Υπεράσπιση του οχτάωρου δε γίνεται με κοινωνικούς διαλόγους με την εργοδοσία

Γράφει η Ιωάννα Παπαδημητρίου *

Σας καλωσορίζω εκ μέρους των συνδικάτων που καλούν σε έναν αγωνιστικό, ταξικό, μαζικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη 6 Μάη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας.
Η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα σύμβολο για τους εργάτες όλου του κόσμου. Είναι μια μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, όλους όσους έδωσαν τιτάνιους αγώνες, συχνά βαμμένους με αίμα, για να μπορέσουμε να ανθρωπέψουμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε το δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η Πρωτομαγιά ήταν πάντοτε μια απεργιακή μάχη ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Όπως λέει και ο στίχος του τραγουδιού: «Δεν είναι αργία, είναι απεργία».
Σε άλλες εποχές οι κυβερνήσεις χτυπούσαν αλύπητα τις εργατικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, τις έπνιγαν κυριολεκτικά στο αίμα, προκειμένου να μην απλωθεί το μήνυμα της πάλης ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Κατανοούσαν πολύ καλά ότι τα συνθήματα που η εργατική τάξη έβαζε στις σημαίες του αγώνα της, με βασικό αυτό του 8ωρου, αποτελούσαν απειλή για το σύστημα τους, γιατί έβαζαν τον εργάτη να σκεφτεί ότι ο λόγος που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του είναι ότι εργάζεται σαν ένα απλό γρανάζι μιας μηχανής που υπάρχει για να βγάζει αμύθητα κέρδη μια μικρή μειοψηφία.
Σήμερα η καταστολή απέναντι στις εργατικές διαδηλώσεις, ιδιαίτερα απέναντι στην Πρωτομαγιά, αποκτά πιο ραφιναρισμένες μορφές. Οι δυνάμεις καταστολής του παρελθόντος έχουν όμως σήμερα πολύτιμους συμμάχους στην προσπάθεια τους να ξεστρατίσουν τη σκέψη των εργατών, να κοιμίσουν τις συνειδήσεις. Το κράτος έχει μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε μια επίσημη αργία, επιχειρώντας έτσι να την απονευρώσει από κάθε αγωνιστικό, διεκδικητικό περιεχόμενο. Και από κοντά οι δυνάμεις του συμβιβασμού στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, χορεύουν στον ίδιο σκοπό, μετατρέποντας μια μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης της εργατικής τάξης σε ευκαιρία για μια πασαρέλα σε κάποιους χώρους ποτισμένους με το αίμα εργατών.
Και αυτό σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ένα ακόμα νομοσχέδιο – τερατούργημα, που θα κάνει λάστιχο τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, προσαρμόζοντας τον ακόμα πιο ασφυκτικά στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματιών.
Υπεράσπιση του οχτάωρου δε γίνεται με κοινωνικούς διαλόγους με την εργοδοσία, με υπονόμευση της δημοκρατίας στα συνδικάτα, με εργατικές συγκεντρώσεις όπου οι μόνοι που παρευρίσκονται είναι ορισμένα μέλη των Δ.Σ κάποιων σωματείων. Η ιστορική πείρα έχει δείξει ότι μόνο η μαζική πάλη μπορεί να βάλει φρένο σήμερα και να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους Δήμους στα νοσοκομεία και σε άλλους κλάδους σημασίας για το λαϊκό κόσμο, αντιπαλεύουμε και τις προσπάθειες κυβέρνησης και Δημοτικών Αρχών να επιταχύνουν, με την πρόφαση της πανδημίας, μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές (εντατικοποίηση της εργασίας, επέκταση της εργασίας των συμβασιούχων, περιορισμός των μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και μέσω των «Αναπτυξιακών Οργανισμών», κτλ). Οι αντίπαλοι μας είναι ισχυροί – κράτος, επιχειρηματικά συμφέροντα, δημοτικές αρχές, εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Εμείς όμως έχουμε με το μέρος μας όχι μόνο το δίκιο, αλλά και τους αριθμούς. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Ζήτω η ηρωική εργατική τάξη.
Βόλος, 6/5/2021

*Εκπρόσωπος του ΣΔΥ Βόλου στην ΟΔΥΕ αντιπρόσωπος της ΟΔΥΕ στην ΑΔΕΔΥ