Βολικάκης: «Με ένα ποδηλατοδρόμιο στον Βόλο θα κάναμε τρομερά πράγματα»

Για ακόμη μία φορά ο Χρήστος Βολικάκης έκανε περήφανους τους Έλληνες. Ο Βολιώτης ποδηλάτης ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο κύπελλο του Λονδίνου και έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ έχει εξασφαλίσει ήδη το εισιτήριο για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού και τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε μία περίοδο που οι αξίες και οι μεγάλοι στόχοι έχουν «κρυφτεί» στην χώρα μας, υπάρχουν και κάποια παιδιά που συνεχίζουν να ακολουθούν με πείσμα τα όνειρα τους. Ένα από αυτά είναι και ο Χρήστος Βολικάκης, που συνεχίζει να παλεύει μέσα από αντιξοότητες για να φέρει την Ελληνική ποδηλασία ψηλά. Η ζωή του είναι γεμάτη θυσίες και η μέρα του με προπονήσεις και νέους στόχους.

Ο Βολιώτης ποδηλάτης μίλησε στο magnesiasports για την επιτυχία του, είπε πως αυτό που του λείπει από τη συλλογή είναι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως αν ο Βόλος είχε ένα ποδηλατοδρόμιο θα μπορούσαν όλοι όσοι ασχολούνται με την ποδηλασία να έκαναν τρομερά πράγματα για την πόλη τους, αφού ήδη ακόμα και με όλες αυτές τις δυσκολίες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία που σε εδραιώνει για ακόμη μια φορά στους ελίτ της Παγκόσμιας ποδηλασίας; Ήταν κάτι αναμενόμενο για σένα βάσει της δουλειάς και της προπόνησης σου;

Κατάφερα να φέρω ακόμα μία μεγάλη διάκριση και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Οι καταστάσεις στην χώρα μας είναι αρκετά δύσκολες και αυτό δυσκολεύει αρκετά και την προετοιμασία μας. Παρ’ όλα αυτά κατάφερα να φέρω ακόμα ένα μετάλλιο για την χώρα μας. O στόχος μας πλέον έχει επιτευχθεί. Ήρθε το μετάλλιο και η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στα τελευταία δευτερόλεπτα του τερματισμού τι σκεφτόσουν;

Στις κούρσες του αγώνα δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα. Είναι τόσο οριακά τα πράγματα που δεν σου αφήνει περιθώρια για να σκεφτείς. Το μόνο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου είναι η γραμμή του τερματισμού και όταν καταφέρνεις να τερματίσεις αισθάνεσαι υπέροχα.

Μπαίνει λίγο στην ψυχολογία ενός αθλητή και ο εγωισμός για τη χώρα του εκείνη τη στιγμή;

Παρ’ όλα τα προβλήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας εκείνη τη στιγμή πρέπει να έχεις τέτοια ψυχολογία ώστε να μπορείς να αποδείξεις ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει χώρες και αθλητές που έχουν τα πάντα.

Πώς είναι η μέρα ενός Παγκόσμιου πρωταθλητή; Θα ήθελες να μου περιγράψεις το πρόγραμμα σου;

Η μέρα ενός παγκόσμιου πρωταθλητή είναι αρκετά δύσκολη. Περιλαμβάνει τρεις προπονήσεις ημερησίως, ουσιαστικά το διάλλειμα είναι μόνο για ένα φαγητό και ένα μασάζ. Χρειάζονται πάρα πολλές θυσίες για να κάνεις υψηλό πρωταθλητισμό. Οι καταπονήσεις, σωματικές, είναι πάρα πολλές και επειδή εδώ στην Ελλάδα δεν δουλεύουν τα πράγματα όπως πρέπει, κάθε μέρα ψάχνεις λύσεις για να κάνεις πιο εύκολη την προετοιμασία σου ώστε να φέρεις μία διάκριση.

Ο Χρήστος Βολικάκης ξεκίνησε από μικρό παιδί την ποδηλασία από το Βόλο και έχει φτάσει να είναι Παγκόσμιος πρωταθλητής. Από τότε είχες υψηλές φιλοδοξίες. Έφτασε κάποια στιγμή που να έχεις απογοητευτεί και να πεις ότι θα τα παρατήσω. Και τι ήταν αυτό που σε έκανε να απογοητευτείς;

Έχω πει πολλές φορές τη λέξη «τα παρατάω» γιατί δυστυχώς η χώρα μου δεν μπορεί να μου προσφέρει όλα αυτά, που χρειάζονται για να συναγωνιστώ και να κερδίσω τους ξένους αθλητές, οι οποίοι έχουν τα πάντα… Τα περισσότερα πράγματα είναι όλο εμπόδια. Παρ’ όλα αυτά πεισμώνω και καταφέρνω να κατακτώ μετάλλια. Αν υπάρχει καλή διάθεση, ηρεμία και σεβασμός στο έργο μας μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα.

Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα του Χρήστου για το μέλλον; Τι είναι αυτό που σου λείπει για να πεις ότι τα έχεις κάνει όλα στην καριέρα σου;

Αυτή τη στιγμή έχω καταφέρει να έχω αρκετά μετάλλια από Παγκόσμια πρωταθλήματα, Παγκόσμια Κύπελλα, Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες ανδρών, νέων, εφήβων, που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα να κατακτήσω τέτοιον αριθμό μεταλλίων σε τέτοιες διοργανώσεις. Το μόνο που λείπει από τη συλλογή μου είναι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

Αμέσως επόμενος στόχος σου; Γιατί φαντάζομαι όλα γίνονται βήμα, βήμα…

Επόμενος αγώνας είναι το Παγκόσμιο κύπελλο στο Cali της Κολομβίας από 17 έως 19 Ιανουαρίου. Από τη στιγμή που πέτυχε τον στόχο του μεταλλίου και της πρόκρισης, τώρα θα φτιάξουμε το πλάνο μας διαφορετικά, γιατί δεν μπορείς να στοχεύσεις σε κάθε αγώνα το βάθρο. Θέλει και λίγο διαφορετική προπόνηση για να είσαι στην περίοδο που θέλεις ακόμα καλύτερα.

Έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε στηρίζουν; Πού πιστεύεις ότι εκτός από σένα ανήκει αυτό το μετάλλιο;

Η οικογένεια μου είναι αυτή που με στηρίζει περισσότερο από όλους. Επίσης έχω πολλούς ανθρώπους που στέκονται δίπλα μου και σέβονται την προσπάθεια μου. Ολοι αυτοί μου δίνουν κουράγιο και δύναμη.

Η ελληνική ποδηλασία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Πώς είναι η προετοιμασία ενός πρωταθλητή υψηλού επιπέδου μέσα από αυτές τις αντιξοότητες;

Οι συνθήκες είναι παρά πολύ δύσκολες, υπάρχουν παρά πολλά βασικά θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα και θέλουμε τη στήριξη όλων, γιατί με το τίποτα δεν έρχονται μετάλλια. Στη χώρα μας όλα έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Ελπίζω και πιστεύω κάποια στιγμή η χώρα μας να ανακάμψει και να γίνει η Ελλάδα που της αξίζει.

Είσαι πολλά χρόνια μακριά από τον Βόλο. Συνήθως όλοι οι μεγάλοι Βολιώτες αθλητές όταν φεύγουν, δεν γυρίζουν πίσω… Εσύ σκέφτεσαι κάποια στιγμή να επιστρέψεις και να ασχοληθείς από ένα άλλο πόστο με αυτό που αγαπάς;

Ο Βόλος είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις και θέλω πολύ να γυρίσω εκεί. Θέλω να κάνω πράγματα για την πόλη μου στον τομέα του αθλητισμού.

Τη Βολιώτικη ποδηλασία την παρακολουθείς; Πώς βλέπεις την εξέλιξη της;

Η Βολιώτικη ποδηλασία είναι αρκετά ανεβασμένη εδώ και πολλά χρόνια. Έχει καταφέρει να φέρει αρκετά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και την κάνει να βρίσκεται στην κορυφή της Ελληνικής Ποδηλασίας. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα, από παράγοντες, προπονητές, αθλητές, που έχουν ανεβάσει τη Βολιώτικη ποδηλασία ψηλά. Μακάρι να είχαμε ένα ποδηλατοδρόμιο στον Βόλο, θα μπορούσαμε να κάνουν τρομερά πράγματα για την πόλη μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.