«Τρεχάτε ποδαράκια μου»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γραμμένος

Έχοντας αναγάγει την διατήρησή της στην εξουσίας ως αυτοσκοπό, η απερχόμενη δημοτική αρχή του Νοτίου Πηλίου, ξεκινά να επιδεικνύει, έστω και αργά, με ένα καταιγισμό δημοσιευμάτων, το έργο της ενόψει της επερχόμενης εκλογικής πανωλεθρίας και να ανεμίζει τα κρατικά κονδύλια με μοναδικό σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου των δημοτών όπως οι άποικοι το γυαλί στους ιθαγενείς ινδιάνους για να τους αποσπάσουν το χρυσό.
Για όλους εμάς οι οποίοι ταχθήκαμε, με τη λαϊκή ετυμηγορία, να υπηρετήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες στην πρώτη γραμμή και βιώσαμε την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου στον ειλικρινή λόγο και το αποτελεσματικό έργο κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο. Πρόκειται για μία πρακτική «μαγειρέματος» χιλιο-εφαρμοσμένη που πολύ φοβάμαι όμως ότι θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένει ο πρoαλειφόμενος για Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου και η παρέα του.
Προσπαθούν να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. Αυτόν δηλαδή τον χρόνο των προηγούμενων πέντε σχεδόν ετών κατά τον οποίο είχαμε την εντολή και την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα Δήμο οργανωμένο, ανοικτό και φιλικό προς τους δημότες, διαφανή ως προς τις αποφάσεις και τις οικονομικές του διαδικασίες, ικανό να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα και στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στοιχεία τα οποία οι ίδιοι συστηματικά και μεθοδευμένα τορπίλιζαν τα 5 χρόνια της επιδερμικής συμμετοχής τους στους νευραλγικούς τομείς διαχείρισης του Δήμου. Θεωρώντας ότι οι Δημότες του Νοτίου Πηλίου έχουν μηδενικό πολιτικό ένστικτο, αντιμετωπίζοντάς τους ουσιαστικά ως κουτούς
Συγκεκριμένα θα αναφέρω κάποια ελάχιστα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ξεκινώντας αρχικά από την απροθυμία τους στην επικοινωνία ακόμα και με τα στελέχη του Δήμου πόσο μάλλον με τους προμηθευτές όσο και τους δημότες (απλά μιλώντας δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο) ενώ η ενασχόληση των περισσοτέρων τους με τα δημοτικά θέματα ξεκινούσε μετά τη μία το μεσημέρι(;;;) έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων (3 μμ).
Ποιος ξεχνά τη φίμωση και την περιθωριοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων στα Δημοτικά Συμβούλια, τη μη καταβολή σε αυτά της πάγιας προκαταβολής 1000€ για τη έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση τους στα προβλήματα της καθημερινότητας, την μη κατάθεση από αυτά προϋπολογισμού κάθε έτος (δύο ενέργειες τις οποίες προέβλεπαν οι διατάξεις του Νόμου Καλλικράτης), τη μη κατάθεση από αυτά, τη χρονιά που πέρασε, Τεχνικού Προγράμματος (δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάτι τέτοιο).
Ποιος ξεχνά την πολιτική αντιπαράθεση στα Δημοτικά Συμβούλια, η οποία συχνά πυκνά έπεφτε σε επίπεδα «Τρούμπας» και ο υγιής αυτοδιοικητικός λόγος που οφείλομαι να αρθρώσουμε έδινε τη θέση του στην ειρωνεία, την απαξίωση των αντιπάλων ακόμα και εν απουσία τους και τον «χαβαλέ».
Ποιος ξεχνά την περίπτωση των καταδυτικών πάρκων η οποία ήρθε άρον άρον προς συζήτηση χωρίς να γίνει δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς , συζήτηση δηλαδή με τις κοινωνικές ομάδες όπως αυτή των αλιέων και των επαγγελματιών του τουρισμού δημιουργώντας παράλληλα συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσά τους.
Ποιος ξεχνά την παντελή απουσία της δημοτικής αρχής στην αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων παρά την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 4039/2012 ΦΕΚ Α΄15/02,02,02 τροποποιήθηκε με το Άρθρο 46 τουΝ.4235/2014, ΦΕΚ Β΄32/11.02.14) η οποία αναφέρει επακριβώς τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ. Μέσα στα 5 χρόνια διοίκησης του Δήμου εφαρμόστηκε μόλις 1 πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων τη στιγμή που πρόσφατα 107 Δήμοι σε όλη την Ελλάδα ανάμεσά τους ο Δήμος Βόλου και Αλοννήσου εντάχθηκαν σε πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης που αφορά την λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς ύψους 600.000€ (Αριθμ. 2745/171501 – ΦΕΚ Τεύχος Β΄5821/24.12.2018).
Ποιος ξεχνά το υπό ανέγερση για να μην πω το υπό διάλυση Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών του οποίου η ολοκλήρωση έχει βαλτώσει εδώ και τέσσερα χρόνια αφού υπήρχε αστοχία στο προϋπολογισμό πάνω από 70.000€ (;;;) αναγκάζοντας τον εργολάβο να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να μπορέσει να πληρωθεί αφού το χρηματικό ένταλμα το οποίο εκδόθηκε για το υπόλοιπο ποσό απορρίφθηκε από τον επίτροπο ως κατάτμηση έργου (κομπορρημονούσαν ότι θα κάνουν εγκαίνια το καλοκαίρι του 2016 αλλά μάλλον δεν προλαβαίνουν ούτε προεκλογικά). Από την ίδια Τοπική Κοινότητα υπάρχει απώλεια Δημοτικών εσόδων ποσού πάνω από 30000€ ετησίως από τη χρήση του αιγιαλού (ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα). Η αμέλεια της Δημοτικής αρχής να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα του παλιού αιγιαλού, στερεί πολύτιμους πόρους από το Δημοτικό Ταμείο, πόροι οι οποίοι αποδίδονται στο κράτος με τη μορφή προστίμου ενώ από την άλλη μεριά οι επιχειρηματίες του παραλιακού μετώπου σέρνονται καθημερινά στα αστικά δικαστήρια να αποδείξουν το αυτονόητο. Θέμα το οποίο επεσήμανε ο υπογράφων του άρθρου εγκαίρως από το 2014.
Ποιος θα ξεχάσει την συστηματική υποβάθμιση και κατ’ επέκταση τη διαρροή εσόδων που επέφερε η ανεκδιήγητη πολιτική τους σε ένα από τα ποιο δυνατά «Χαρτιά» του Δήμου μας αυτό που ονομάζουμε Τουριστικό προϊόν, ξεκινώντας διαδοχικά με την άρνηση προμήθειας Γαλάζιων Σημαιών επικαλούμενοι τις υψηλές προδιαγραφές οι οποίες απαιτούνταν για την εγκατάστασή τους (;;;), την παλινωδία στο θέμα των ναυαγοσωστών, την ανύπαρκτη καθαριότητα κατά τους θερινούς μήνες τον περασμένο χρόνο λόγω έλλειψης συμβάσεων καθαριότητας κάτι το οποίο μας διέσυρε διεθνώς και που οπωσδήποτε δεν πρέπει να επαναληφθεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
Ποιος θα ξεχάσει την μη έγκαιρη ανταπόκριση στην υπόθεση των Λατομείων καταδικάζοντας μία τόσο σημαντική από άποψη δυναμικής και κυρίως πολιτιστικής κληρονομιάς παραγωγικής ομάδας σε οικονομικό μαρασμό επί 4 συνεχόμενα έτη.
Ποιος ξεχνά την περίπτωση Τοπικής Κοινότητας του Δημοτικού Διαμερίσματος Αφετών η οποία έμεινε χωρίς νερό λόγω βλάβης ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο αφού ο εργολάβος υδραυλικός δεν ανταποκρίθηκε στην επισκευή βλάβης λόγω οφειλών, αναγκάζοντας τους κατοίκους να κουβαλούν νερό με τα κανάτια.
Ποιος ξεχνά τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας και που αφορούσαν την συσκότιση της Τοπικής Κοινότητας Λαμπινούς λόγω ελλιπούς συντήρησης του δικτύου δημοτικού φωτισμού. Μάλιστα συμβούλευαν με περιττό θράσος τους κατοίκους να χρησιμοποιούν φακούς. Θα μπορούσα να περιγράφω επί μέρες τις μαύρες σελίδες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη δημοτική αρχή.
Θέλω να ελπίζω ότι έχουμε και σωστή κρίση και ωριμότητα να δούμε την κατάσταση με νηφαλιότητα απαλλαγμένοι από τοπικιστικά κόμπλεξ και μικροπολιτικά συμφέροντα. Αυτό που απαιτείται αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι οι υγιείς δυνάμεις αυτού του Τόπου να στρατευθούν σε ένα μέτωπο απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας ναρκώσουν χρησιμοποιώντας πρακτικές «Μαυρογιαλούρου» και να συνεχίσουν να επιβουλεύονται τις τύχες και το μέλλον μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας αλλά κυρίως στους νέους τους οποίους η πολιτική πρέπει να τους εμπνέει και όχι να τους προκαλεί αποστροφή. Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε σε σκοτεινούς μηχανισμούς να εγκλωβίσουν την κοινωνία του Δήμου μας σε επιλογές «Σκύλας και Χάριβδης».
Και θα κλείσω με μία φιλική συμβουλή προς τον ασθμαίνοντα υποψήφιο Δήμαρχο ο οποίος επιλέχθηκε με την απόλυτα δημοκρατική διαδικασία του δακτυλιδιού (αν θυμάστε ανάλογη περίπτωση είχαμε και στο εγγύς παρελθόν αυτού που έλεγε «λεφτά υπάρχουν») : Τώρα που ανακάλυψες την χρήση του κινητού τηλεφώνου (αφού οκτώ χρόνια δεν το ήξερες) και τρέχεις λαχανιασμένος να ανακαλύψεις και τα χωριά μας τα οποία αποσύνθεσες με την απροθυμία σου και τις πρακτικές σου, σε ενημερώνω ότι η τηλεφωνική συσκευή έχει και GPS (παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης). Μάθε λοιπόν να το χρησιμοποιείς γιατί μετά από 8 χρόνια κολλημένος στη καρέκλα, τώρα που τρέχεις και δε φτάνεις, μη τυχόν και κάνεις λάθος και σε καμιά στροφή μπεις σε κανένα ρουμάνι (αρμάγκι) χαθείς και σε ψάχνουμε πάλι τώρα που … μας θυμήθηκες!!

*Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.