Κόντρα και στην προϊστορία η Εθνική πόλο

Αν η προϊστορία καθόριζε την εξέλιξη των αγώνων, ο τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος πόλο Ελλάδας -Ουγγαρίας δεν θα χρειαζόταν καν να αρχίσει. Η εθνική μετράει δέκα ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις με την Ουγγαρία σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, εκ των οποίων οι τρεις σε ημιτελικούς (2003, 2005, 2017) και μία σε προημιτελικό (2013). Συνολικά, η ελληνική ομάδα έχει νικήσει τους Μαγυάρους μόλις οκτώ φορές σε 91 παιχνίδια, έναντι έξι ισοπαλιών και 77 ηττών, αλλά οι τρεις από τις οκτώ νίκες ήταν σημαδιακές: μία στον ημιτελικό του FINA Cup, το 1997 στο ΟΑΚΑ (8-4), στην πρώτη μεγάλη επιτυχία της εθνικής ανδρών, και δύο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (10-9 στην πρεμιέρα και 9-6 στον ημιτελικό). Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τελευταία φορά πριν περίπου ένα μήνα (1/7), στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Λος Άντζελες, με τους Μαγυάρους να επικρατούν στον προημιτελικό με 6-4. Αν οι διεθνείς παίξουν την ίδια άμυνα, το πρώτο σκαλί του βάθρου τους περιμένει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία έχει συνολικά τρία χρυσά, επτά ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο σημερινός τελικός θα είναι ο έβδομος (στις πρώτες τέσσερις διοργανώσεις, ο τελικός γύρος γινόταν με τη μορφή ομίλου και ο νικητής αναδεικνυόταν βάσει βαθμολογίας), με τους Μαγυάρους να μετρούν ως τώρα δύο νίκες, αμφότερες στη Βαρκελώνη (το 2003 επί της Ιταλίας και το 2013 επί του Μαυροβουνίου) και τέσσερις ήττες: το 1998 στο Περθ από την Ισπανία, το 2005 στο Μόντρεαλ από τη Σερβία/Μαυροβούνιο, το 2007 στη Μελβούρνη και το 2017 στη Βουδαπέστη από την Κροατία. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να ξεπεράσει στην τελική κατάταξη την Ουγγαρία μόνο δύο φορές, το 2015 στο Καζάν και πέρυσι στη Βουδαπέστη.

Ο μεγάλος τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Φουκουόκα αρχίζει στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, σήμερα Σάββατο 29 Ιουλίου.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.