«Το 2019 να καθοριστεί από την ελπίδα και όχι από το φόβο»

Του Άκη Καλαμαρά, Υπ. Διδάκτωρ τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Αν και σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών, η ΕΕ έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση, οι συνεχιζόμενες αναταράξεις του 2018 μάλλον αποδεικνύουν πως τελικά, δεν βρίσκεται το σύστημα σε κρίση αλλά είναι το ίδιο το σύστημα που δημιουργεί την κρίση. Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, ήρθε να προστεθεί στο σκηνικό αμφισβήτησης του κυρίαρχου οικονομικού και πολιτικού συστήματος.

Το μαύρο μέτωπο των Λεπέν, Σαλβίνι και Όρμπαν αξιοποιεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την άνοδο των ανισοτήτων και επενδύει στη ξενοφοβία και τον εθνικισμό. Επιδιώκει, επί της ουσίας, όχι να βελτιώσει τη θέση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων αλλά να υπονομεύσει την ίδια τη δημοκρατία με σκοπό την απόλυτη κυριαρχία των οικονομικών ελίτ επί των ασθενέστερων. Η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία το έχει αποδείξει άλλωστε.
Διακρίνουμε, όμως, παράλληλα πως η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίστηκε και από την άνοδο των Πρασίνων και από τις προοδευτικές συμμαχίες σε Πορτογαλία και Ισπανία, που σε συμφωνία και με άλλες προοδευτικές φωνές θέτουν το ζήτημα της εμβάθυνσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη.

Τη χρονιά που φεύγει, διαπιστώσαμε πως και στη χώρα μας, υπό την ανοχή μεγάλου τμήματος του πολιτικού συστήματος κέρδισαν έδαφος φωνές υπονόμευσης και αμφισβήτησης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Από το σύνθημα, «Στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια», φτάσαμε στο «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» ενώ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως πρέπει να τελειώνουμε με τις προβληματικές ιδέες τις Αριστεράς.

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ, περιέγραφε πως η κατάργηση της δημοκρατίας, καταστρέφει αυτή την ίδια τη ζωντανή πηγή, απ’ όπου μπορεί να διορθωθεί κάθε φυσική ατέλεια των κοινωνικών θεσμών: την ενεργό, ανεμπόδιστη, δραστήρια πολιτική ζωή όσο το δυνατόν πιο πλατιών λαϊκών μαζών του έθνους.

Η 15χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, Greta Thunberg, απευθυνόμενη στους διαπραγματευτές του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή σε συνέδριο στην Πολωνία, ανέφερε μεταξύ άλλων, «αν οι λύσεις που προσφέρει το υπάρχον σύστημα είναι τόσο αδύνατες να εξευρεθούν, τότε ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα. Δεν έχουμε έρθει εδώ για να ικετεύσουμε τους ηγέτες να ενδιαφερθούν. Είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε ότι η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει, είτε όχι. Η αληθινή δύναμη ανήκει στους λαούς»
Το 2019, θα πρέπει να αναδειχθεί -και θα αναδειχθεί- σε έτος της δημοκρατικής νίκης των λαών και των χαμένων της παγκοσμιοποίησης, απέναντι στο φόβο και στις ανισότητες. Η όλο και περισσότερη δημοκρατία σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και των θεσμών, θα είναι αυτή που θα δώσει διέξοδο και λύση στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή. Όπως ειπώθηκε και το καλοκαίρι του 2015, η δημοκρατία είναι γιορτή. Ευτυχισμένο, λοιπόν, γιορτινό και δημοκρατικό 2019.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.