Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και τόνισε ότι ο οργανωμένος Αθλητισμός δεν είναι εστία υπερμετάδοσης. Ο ΓΓΑ μίλησε με στοιχεία και ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικοί φορείς του Αθλητισμού, κάνουν ό,τι μπορούν για να βγει όσο πιο γρήγορα γίνεται το λουκέτο.
Αναλυτικά το δελτίο Τύπο του Αθήνα 9,84:
«Την πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει σταδιακά στο άνοιγμα του αθλητισμού από τα τέλη Φεβρουαρίου, ιδίως στο κομμάτι από την κορυφή της πυραμίδας και προς τα κάτω, το οποίο παραμένει σε αδράνεια τους τελευταίους τρεις μήνες, με την προϋπόθεση η κατάσταση σχετικά με την πορεία της πανδημίας να μην χειροτερέψει δραματικά τις επόμενες ημέρες στις αστικές περιοχές, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και Συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, κ. Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Όπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ανευρεθούν εκείνοι οι κανόνες που θα παράσχουν τη δυνατότητα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης που έχει ανάγκη ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
«Έχει σημασία να αντιληφθεί ο κόσμος και όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, ότι δεν θέλουμε να ανοίξουμε έναν αθλητισμό της παιδικής χαράς αλλά έναν οργανωμένο αθλητισμό ο οποίος έχει δώσει εξετάσεις το τελευταίο τρίμηνο και έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με κανόνες, ελέγχους και πειθαρχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι έχει προχωρήσει ο προγραμματισμός σχετικά με την επόμενη μέρα του αθλητισμού και πως υπάρχει ένας οδικός χάρτης που αφορά στο τι θα πρέπει να ξεκινήσει σε πρώτη φάση, όπως για παράδειγμα να ανοίξουν αθλήματα με υπαίθριες εγκαταστάσεις και με ατομικές προπονήσεις.
«Έχουμε υπολογίσει ποιες είναι οι ενδεδειγμένες χωρητικότητες προκειμένου να ξεκινήσουν οι όποιες δραστηριότητες, τα κολυμβητήρια, τα γυμναστήρια, κλπ, δηλαδή πόσα άτομα θα πρέπει να υπάρχουν ανά τετραγωνικό, ποια αθλήματα θεωρούνται high-risk, medium-risk, low-risk, και τι θα πρέπει να γίνει σε κάθε ένα από αυτά».
Όπως εξήγησε, μελετάται ένα σχέδιο που αφορά στο πως μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα ελέγχου Covid-19, όπου βάσει μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, όπως γίνεται για παράδειγμα στην εκπαίδευση, να υπάρχει ένας δειγματοληπτικός έλεγχος της πορείας της πανδημίας στον αθλητικό χώρο.
Παρατήρησε ότι ο οργανωμένος αθλητισμός δεν θα πρέπει να θωρείται εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού και προς επίρρωση τούτου, αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής στοιχεία που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο και βάσει των οποίων, από τα 27.500 τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί στα αθλήματα που έχουν ανοίξει, έχουν προκύψει μόλις 151 κρούσματα.
«Πρόκειται για ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε μια θετικότητα 0.55%, όταν η θετικότητα στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 6 φορές μεγαλύτερη».
Και κατέληξε: «Το ζητούμενο είναι πως συνδυάζοντας την ασφάλεια με την λειτουργικότητα θα μπορέσει να χτυπήσει η καρδιά του αθλητισμού. Θα πρέπει να σηκώσουμε τα παιδιά από τον καναπέ, να τα πάμε σε κάποιες ελεγχόμενες και οργανωμένες δραστηριότητες, αλλιώς θα οδηγηθούν σε ένα σπίτι φίλου, σε μία πλατεία όπου θα είναι λιγότερο επιτηρούμενη η οποιαδήποτε δραστηριότητα».