Β. Σποράδες: Ίσα δικαιώματα στην χρηματοδότηση των υποδομών και την ευημερία με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Γράφει η Αγάπη Καραμανλή, Υποψήφιας Περιφερειακής Σύμβουλος για την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Τσιλιμίγκα

Ο τόπος μας, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Β. Σποράδων είναι ένας τόπος ευλογημένος. Έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτά οφείλουμε να τα προφυλάξουμε, να τα καλλιεργήσουμε και να τα αναδείξουμε.
Σήμερα, η οικονομία έχει μπει σε μια τροχιά ανάκαμψης. Οι προβλέψεις μετά από πολλά χρόνια είναι αισιόδοξες. Όμως το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάπτυξη από εδώ και πέρα να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές.
Να αφορά την καθημερινότητα των πολιτών.

Μιλάμε σήμερα για την δίκαιη ανάπτυξη. Όμως για να είναι η ανάπτυξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δίκαιη πρέπει η αναπτυξιακή της πολιτική να εστιάζει σε όλες τις Περιφερειακές της Ενότητες. Να εστιάζει και στις Σποράδες, οι οποίες δυστυχώς έχουν μπει από το 2007 στον αυτόματο πιλότο του “mama mia” και η κάθε Αρχή θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να προσφέρει τίποτα περισσότερο από το τίποτα.
Κοιτάζοντας τη διάρθρωση των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας γίνονται αμέσως σαφή δύο σημεία.
Το πρώτο είναι ότι οι Σποράδες αποτελούν μια υποενότητα στις αντιπεριφερειακές ενότητες, η οποία δεν είναι καθόλου προφανής. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει πραγματικά να θέλει να την συναντήσει για να την εντοπίσει. Αποτελείται δε από μια παράγραφο για το κάθε νησί.

Το δεύτερο είναι ότι ο τουρισμός, που αποτελεί την οικονομική μηχανή της περιοχής και συμβάλει τα μέγιστα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν υπάρχει ούτε καν ως αναφορά υποενότητας σε κάποια αντιπεριφερειακή ενότητα.
Είναι λοιπόν προφανές ότι για τις Σποράδες η δίκαιη ανάπτυξη δεν αποτέλεσε μέχρι σήμερα πολιτική πρακτική από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή. Αυτό ακριβώς θέλουμε να το αλλάξουμε.
Θέλουμε η κοινωνία μας να αναπτύσσεται δίκαια, περιβαλλοντικά βιώσιμα και να συμβάλει πραγματικά στην ευημερία των ανθρώπων της.
Η Περιφερειακή Αρχή θέλουμε να τελεί στην υπηρεσία των πολιτών της, των ανθρώπων του τόπου αυτού. Αυτός είναι ο σταθερός στόχος της Περιφερειακής Παράταξης “η Θεσσαλία στην καρδιά μας” με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Τσιλιμίγκα. Αυτή είναι η δέσμευση μας.

Οι βασικές αρχές στην δική μας αντίληψη, στον δικό μας σχεδιασμό για την ανάπτυξη είναι οι εξής:
Θέλουμε το όφελος από την ανάπτυξη να διαχέεται στην κοινωνία και να μοιράζεται στους πολίτες. Να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους. Η υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς.
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλόννησου Βορείων Σποράδων καταλαμβάνει έκταση 2260 τετρ. Χιλιομέτρων και σηματοδοτεί ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα των Σποράδων. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να υπηρετήσει και να προστατεύσει αυτό της τον πλούτο. Να διαφυλάξει και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Θέλουμε η ανάπτυξη να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η σύνδεση της οικονομικής δραστηριότητας με την παιδεία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τους όρους, μέσα από τους οποίους η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα θα συνδεθεί με παραδοσιακούς κλάδους της παραγωγής του τόπου. Για το σκοπό αυτό η βοήθεια του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η σύνδεση του με τις γνωστικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας είναι ζωτικής σημασίας.

Μια σειρά κονδυλίων προορίζονται για την περιφέρεια Θεσσαλίας. Ελάχιστα είναι όμως αυτά που φτάνουν μέχρι τις Σποράδες. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.
Ο σημερινός Αναπτυξιακός νόμος ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις δραστηριότητες έντασης γνώσης, καθώς και τις συνέργειες και τις δικτυώσεις των επιχειρήσεων. Ενώ έχει βελτιωθεί ουσιαστικά το στελεχικό δυναμικό που αξιολογεί τα επενδυτικά προγράμματα.

Το σχέδιο για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα».
Στη Θεσσαλία, οι συνολικές υποβολές στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου το 40% αφορά τον τομέα της Βιομηχανίας. Από τις αιτήσεις αυτές, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, μια στις δύο αιτήσεις για την περιφέρεια, αφορούν την αγροδιατροφή και ειδικά το μεταποιητικό της κλάδο.
Συνολικά υποβλήθηκαν 27 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μέσα από το νέο Ταμείο Υποδομών που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, με πόρους 1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών – βιοτεχνικών πάρκων.

Και ακόμα, έως το 2021 θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Μια στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία είναι η απόφαση για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα προγράμματα μικροπιστώσεων που θα αφορούν μικρές επιχειρήσεις και μικρούς επιχειρηματίες ώστε να έχουν το κεφάλαιο κίνησης να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Οι Σποράδες πρέπει να έχουν κι αυτές το μερίδιο τους στην οικονομική πολιτική του κράτους.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντικές επιδόσεις στον τουρισμό. Είναι ίσως από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και αυτό αφορά κυρίως τις Σποράδες.
Η δική μας επιδίωξη, είναι η τουριστική ανάπτυξη, να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον.
Να λειτουργεί σε κλίμακες που δεν διαταράσσουν τη συνολική ζωή και την παραγωγική λειτουργία του τόπου.
Να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες και να συνδέεται μαζί τους.
Να επιμηκύνει τον χρόνο ζωής της τουριστικής περιόδου.
Και, βεβαίως, να διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις.

Οφείλουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας και κυρίως οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ασχοληθούμε με την ουσία όχι με την επικοινωνία. Και η ουσία λέει ότι οι Σποράδες έχουν ασύγκριτες δυνατότητες για κοινωνική και οικονομική ευημερία.
Αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει και μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Χρειάζεται πολιτική βούληση.
Όμως, πάνω από όλα χρειάζεται η στήριξη και η ψήφος των ανθρώπων αυτού του τόπου. Είναι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να γυρίσουν την σελίδα στην πολιτική αρχή του τόπου και να κάνουν το βήμα προς την δική τους την ευημερία.
Έτσι συν Αθηνά και χείρα κίνει.
Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Να αποφασίσουμε πως θέλουμε να είναι η επόμενη μέρα μας.
Ποια θα είναι αυτή η περιφερειακή αρχή που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας, θα προτάξει τις ανάγκες μας και θα βελτιώσει τις ζωές μας.
Εδώ στις Σποράδες.
Για τις απαραίτητες τομές που απαιτεί η εποχή μας χρειαζόμαστε γενναιότητα και τόλμη.