Βόλος και Πανεπιστήμιο: Με το βλέμμα στο μέλλον

Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τριάντα χρόνια δημιουργίας και πρωτοπορίας.
Η πόλη του Βόλου ευτύχησε να λειτουργήσει εδώ το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα και να αναπτυχθεί διαθέτοντας πλέον δώδεκα Τμήματα υψηλού επιπέδου και εγνωσμένου κύρους σε διεθνές επίπεδο.
Η επίδραση του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της πόλης δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα. Αναμφίβολα είναι θετική και ακουμπά σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, στην γνώση, την εκπαίδευση, την έρευνα, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την οικονομία.
Οι επιδράσεις του Ιδρύματος στην τοπική οικονομία είναι δεδομένες και αντιληπτές, από την ενοικίαση χιλιάδων διαμερισμάτων και την κατανάλωση στην εστίαση και την διασκέδαση μέχρι και τις συνεργασίες με τοπικούς προμηθευτές, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια για καθηγητές, ερευνητές, εργαζόμενους.
Κυρίως, όμως το Πανεπιστήμιο είναι γνώση και έρευνα. Είναι η πνευματική παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο αυτό και η ώθηση που προσφέρει σε μια πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας.
Η πορεία του Βόλου και του Πανεπιστημίου είναι ταυτόσημη και η σχέση τους αμφίδρομη.
Και θα πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι που στην πόλη μας λειτουργεί ένα τόσο αξιόλογο ΑΕΙ που συγκαταλέγεται στο 5% των καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς αξιολογήσεις.
Οι εκδηλώσεις μάλιστα για την επέτειο της συμπλήρωσης των 30 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος αποτελούν αφορμή για να μας θυμίσουν, πώς μπορεί ο τόπος αυτός να στηρίζει από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο.
Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε συνοδοιπόροι με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αφενός στην κάλυψη άμεσων κτιριακών αναγκών αφετέρου στην μελέτη και ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων, όπως η επιδημιολογική μελέτη για τον καρκίνο.
Ήδη η Περιφέρεια συνέδραμε στην ανακατασκευή και ανέγερση νέων πανεπιστημιακών κτιρίων, όπως στο κτίριο Ματσάγγου, στο νέο κτίριο στο Πεδίον Άρεως, ενώ επίκεινται παρεμβάσεις στην Κίτρινη Αποθήκη και αλλού, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τον εξοπλισμό των ερευνητικών εργαστηρίων.
Επομένως το ζήτημα δεν είναι μόνο να φέρνει το Πανεπιστήμιο 12.000 φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες στον Βόλο, αλλά και η πόλη να ανταποδίδει τα οφέλη που δέχεται.
Εξάλλου ο Βόλος έχει να κερδίσει πολλά από ένα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα αναπτύσσεται και θα διεθνοποιείται συνεχώς.
Και μπροστά στις νέες προκλήσεις που βρίσκεται πλέον το Π.Θ., είναι καιρός η πόλη και το Πανεπιστήμιο να προχωρήσουν σε ένα διάλογο για την ακόμη στενότερη συνεργασία και όσμωση.
Σε ένα διάλογο με το βλέμμα στο μέλλον,, για την κοινή προοπτική και πρόοδο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.