιμάνι μας. Θυμίζω ότι η δραστηριότητα αυτή είχε απορριφθεί ομόφωνα από όλες τις τότε παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα διαχρονικά. Οι έντονες συζητήσεις και προβληματισμοί είχαν καταλήξει, ότι μια τέτοια ρυπογόνος δραστηριότητα αν επιλεγόταν κάποτε και υπό προϋποθέσεις, αυτή να γίνει εκτός λιμανιού του Βόλου, πιθανότατα στην περιοχή του Αλμυρού.

Επομένως είναι επιβεβλημένο το θέμα να έρθει επειγόντος προς συζήτηση στο Ανώτατο Όργανο της Πόλης. Φυσικά δεν περιμένω την πρωτοβουλία αυτή να την αναλάβει η διαλυμένη παράταξη του κ. Πατσιαντά… ούτε αυτοί που ενδιαφέρονται μόνο για την Ν. Ιωνία και για την ησυχία των ψηφοφόρων τους στην οδό Καραμπατζάκη.

Περιμένω όμως να ευαισθητοποιηθεί η Δημοτική Αρχή και να πάρει την πρωτοβουλία αφού το θέμα είναι κορυφαίο για την πόλη και οπωσδήποτε δεν μπορεί να περιμένει την έκβαση της δίκης του εκλεγμένου Δημάρχου ούτε πότε η νέα ομάδα θα παίξει σε κάποιο πρωτάθλημα.
Και επί τέλους ο κ. Μιτζικός, η κ. Οικονόμου και ο κ. Νάνος ας ασχοληθούν με κάτι ουσιαστικό που αφορά την πόλη μας εκτός αν δεν το πήρανε χαμπάρι !!

Περιμένω τις πρωτοβουλίες των δυο Επιμελητηρίων, ιδίως του Τεχνικού Επιμελητηρίου που έχει τους επιστήμονες και την επιστημονική γνώση για να ενημερώσει το κοινό της πόλης, τι σημαίνει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για ένα λιμάνι. Πόσο μάλλον που η σημερινή Πρόεδρος του ΤΕΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την διεκδίκηση του Δήμου το επόμενο διάστημα..

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη δεν ξέρω αν πήρε θέσει και αν έχει άμεση αρμοδιότητα, είναι όμως υποχρεωμένη να ενημερώσει τον κ. Αγοραστό και να τοποθετηθεί και η Περιφέρεια επάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα.

Τέλος από τους εκπροσώπους των κομμάτων που πλαισίωναν τον κ. Κουρουμπλή απογοητευθήκαμε και πάλι ως συνήθως.

Η κ. Χρυσοβελώνη η οποία ήταν πανευτυχής που ήταν στο πάνελ σαν πρώην Υφυπουργός – δεν ξέρω γιατί δεν καλούνται και ο κ. Σούρλας και η κ. Μακρή που διετέλεσαν και αυτοί παλαιότερα σε κυβερνητικά πόστα- ας μάθει πρώτα τι σημαίνει ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα σε ένα τουριστικό λιμάνι πριν βγάλει ανακοινώσεις θριαμβολογώντας για τα επιτεύγματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ !!

Ο κ. Μπουκώρος της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα ξέρει και τον ‘’εφοπλιστή επενδυτή’’ που θέλει να στερήσει τις θέσεις εργασίες από την Χαλκίδα και να τις φέρει στο Βόλο. Επομένως δεν έχουμε νέες θέσεις εργασίας αλλά ‘’μεταφορά’’ από άλλο λιμάνι αλλά μαζί με τις ρυπογόνες δραστηριότητες.

Τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν τους αναφέρω.. Αυτοί ξεπούλησαν τις ιδέες και τα πιστεύω τους για λίγους ακόμη μήνες στην βουλευτική αποζημίωση, το λιμάνι του Βόλου θα λυπηθούν;;

Επειδή ο προβληματισμός και η αντίρρηση που εκφράζω ίσως δημιουργήσει διάφορες δικαιολογίες ‘’περί ήπιας δήθεν δραστηριότητας’’ και ‘’μικρής κλίμακος επισκευές’’, θα θυμίσω από τώρα ότι ασφαλώς ‘’ολίγον έγκυος’’ δεν υπάρχει και σε κάθε περίπτωση οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από αμιγώς τουριστικές δραστηριότητές θα είναι νέες, καθαρές και πολύ περισσότερες.

Εξ άλλου είναι σίγουρο ότι αν προηγηθούν οι ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, αυτές θα είναι εμπόδιο για να προσελκύσουν επενδύσεις για Μαρίνα ή υποδομών κρουαζιέρας. Αυτός εξ άλλου είναι ο λόγος που σε όλα σχεδόν τα λιμάνια δεν δέχονται οι τοπικές κοινωνίες την ρυπογόνο αυτή δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η δραστηριότητα αυτή έχει περιοριστεί κυρίως στο Πέραμα.

Όποιος λοιπόν θέλει να μετατρέψει το λιμάνι του Βόλου σε ‘’Πέραμα’’ ας τοποθετηθεί δημόσια.

Δεσμεύομαι από τώρα ότι, από όποια θέση ευθύνης βρεθώ στο μέλλον θα εναντιωθώ στην ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα μέσα στο λιμάνι της πόλης μας, παραμένοντας συνεπής σε ότι αποφάσεις έχουν πάρει παλαιότερα και διαχρονικά τα Δημοτικά Συμβούλια του Βόλου.

ΥΓ : Αλήθεια υπάρχουν οικολογικές ευαισθησίες σε κάποιες οργανώσεις που διαφημίζουν την ευαισθησία τους στην προστασία του Περιβάλλοντος;

* Πρώην Βουλευτής Μαγνησίας, υπεύθυνος της ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ’’ στο Ν.Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.