Ίλτσογλου στο «Magnesiasports»: «Χάνουμε τη χρονιά-Απαραίτητος ο σχεδιασμός για την επόμενη»

Βλέπει να κλείνουν τα φετινά πρωταθλήματα μπάσκετ ο παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου

Έμπειρος πλέον στον χώρο του μπάσκετ, ο Θοδωρής Ίλτσογλου ξέρει καλά τις καταστάσεις που μπορεί να διαμορφωθούν σε μία ομάδα, με τον καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου να μην μασάει τα λόγια του, όπως φάνηκε στις δηλώσεις που έκανε στο «Magnesiasports» για το τοπίο στο ελληνικό μπάσκετ. Όπως σημειώνει, η μικρή ελπίδα που υπήρχε για επιστροφή στη δράση ή έστω στις προπονήσεις χάνεται, μετά και τη ματαίωση των πρωταθλημάτων βόλεϊ που ανακοίνωσε η ΕΟΠΕ. Οπότε βλέπει μοιραία το ίδιο να ακολουθεί και για το μπάσκετ…

«Είναι η αρχή του τέλους για φέτος ξεκάθαρα. Όταν είδα την εξέλιξη αυτή στο βόλεϊ, κατάλαβα ότι η μικρή ελπίδα που είχαμε για φέτος να μπούμε στο γήπεδο- έστω και για προπόνηση- για να επαναφέρουμε τη σωματική μας κατάσταση, εξανεμίζεται. Βλέπουμε ν’ αρχίζει ένα ντόμινο από το βόλεϊ, θα πάει πιθανότατα σε κάποιο άθλημα στη συνέχεια πχ στο χάντμπολ, και φαντάζομαι μοιραία θα φτάσει στο μπάσκετ» σχολίασε σχετικά ο έμπειρος γκαρντ.

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης

Ο Θοδωρής Ίλτσογλου συνεχίζει να είναι αιχμηρός, θέτοντας την Πολιτεία προ των ευθυνών της, και τονίζοντας ότι η αποχή φέρνει σε δύσκολη κατάσταση τα σώματα των αθλητών, που αρχίζουν να «ξεχνούν» το άθλημα.  «Έχουμε ξεπεράσει το ψυχολογικό κομμάτι, καθώς σε έναν ημερολογιακό χρόνο δεν έχουμε κάνει 2-3 μήνες συνεχώς γεμάτη προπόνηση. Οπότε αρχίζει το κορμί και ξεχνά. Δεν είναι εύκολο να μπούμε ξανά τον Αύγουστο στο γήπεδο» συνεχίζει ενώ υπογραμμίζει ότι λύση μπορεί να δοθεί τουλάχιστον με έναν προγραμματισμό και για τη νέα αγωνιστική περίοδο: «Αφού βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κάποια λύση και δεν βρίσκεται η «χρυσή τομή» για να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, τουλάχιστον ας ξεκινήσουν οι προπονήσεις από ένα διάστημα και μετά φέτος. Να μπούμε γήπεδο και να έχουμε επαφή με το άθλημα και από του χρόνου να βρούμε μία λύση. Λένε να σταματήσουν τα πρωταθλήματα αλλά ποιος μας λέει ότι δεν θα έχουμε πάλι ίδιες καταστάσεις την επόμενη χρονιά;».

«Να μην μείνει μόνο στην Α2 το θέμα της ασφάλισης»

Την ίδια στιγμή έρχονται νέα δεδομένα όσον αφορά την ασφάλιση παικτών, με βάση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αφού προβλέπεται χαρακτηριστικά ότι όσοι αθλητές αγωνίζονται σε ομάδες της Α2 Ανδρών, Α1 Γυναικών, καθώς και άλλων αθλημάτων,  θα έχουν το δικαίωμα ασφάλισης, υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς ύψους 1%, αν το ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών που θα υπογράφουν, θα υπερβαίνει τις 3 χιλιάδες ευρώ.

«Είναι μία πολύ μεγάλη αρχή. Είναι απίστευτο να γίνεται κάτι τόσο γρήγορα στην Ελλάδα μετά τις διαμαρτυρίες των αθλητών. Για αρχή στην Α2 είναι πολύ σημαντικό αλλά μην σταματήσουμε εκεί. Υπάρχουν πολύ μεγάλα συμβόλαια και στη Β’ και στη Γ’ Εθνική κατηγορία» τονίζει χαρακτηριστικά ο παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου.

Οι διοικήσεις είναι σύμμαχοι των παικτών αυτήν τη στιγμή; «Θεωρώ ότι πρέπει να είναι, είτε το θέλουν είτε όχι. Ειδάλλως δεν έχουν θέση σ’ αυτόν τον χώρο» είναι η απάντησή του και συμπληρώνει: «Βλέπω σχόλια από διάφορες πλευρές ότι οι ομάδες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κατέβουν. Αντιλαμβάνομαι ότι στις χαμηλές κατηγορίες οι σύλλογοι στηρίζονται πολύ στην τοπική αγορά των πόλεων. Όσο η τοπική οικονομία είναι νεκρή, πραγματικά δεν μπορούν να κινηθούν οι ομάδες. Αλλά να βλέπω τέτοια σχόλια από συλλόγους που είναι εδραιωμένοι σε μεγαλύτερες κατηγορίες, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι ανάρμοστο. Αφού δεν υπάρχει σχέδιο για φέτος, να υπάρξει σχέδιο από του χρόνου, και από τις ομάδες και από την ίδια κοινωνία».

Επιστρέφοντας στο θέμα της ασφάλισης, τόνισε επίσης ότι θα υπάρχουν για όλους ευεργετικές συνέπειες. «Το κυριότερο είναι ότι θα υπάρχει διαφάνεια στις απολαβές των παικτών από τις ομάδες. Έτσι και ο παίκτης θα είναι καθαρός απέναντι σ’ αυτά που ζητάει με τις ομάδες να είναι υπόλογες» καταλήγει.

Πάντως, χρειάστηκε η πανδημία και οι επιπτώσεις της για ν’ ανακινηθεί το θέμα της ασφάλισης, ενώ θα μπορούσε να γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και τώρα. Τόσα χρόνια πολλές συμφωνίες στον χώρο έχουν αθετηθεί και δεν εκπληρώθηκαν επειδή δεν υπήρχαν έγγραφα» ήταν το τελικό σχόλιο του Θοδωρή Ίλτσογλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.