ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Κωπηλασίας: Ο «χρυσός» Ντούσκος, μία 5η και μία 10η θέση η Ελλάδα

Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας ακούστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, στο Τόκιο, από το άθλημα της κωπηλασίας. Ο 24χρονος Γιαννιώτης σκιφίστας Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο ήταν και το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ντούσκος χάρισε το τέταρτο Ολυμπιακό μετάλλιο στα ελληνικά κουπιά, χάρη σε μία μεγάλη εμφάνιση στον τελικό του απλού σκιφ, με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα! Ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων (ΝΟΙ), Στέφανος Ντούσκος έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ στον τελικό, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή του Ντούσκου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήδη, από το Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ηλικία 19 ετών τότε, ήταν Ολυμπιονίκης, αφού η ελαφριά ελληνική τετράκωπος, αγώνισμα στο οποίο μετείχε με τους Γιάνναρο, Πέτρου και Μαγδανή είχε καταλάβει την 6η θέση.

Η ελληνική κωπηλασία ήταν στο βάθρο σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα στην Αθήνα (2004), το Πεκίνο (2008) και το Λονδίνο (2012). Δυστυχώς, λόγω σφοδρών ανέμων, το ελληνικό πλήρωμα φαβορί για το βάθρο των Κατερίνας Νικολαϊδου και Σοφίας Ασουμανάκη έμεινε στην 4η θέση του διπλού σκιφ. Πέντε χρόνια αργότερα, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μετατέθηκαν κατά ένα έτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική κωπηλασία επέστρεψε στο βάθρο, με τον Στέφανο Ντούσκο να της χαρίζει το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή της: Το χρυσό!\

Από το χάλκινο μετάλλιο των <Β>Πολύμερου, Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2004 (Αθήνα) που «έβαψαν» ασημένιο, στο ίδιο αγώνισμα οι Πολύμερος, Μούγιος το 2008 (Πεκίνο) και το χάλκινο των Τσιάβου, Γιαζιτζίδου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο, η ΕΚΟΦΝΣ έκανε υπομονή μόνο στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο, για να καμαρώσει ξανά αθλητή της στο βάθρο και μάλιστα στο ψηλότερο σκαλί, στο Τόκιο. Πέραν του χρυσού μεταλλίου στο απλό σκιφ ανδρών με τον Στέφανο Ντούσκο, τα ελληνικά κουπιά χάρισαν στην Ελλάδα επίσης την 5η θέση με το πλήρωμα των 20χρονων Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου στη δίκωπο γυναικών, καθώς και μία 10η θέση στο απλό σκιφ γυναικών με την Αννέτα Κυρίδου.

 

«Χρυσός» ο Στέφανος Ντούσκος στο απλό σκιφ

Η κωπηλασία ξεκίνησε πριν ακόμη διεξαχθεί η Τελετή Έναρξης των 32ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο Στέφανος Ντούσκος ήταν και ο πρώτος Έλληνας αθλητής που ρίχτηκε στη «μάχη» των Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας. Θα γινόταν και ο πρώτος Έλληνας με μετάλλιο στο Τόκιο και μάλιστα χρυσό! Στην προκριματική σειρά του, τα ξημερώματα στην Ελλάδα της 23ης Ιουλίου 2021, ο Στέφανος Ντούσκος, έκανε εξαιρετική πρεμιέρα και εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά ως πρώτος, με χρόνο 6:59.49.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 25 Ιουλίου, στην προημιτελική σειρά του, ο Ντούσκος, αφού παρέμεινε πρώτος, στα 500μ. και στα 1.000μ., έμεινε δεύτερος πίσω από τον Νορβηγό Κγιέτιλ Μπορτς στα 1.500 μέτρα, για να περάσει δεύτερος και τη γραμμή του φίνις με χρόνο 7:12.77 και να προκριθεί στα ημιτελικά.

Στις 29 Ιουλίου, με σφοδρή κακοκαιρία να πλήττει την Ιαπωνία και να προκαλεί μεταβολές στο πρόγραμμα της Ολυμπιακής ρεγκάτας κωπηλασίας, ο Ντούσκος τερμάτισε πρώτος στη 2η ημιτελική σειρά και προκρίθηκε στον τελικό. Ο Γιαννιώτης σκιφίστας τέθηκε νωρίς επικεφαλής της κούρσας και από τα 1.000 μέτρα έως τον τερματισμό παρέμεινε πρώτος, φέρνοντας χρόνο 6:41.61. Ο Ντούσκος έφερε τον καλύτερο χρόνο και από τις δύο ημιτελικές σειρές, γεγονός που τον κατέστησε φαβορί για μία θέση στο βάθρο.

Η μεγάλη ώρα για τον Στέφανο Ντούσκο και την ελληνική κωπηλασία ήρθε τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/7). Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα, ο Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό σκιφ, κάνοντας και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας δηλαδή αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Ο 24χρονος Έλληνας κωπηλάτης πέρασε πρώτος στα 1.000 μέτρα και έκτοτε δεν έχασε την πρωτοπορία κωπηλατώντας σταθερά προς το… ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο «ασημένιος» Κγιέτιλ Μπορτς από τη Νορβηγία χρειάστηκε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο εν συγκρίσει με τον Έλληνα σκιφίστα για να περάσει ως δεύτερος τη γραμμή του φίνις (6:41.66), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Κροάτης Νταμίρ Μαρτίν από την Κροατία (6:42.58).
Πέμπτες στην 1η συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς οι Μ. Κυρίδου/Χ. Μπούρμπου

Στο πάνθεον των Ολυμπιονικών ανήκουν πλέον οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου, καθώς σε ηλικία 20 ετών κατέλαβαν την 5η θέση στη δίκωπο γυναικών. Στις 24 Ιουλίου, το ελληνικό πλήρωμα δεν κατάφερε να προκριθεί στην κούρσα του για τα προκριματικά. Συγκεκριμένα, οι Ελληνίδες τερμάτισαν στην 5η και τελευταία θέση της προκριματικής σειράς τους με χρόνο 7:33.94. Έτσι, έπρεπε να διεκδικήσουν μέσω επαναληπτικού αγώνα την πρόκριση στα ημιτελικά της δικώπου γυναικών. Τα ξημερώματα της Κυριακής (25/7), στον επαναληπτικό, αξιοποίησαν τη δεύτερη ευκαιρία, έκαναν μία εξαιρετική κούρσα και πέρασαν πρώτες τη γραμμή του φίνις, με χρόνο 7:28.00.

Στις 28 Ιουλίου, οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου προκρίθηκαν ως πρώτες της ημιτελικής σειράς τους στον τελικό της δικώπου κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ με 6:48.70, το οποίο όμως κατέρριψαν λίγα λεπτά αργότερα οι πρώτες της δεύτερης ημιτελικής σειράς Γκρέις Πρέντεργγκαστ και Κέρι Γκόουλερ από τη Νέα Ζηλανδια, με 6:47.41. Αν και δεν ξεκίνησαν καλά, οι Κυρίδου και Μπούρμπου πλασαρίστηκαν στην 4η θέση, στην οποία και πέρασαν τα 1.500 μέτρα, για να τα δώσουν όλα στην τελική ευθεία και με ένα απίστευτο φίνις (προσπέρασαν τρία πληρώματα) να περάσουν πρώτες τη γραμμή του τερματισμού, αφήνοντας δεύτερες τις Βρετανίδες Χέλεν Γκλόβερ και Πόλι Σουόν (6:49.39) και τρίτες τις Καναδές Κάλειφ Φίλμερ και Χίλαρι Γιάνσενς (6:49.46). Οι Κυρίδου/Μπούρμπου είχαν καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των Νεοζηλανδών Κέρι Γκόουλερ και Γκρέις Πρέντεργκαστ, το οποίο κατείχαν από τις 18 Ιουνίου 2017 στο Πόζναν της Πολωνίας.

Στον 4ο τελικό για την ελληνική γυναικεία κωπηλασία στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου κατέλαβαν την 5η θέση, με χρόνο 6:57.11 στο Τόκιο. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες, τα είχαν δώσει όλα στην ημιτελική σειρά τους την προηγούμενη ημέρα και αν και είχαν τον δεύτερο καλύτερο χρόνο από τα πληρώματα του τελικού δεν κατάφεραν να πλασαριστούν στις τρεις πρώτες θέσεις και ν’ ανέβουν στο βάθρο. Το χρυσό μετάλλιο στη δίκωπο γυναικών κατέκτησαν στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οι Νεοζηλανδές Γκρέις Πρέντεργγκαστ και Κέρι Γκόουλερ με χρόνο 6:50.19, οι οποίες είχαν καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που έκαναν οι Κυρίδου/Μπούρμπου στον αγώνα τους για την 1η ημιτελική σειρά (6:48.70), μόλις λίγα λεπτά αργότερα παίρνοντας την πρώτη θέση στη 2η ημιτελική σειρά (6:47.41). Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Ρωσίδες Βασιλίσα Στεπάνοβα/Έλενα Οριανμπίσκαγια (6:51.45) και το χάλκινο μετάλλιο κρέμασαν στο στήθος οι Κάλειφ Φίλμερ και Χίλαρι Γιάνσενς (6:52.10).

 

Δέκατη στο απλό σκιφ γυναικών η Αννέτα Κυρίδου

Στις 23 Ιουλίου, η αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (ΝΟΘ), Αννέτα Κυρίδου, τερμάτισε στην 3η θέση της 2ης προκριματικής σειράς του απλού σκιφ γυναικών με χρόνο 7:54.28 και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα προημιτελικά. Στις 25 Ιουλίου, η Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε στην 3η θέση της 3ης προημιτελικής σειράς, με χρόνο 8:02.19 και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Στις 29 Ιουλίου, η Κυρίδου δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του απλού σκιφ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε στην 6η και τελευταία θέση της 1ης ημιτελικής σειράς του αγωνίσματος με χρόνο 7:40.81 και θα λάμβανε μέρος στον «μικρό» τελικό του αγωνίσματος για τις θέσεις κατάταξης 7-12. Στις 30 Ιουλίου, στην καταληκτική κούρσα της, στην πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η 23χρονη Ελληνίδα σκιφίστρια του ΝΟΘ πέρασε 4η τη γραμμή του φίνις με χρόνο 7:36.79, στον «μικρό» τελικό και κατέλαβε τη 10η θέση στην τελική κατάταξη του απλού σκιφ στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Έμμα Τουίγκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο κάνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ. Η Νεοζηλανδή σκιφίστρια πέρασε νωρίς επικεφαλής της κούρσας και διατηρώντας υψηλό ρυθμό διατήρησε την πρωτοπορεία της με μεγάλη απόσταση από τις αντιπάλους της μέχρι τη γραμή του φίνις κάνοντας χρόνο 7:13.97. Η Τουίγκ βελτίωσε το Ολυμπιακό ρεκόρ της Γερμανίδας Κατρίν Ρούτσοβ-Στομπορόφσκι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με 7:18.12. «Ασημένια» αναδείχτηκε η Ρωσίδα Χάνα Πρακάτσεν με χρόνο 7:17.39, ενώ μετά από συγκλινιστική «μάχη» για την 3η θέση, το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Μαγκνταλένα Λόμπνιχ από την Αυστρία (7:19.72).
Οι ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΡΕΓΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ (2020)
2020 ΤΟΚΥΟ

1η θέση Απλό σκιφ Ανδρών: Στέφανος Ντούσκος
5η θέση Δίκωπος Γυναικών: Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου
10η θέση Απλό σκιφ Γυναικών: Αννέτα Κυρίδου

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ/ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ/ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Βασίλης Πολύμερος 4 (1996-2000-2004-2008) – 2 μετάλλια (2008 Ασημένιο-2004 Χάλκινο)
Χρύσα Μπισκιτζή 4 (1996-2000-2004-2008)
Γιάννης Χρήστου 3 (2008-2012-2016)
Τόνια Σβάϊερ 3 (1988-1992-1996)

 

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
2004  Χάλκινο μετάλλιο: Διπλό σκιφ ελαφρών βαρων Ανδρών ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ-ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΘΙΤΗΣ
2008  Ασημένιο μετάλλιο: Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών Ανδρών ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΓΙΟΣ
2012  Χάλκινο μετάλλιο: Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών Γυναικών: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΑΒΟΥ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΟΥ
2020  Χρυσό μετάλλιο: Απλό σκιφ Ανδρών: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.