Έτσι ανοίγουν κολυμβητήρια, γήπεδα στίβου, γυμναστήρια τη Δευτέρα

Όλες οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Από αύριο Δευτέρα  18 Μαΐου, ανοίγουν ξανά οι αθλητικοί χώροι για προπονήσεις αθλητών και αθλητικών σωµατείων που είχαν κλείσει για την αποφυγή µετάδοσης του κορωνοϊού. Έτσι λοιπόν η Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες. Σύµφωνα µε αυτές θα πρέπει να τηρείται η απόσταση µεταξύ των αθλούµενων, ενώ θα πρέπει να λαµβάνονται αυστηρά µέτρα υγιεινής.

«Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα υπάρξει ένα γενικότερο άνοιγµα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αθλητές. Αυτό θα γίνει µε νέες συνθήκες και νέες συνήθειες και προσθέτει: «Πολλά αλλάζουν, εκτός από την αγάπη µας για τον αθλητισµό. Πειθαρχία, υποµονή και προσαρµογή στις νέες συνθήκες είναι πράγµατα που στον αθλητισµό τα ξέρουµε καλά και τώρα τα χρειαζόµαστε, ίσως περισσότερο από ποτέ» αναφέρει σε δήλωσή του ο γ.γ Αθλητισµού Γιώργος Μαυρωτάς.

Σηµαντικός ο προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος

Ο προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος είναι σηµαντικός, πριν ξεκινήσει ο κάθε αθλητής προπονήσεις, µετά από ένα τόσο µεγάλο διάστηµα αποχής και πανδηµίας. Όλοι οι αθλητές και αθλούµενοι της Β’ Φάσης θα πρέπει να προσκοµίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυµεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο, καθώς ο ιός µπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού.

Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στην προπόνηση

Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει µία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόµενοι και εξερχόµενοι µε τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσµατος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.

Πώς θα οργανώνονται οι προπονήσεις

Το πρώτο διάστηµα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου µία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισµός των εισερχόµενων και των εξερχόµενων αθλητών κρίνεται σκόπιµο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20’ µεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ. Προτείνεται ο προγραµµατισµός των προπονήσεων να γίνεται έτσι, ώστε σε κάθε µία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20΄) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύµανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόµενων µε τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.

Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιµο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν, αφού συµβουλευθούν τις Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού καθώς και τις οδηγίες της αντίστοιχης Οµοσπονδίας που υπάρχουν στην ενότητα «Ειδικά Πρωτόκολλα Αθληµάτων» στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ.

Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι, ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να µεριµνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έµφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουµένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση µόνο του ατοµικού εξοπλισµού από κάθε αθλητή.

Η χρήση µπάλας είναι αποκλειστικά ατοµική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιµοποιούν µπάλα άλλου συµπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να µένουν σταθερές και να µην αλλάζουν.

Ποιος πρέπει να είναι ο µέγιστος αριθµός των αθλούµενων

Ο ιός µεταδίδεται κυρίως µε σταγονίδια, διά της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει µεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και µεγαλύτερη εισπνοή σωµατιδίων ιού και µάλιστα βαθύτερα στους πνεύµονες, από παρευρισκόµενους κοντά στο φορέα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται µεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας µεταξύ των αθλουµένων σε σχέση µε την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής.

Σύµφωνα µε τα υπάρχοντα επιστηµονικά δεδοµένα και στο πλαίσιο της άσκησης µε επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο µέγιστος αριθµός αθλουµένων, ανά αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται µε νεότερες οδηγίες και µε βάση τα νέα επιστηµονικά στοιχεία και την πορεία της πανδηµίας.

Στάδια στίβου 80 άτοµα εντός του σταδίου

Γήπεδα ποδοσφαίρου Γήπεδο 11 x 11 60 άτοµα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου) Γήπεδο 7 x 7 30 άτοµα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)

Γήπεδο 5 x 5 20 άτοµα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)

Ανοικτά γήπεδα µπάσκετ/βόλεϊ/χάντµπολ 20 άτοµα (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

Για τις λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω:

-Για επιφάνεια έως 600 τµ προβλέπεται

1 άτοµο ανά 25τµ

– Για επιφάνειες µεγαλύτερες των 600 τµ

1 άτοµο ανά 25 τµ για τα πρώτα 600 τµ

1 άτοµο ανά 50 τµ για τα επιπλέον τµ

Κλειστά γήπεδα και γυµναστήρια

1 άτοµο ανά 30 τµ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου (π.χ. σε ένα κλειστό γυµναστήριο 650τµ το µέγιστο θα είναι 22 άτοµα)

Ανοικτά κολυµβητήρια

50×25 έως 6 άτοµα ανά διαδροµή ή 60 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές

50×20: έως 6 άτοµα ανά διαδροµή ή 48 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές

έως 3 άτοµα ανά διαδροµή ή 40 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές

25×15: έως 3 άτοµα ανά διαδροµή ή 20 συνολικά χωρίς διαδροµές

Κλειστά κολυµβητήρια

50×25: έως 4 άτοµα ανά διαδροµή ή 40 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές

50×20: έως 4 άτοµα ανά διαδροµή ή 32 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές

33×25: έως 2 άτοµα ανά διαδροµή ή 25 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές

25×15: έως 2 άτοµα ανά διαδροµή ή 12 συνολικά χωρίς διαδροµές

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.