Γεγονός η συνένωση δυνάμεων στο βολιώτικο πόλο

H ανακοίνωση του ΟΥΚ Βόλου την περασμένη βδομάδα, με την οποία γνωστοποίησε την προκήρυξη εκλογών για τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού αποτελεί το αμέσως επόμενο βήμα μετά τη συνένωση δυνάμεων στον χώρο του βολιώτικου πόλο.

Και όταν λέμε συνένωση δυνάμεων, είναι κοινό μυστικό στην πόλη του Βόλου ότι εννοούμε τη μετακίνηση πολλών παιδιών από τον σύλλογο της Νίκης, γύρω στα 50, και δύο προπονητών, του Γιώργου Αδαμάσογλου και του Δημήτρη Κόφφα. Τα 35 περίπου παιδιά αποχώρησαν με αιτήσεις, με τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής Νίκης, Στέργιο Φάτση, να έχει δηλώσει πριν απ’ αυτήν την εξέλιξη ότι δε θα έφερνε αντιρρήσεις, αν ζητούσαν να φύγουν, ενώ έφυγαν κι άλλα 15 παιδιά μικρότερα που δεν είχαν δελτίο.

Η επόμενη μέρα, λοιπόν, με τους επικεφαλής των τμημάτων Νίκης Βόλου και ΟΥΚΒ (πολλοί εκ των οποίων είναι γονείς από νεαρούς πολίστες) να συμφωνούν στη δημιουργία μιας καινούργιας ομάδας, βρήκε το σύνολο των αθλητών που στελέχωναν τις ηλικιακές ομάδες του τμήματος υδατοσφαίρισης της Νίκης να μετακινούνται στον συμπολίτη ΟΥΚ, με το όνομα, το σκουφάκι και τα χρώματα του οποίου θα αγωνίζονται, καθώς οι διαδικασίες για την αλλαγή των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών της ομάδας απαιτούν ένα εύλογο διάστημα και μάλλον αναβάλλονται για την επόμενη σεζόν.

Τα αίτια της κίνησης

Τα όσα οδήγησαν σε αυτή την ιστορική κίνηση είναι λίγο-πολύ γνωστά στην αθλητική κοινωνία του Βόλου και αφορούν κυρίως το ότι το τμήμα υδατοσφαίρισης της Νίκης έπαψε να λειτουργεί, όπως το είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια, σε όλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε ότι η διοίκηση της Νίκης Βόλου αποφάσισε τη  συνέχεια λειτουργίας του τμήματος της υδατοσφαίρισης (γι’ αυτό δε μιλάμε για συνένωση σε καμία περίπτωση Νίκης και ΟΥΚΒ, αλλά για συνένωση δυνάμεων) σε ένα μεγάλο βαθμό από μηδενική βάση μετά τα όσα διαδραματίστηκαν τους δύο τελευταίους μήνες. Κι αυτό γιατί εκτός των αποχωρήσεων, που προαναφέρθηκαν, από τις υποδομές του τμήματος, δεν υπάρχει πλέον ο βασικός κορμός της ανδρικής ομάδας, η οποία έφτασε μία ανάσα από την Α1 ανδρών, κάνοντας μία απόλυτα πετυχημένη πορεία, και φέτος δήλωσε συμμετοχή στη Β’ Εθνική.

Μερικοί εξ αυτών εξαργύρωσαν την περσινή επιτυχία και μεταγράφηκαν σε ομάδα που θα αγωνιστεί στην Α1 εθνική κατηγορία, στην πόλη μάλιστα που διαμένουν, άλλοι με το τέλος των φοιτητικών τους υποχρεώσεων επαναπατρίστηκαν στις πόλεις τους και όπως είναι λογικό θα αγωνιστούν σε τοπικές ομάδες, ενώ κάποιοι μετακόμισαν είτε για να σπουδάσουν εκτός Βόλου είτε για να ανεβούν επίπεδο και να αγωνιστούν σε κορυφαία κλαμπ της υδατοσφαίρισης της χώρας μας, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δανιήλ και Φαρσάρης πήγαν στον ΟΦΘ, που ανέβηκε στην Α1 μετά τους αγώνες στα πλέι οφ με τη Νίκη.

Ο Γιαβαρίδης ολοκλήρωσε τις φοιτητικές του υποχρεώσεις και γύρισε στην Αθήνα, για να παίξει στο Χαϊδάρι στη Α2, ενώ δύο Λαρισαίοι παίκτες πέρσι της Νίκης γυρίζουν στην πόλη τους, οι Αλεξανδρής που τελείωσε από φοιτητής και ο Θεοδωρόπουλος. Στον ΝΟ Λάρισας πήγε και ο Γλούμης, που θα σπουδάσει εκεί και ο Μαρτζούχος, ενώ ο διεθνής Γκανάτσιος (γεν. 2002) μεταγράφηκε στη Βουλιαγμένη. Παράλληλα, Τάσιος και Σαραγγανίδας θα συνεχίσουν στον ΟΕΑ ΝΑΒ, ο Μακρής στον ΟΥΚΒ και φυσικά ο προπονητής Δημήτρης Μπλάνας στον ΝΟΛ.

Οι συνθήκες που ωρίμασαν μέσα από την αγωνιστική στασιμότητα

Οι επιτυχίες των δύο ομάδων στα ηλικιακά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια αφορούσαν στην συμμετοχή των ομάδων σε τελικές φάσεις, χωρίς εκεί να καταφέρνουν να διακριθούν.

Οι εποχές που η ομάδα του ΟΥΚ μεσουρανούσε και είχε φτάσει μέχρι και στα μετάλλια στα πρωταθλήματα υποδομών είχε παρέλθει. Ακόμα και η παρουσία σε τελικές φάσεις των πρωταθλημάτων μόνο συχνό φαινόμενο δεν ήταν, καθώς η περσινή  παρουσία της εφηβικής ομάδας στα τελικά του πρωταθλήματος ήταν η πρώτη μετά από 4 ολόκληρα χρόνια “ανομβρίας” και περιορίστηκε στην απλή αναφορά της συμμετοχής της στην τελική φάση.

Από την άλλη η ομάδα της Νίκης είχε φτάσει 3 φορές τα τελευταία 4 χρόνια σε τελικές φάσεις πρωταθλημάτων: το 2015 με τους μίνι παίδες, το 2017 με τους έφηβους και το 2018 με τους νέους, με καλύτερη κατάταξη την περσινή 7η θέση των νέων ανδρών. Το τμήμα της Νίκης είχε αγωνιστική άνοδο, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω.

Επιπλέον οι δύο ομάδες είχαν φθαρεί από την κόντρα που υπήρχε ανάμεσά τους, όσο αγωνίζονταν στην ίδια κατηγορία. Επομένως, οι άνθρωποι των δύο συλλόγων, που ασχολούνται με το πόλο και πλέον έχουν κοινό βηματισμό, θεωρούν ότι οι συνθήκες για την κίνηση που έγινε, ωρίμασαν μέσα από την αγωνιστική στασιμότητα.

Η επόμενη μέρα και τα δεδομένα της νέας δύναμης

Πλέον η ομάδα του ΟΥΚ παρουσιάζει μια μεγάλη δυναμική, κυρίως σε επίπεδο ακαδημιών.

Η ανδρική ομάδα του συλλόγου θα αγωνιστεί στην Α2 κατηγορία μετά την απόσυρση της ομάδα της Νίκης Βόλου, αλλά και της Χαλκίδας. Ωστόσο ελάχιστες είναι οι μεταβολές στη συγκεκριμένη ομάδα και τα οφέλη που αποκόμισε από τη «συνένωση δυνάμεων», αφού η συντριπτική πλειονότητα της περσινής ομάδας της Νίκης θα αγωνιστεί σε συλλόγους εκτός Βόλου.

Στις ηλικιακές κατηγορίες όμως, η ομάδα του ΟΥΚ έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει σύνολα που θα ξεχωρίσουν, όχι μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά σε βάθος χρόνου. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η συνεχής τροφοδότηση της ανδρικής ομάδας μόνο με αθλητές από την ακαδημία τα επόμενα χρόνια, το «χτίσιμο» γύρω από τον πυρήνα που δημιουργήθηκε φέτος με την προσέλκυση ακόμα περισσότερο αθλητών, όπως επίσης και η σύσταση των τμημάτων υποδομής και εκμάθησης σε νέες και περισσότερο υποσχόμενες βάσεις.

Ωστόσο όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι οι απαιτήσεις είναι πλέον περισσότερες, η ευθύνη απέναντι στους αθλητές, τους γονείς και σε ολόκληρη την αθλητική και όχι μόνο κοινωνία της πόλης μεγαλύτερη και οι δικαιολογίες σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των στόχων πολύ λιγότερες.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.