Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Ίντερ: Στις 22:00 ο μεγάλος τελικός του Champions League

Απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης

Ο τελικός του Champions League για τη σεζόν 2022/23 ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Σάββατο 10 Ιουνίου, με ώρα έναρξη της 22:00.

Αναμφιβόλως αναμένεται μία συναρπαστική αναμέτρηση. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα θέλει να κατακτήσει το πρώτο Champions League της ιστορίας της, έχοντας μείνει μέχρι στιγμής αήττητοι στη φετινή διοργάνωση. Στον 7ο όμιλο η Σίτι τερμάτισε στην πρώτη θέση με 14 βαθμούς (4-2-0) μπροστά από Ντόρτμουντ, Σεβίλλη και Κοπενχάγη. Στα «νοκ άουτ» πάτησε γκάζι και απέκλεισε στους «16» τη Λειψία (1-1, 7-0) στους «8» την Μπάγερν (3-0, 1-1) και στον ημιτελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-1, 4-0).

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Σίτι ήταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος με τα φετινά του κατορθώματα «τρομοκράτησε» τις αντίπαλες άμυνες. Ο Νορβηγός επιθετικός σε 10 συμμετοχές στο Champions League μετράει 12 γκολ και 1 ασίστ και είναι ο πρώτος σκόρερ στη φετινή διοργάνωση.

Στην αντίπερα όχθη, η Ίντερ υπό τις οδηγίες του Σιμόνε Ιντζάγκι ονειρεύεται το 4ο Champions League της ιστορίας της. Οι «νερατζούρι» από τη φάση των ομίλων έδειξαν τις δυνατότητές τους. Εκεί ηττήθηκαν μόνο από την Μπάγερν και τερμάτισαν στην 2η θέση του 3ου ομίλο, με 10 βαθμούς. Εκεί επίσης, με μια νίκη και ισοπαλία απέναντι στην Μπαρτσελόνα οδήγησαν τους Καταλανούς στον αποκλεισμό. Η ιταλική ομάδα στους «16» πέρασε την Πόρτο (1-0, 0-0), στα προημιτελικά πλήγωσε την Μπενφίκα (0-2, 3-3) και στα ημιτελικά επικράτησε στον εμφύλιο με τη Μίλαν πανηγυρίζοντας δύο νίκες (0-2, 1-0). Παίκτης κλειδί στην ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι είναι ο Λαουτάρο Μαρτίνες. Ο 25χρονος επιθετικός στο Champions League και σε 12 εμφανίσεις μετράει 3 γκολ και 3 ασίστ, ενώ συνολικά έχει 25 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η έδρα του τελικού

Όσον αφορά το Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ πρόκειται για ένα από το πιο σύγχρονα γήπεδα της Τουρκία με χωρητικότητα 76.000 θέσεων που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει σπουδαία παιχνίδια. Το 2005 στο ίδιο γήπεδο έγινε επίσης ο τελικός του Champions League ανάμεσα σε Μίλαν και Λίβερπουλ. Τότε οι δύο ομάδες πρόσφεραν ένα από τα πιο συγκλονιστικά ματς στην ιστορία της διοργάνωσης (3-3) που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι υπέρ των «reds».

Το 2020 ήταν επίσης προγραμματισμένος να γίνει ο τελικός του Champions League στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ, όμως λόγω Covid μεταφέρθηκε στη Λισαβόνα.

Πλέον, μένει να μάθουμε ποιος θα είναι εκείνος που θα σηκώσει το τρόπαιο, σε έναν τελικό αξίας… 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Τόσα είναι τα χρήματα που θα αποκομίσει ο νικητής του μεγάλου ματς στην Κωνσταντινούπολη, με τον φιναλίστ να παίρνει επίσης ένα σημαντικό ποσό, της τάξης των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Βάσει του συνολικού μπάτζετ της UEFA, διαμοιράζονται πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες και πάνω από 100 εκατομμύρια εξ αυτών αναμένεται να καταλήξουν στα ταμεία της νικήτριας.

Συγκεκριμένα, η Μάντσεστερ Σίτι στο ενδεχόμενο που σηκώσει την κούπα, θα έχει κερδίσει 81,4 εκατομμύρια ευρώ από όλα τα έπαθλα ανά φάση. Αν δεν τα καταφέρει, η τιμή θα πέσει στα 76,9 εκατομμύρια ευρώ. Ανεξαρτήτως έκβασης πάντως, έχει εγγυημένα ακόμα 28,4 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που μοιράζονται αναλογικά στις 32 ομάδες των ομίλων, συνεπώς τα έσοδά της θα κυμανθούν από 105 ως 110 εκατομμύρια. Κι αυτό αφορά μόνο το 85% των απολαβών της, αφού θα προστεθούν αρκετά ακόμα εκατομμύρια από την «πίτα» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Από την άλλη, η Ίντερ ετοιμάζεται να εισπράξει εξίσου υψηλό «μπουναμά» για τη φετινή της υπερβατική πορεία μέχρι τον τελικό. Στην περίπτωση που χάσει το τρόπαιο θα αρκεστεί στα 73,1 εκατομμύρια ευρώ από όλα τα έπαθλα ανά φάση. Αν πάλι στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, το ποσό θα αυξηθεί στα 77,6 εκατ. ευρώ, ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Σίτι επειδή σημείωσε μία νίκη λιγότερη στον όμιλο (κάθε νίκη χαρίζει 2,8 εκατ. ευρώ).

Στα δύο αυτά ποσά, αναλόγως την έκβαση του τελικού, θα προστεθούν 19,3 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα βάσει coefficient, αισθητή διαφορά επίσης λόγω της θέσης της Ίντερ μεταξύ των 32 ομάδων του φετινού τουρνουά (17η στο δεκαετές ranking, 8η η Σίτι). Συνεπώς το δικό της 85% των συνολικών εσόδων θα κυμανθεί μεταξύ 92,4 και 97 εκατομμυρίων ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.