« Το Πρώτο μου Βιβλίο στο Δημοτικό», για την Αστρονομία, την Αστροφυσική και Διαστημική

Το 3ο βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίου, έλαβε ο Απ. Σαρακατσάνος και την 10η θέση στα Λύκεια ο Β. Μηλαράς
Γράφει ο Χρήστος Μαυρομμάτης

Στη σημερινή εποχή, που αρκετές προκλήσεις συνταράζουν τις κοινωνίες μας, επαναστάσεις, πόλεμοι, σεισμοί, φυσικές καταστροφές, που χάνονται χωριά, πόλεις και άνθρωποι, οι ειδήσεις φθάνουν σχεδόν αμέσως με τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και από τα πέρατα της γης, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι , αφοσιωμένοι για όλη τους τη ζωή, στην έρευνα πέραν των γνωστών πραγμάτων και ιδεολογιών, αφήνοντας τις καθημερινές ασχολίες και «γκρίνιες» που υπάρχουν στις κοινωνίες μας ,τις πατρίδες και τα κράτη , αλλά και τα αριστερά, τα δεξιά και τα ουδέτερα μπλοκ των κρατών και απασχολούνται αποκλειστικά και επίμονα με τα θέματά τους.
Αυτοί είναι οι αφανείς και ήρεμοι χαρακτήρες, από τους οποίους περιμένουμε , να δώσουν κάποια ώθηση στην επί πλέον γνώση , για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Είναι οι ερευνητές , που απασχολούνται αποκλειστικά , άλλος με την Φυσική των πραγμάτων , άλλος με τη Μετεωρολογία και ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης με την Αστρονομία. Βλέπουμε ότι κάτι νέο, κάτι καινούριο, μας παρουσιάζουν κάθε τόσο. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης με την Αστρονομία , είναι παθιασμένος και τις γνώσεις του, θέλει να τις μεταδώσει στους συνανθρώπους του, συνεχώς με καινούρια βιβλία, πάντα με την Εταιρεία Αστρονομίας του Βόλου. Μάλιστα από φοιτητής αφιερώθηκε να μάθει τα μυστικά του Σύμπαντος και σήμερα , ογδονταπεντάρης πια, εργάζεται σκληρά , με ακάματη θέληση, επιμονή και υπομονή , για να μεταδώσει αυτές τις γνώσεις , στο κοινό του Βόλου της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Τα 20 πολυσέλιδα βιβλία , που εξέδωσε και άλλα 20 με συνεργασίες, ιδιαίτερα η «Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικής και Κοσμολογίας» , με 2.700 σελίδες σε τρεις τόμους, τη μοναδική εγκυκλοπαίδεια σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύει το μέγεθος του ερευνητή μαθηματικού. Απεριόριστες ώρες δουλειάς στο γραφείο του, για να κάνει εύκολη τη γνώση στους ενδιαφερομένους πολίτες. Εκεί κάθε του έμπνευση την κάνει δημιουργία, για τη μετάδοση των γνώσεών του. Τελευταία σκέφτηκε και τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, που τόσο πολύ παθιασμένος φρόντισε, ως καθηγητής, Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης πριν και τώρα για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου με ανάλογα βιβλία αστρονομίας , που εξέδωσε και που χρησιμοποιούνται στις τρεις τάξεις της Σχολής Αστρονομίας , που λειτουργεί η Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου και με τηλεθέαση σε όλη την Ελλάδα.
Τελευταία και τα παιδιά του Δημοτικού σκέφτηκε , που τώρα αρχίζουν να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους για τον κόσμο , βλέποντας ψηλά τον ουρανό, τον ήλιο, τη Σελήνη, τα άλλα αστέρια , ίσως και τους δορυφόρους , που στέλνει ο άνθρωπος στον ουρανό. Δεν θα πρέπει να ενημερώσουμε και αυτά πως στέκονται, πως κινούνται, γιατί λάμπουν, γιατί δεν συγκρούονται, γιατί ορισμένα πέφτουν; Έτσι , για να απαντήσει σε όλα αυτά, ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης , εξέδωσε τελευταία «Το πρώτο μου βιβλίο στο Δημοτικό», για να μαθαίνουν απλά και κατανοητά, με πολύχρωμες φωτογραφίες, σκίτσα και μεθοδικά, από τα απλά στα δυσκολότερα, με λίγα λόγια, για το ηλιακό μας σύστημα , τους αστέρας, τους γαλαξίες, το σύμπαν και τη διαστημική, σε πλέον των 200 σελίδων, ώστε να γίνουν και τα παιδιά του Δημοτικού, κοινωνοί της Αστρονομίας . Μαθαίνουμε ότι αυτό το βιβλίο έγινε ανάρπαστο, από τα Ιδιωτικά Σχολεία.
Συγχαίρουμε από καρδιάς τον εξαίρετο πολύπλευρο συγγραφέα, που διέθεσε όλη του τη ζωή, για την ευρυμάθεια των αγαπημένων του μαθητών, αλλά και για την επιμονή του να κινήσει την προσοχή τους και το ενδιαφέρον τους για την Αστρονομία και να τους μυήσει σε αυτή την υπέρτατη , κατά τον Αριστοτέλη επιστήμη , που τόσο πολύ υπεραγαπά. Ας είναι καλά , για να μας ξαφνιάζει και με άλλα χρήσιμα βιβλία, που ανοίγουν τα μυαλά των παιδιών και όχι μόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.