Έρχεται το επαναστατικό οφσάιντ!

Μας προϊδεάζει ο Αρσέν Βενγκέρ

Τα ολοένα και πιο εντυπωσιακά άλματα της τεχνολογίας στην καθημερινότητα γίνονται αντιληπτά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Την ώρα που η τεχνολογία αφήνει το δικό της αποτύπωμα, η είσοδος του VAR στο ποδόσφαιρο αποτέλεσε μια πρώτη γενναία επίδραση της τεχνολογίας στο δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως. Η είσοδος της τεχνολογικής προόδου στο ποδόσφαιρο προετοιμάζει το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στο άμεσο μέλλον. Μια τέτοια επανάσταση στο διεθνές ποδόσφαιρο αναμένεται να φέρει η αλλαγή στον τρόπο καταλογισμού του οφσάιντ.

Με την ιδιότητα του επικεφαλής της FIFA στο τμήμα παγκόσμιας ανάπτυξης ποδοσφαίρου, ο Αρσέν Βενγκέρ τοποθετήθηκε στην εκπομπή «Living Football» για το ζήτημα του οφσάιντ και τον αυτοματοποιημένο τρόπο που αυτό θα εντοπίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα. Αφορά μια τεχνολογία που βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο και η οποία αποστέλλει στιγμιαίο σήμα στον βοηθό εάν ένας παίκτης βρίσκεται εκτεθειμένος ή όχι.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει εντοπισμό κατεύθυνσης της μπάλας, ανίχνευση άκρων των ποδοσφαιριστών και αλγόριθμους, ώστε να παράξει τρισδιάστατο μοντέλο της θέσης ενός παίκτη και να γίνει η σύγκριση της θέσης με τη θέση οφσάιντ.

«Τα αυτοματοποιημένα οφσάιντ πιστεύω θα είναι έτοιμα για το 2022. Αυτοματοποιημένο σημαίνει ότι θα πηγαίνει απευθείας το σήμα στον βοηθό, ο οποίος θα έχει στο ρολόι του ένα κόκκινο φωτάκι που θα του δείχνει εάν υπάρχει ή όχι οφσάιντ», εξηγεί ο Αρσέν Βενγκέρ.

Στο τραπέζι υπάρχει και μια..ενδιάμεση κατάσταση, η λεγόμενη και «ημιαυτοματοποιημένη» κατά την οποία τα σήματα θα στέλνονται στο VAR και από κει και πέρα θα ενημερώνονται οι βοηθοί διαιτητές του αγώνα. «Πιέζω ιδιαίτερα να έχουμε τα αυτοματοποιημένα οφσάιντ, που συνεπάγεται απευθείας σήμα στο βοηθό», καταλήγει ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ και νυν παράγοντας της FIFA.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.