Στον κάπως… δροσερό (το θερμόμετρο έδειχνε 21 βαθμούς Κελσίου) αγωνιστικό χώρο του Alexander Stadium ο Μίλτος Τεντόγλου, κάτοχος του τίτλου του πρωταθλητή Ευρώπης, χρειάστηκε να κάνει και δεύτερο άλμα στον προκριματικό του μήκους, για να ξεπεράσει το όριο των 8.15, που εξασφάλιζε μια θέση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κι αυτόν ήταν εντυπωσιακό.
Κι αυτό γιατί προσγειώθηκε στα 8.26 (1.2), που αποτελεί την καλύτερη επίδοση των προκριματικών με κανονικές συνθήκες, καθώς ο 20χρονος Σέρβος Λούκα Μπόσκοβιτς πήδηξε 8.33, αλλά με ευνοϊκό άνεμο 2.4 μ./δευτ. και λίγο αργότερα ο Ιταλός Φραντσέσκο Ιντσόλι 8.34 με 3.1. Ο συμπατριώτης του τελευταίου, παγκόσμιος πρωταθλητής, Ματία Φουρλάνι, που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς φέτος, δεν θα βρίσκεται στον τελικό, καθώς ξεκίνησε με 7.73 και αποσύρθηκε αμέσως μετά από τον αγώνα, ασιθανόμενος ενοχλήσεις.
Το ξεκίνημα του Ολυμπιονίκη του μήκους δεν ήταν καλό με ένα άλμα που μετρήθηκε 7.78 (-0.9), με πάτημα πολύ-πολύ μακριά από το έγκυρο, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητές του.
Τέλος καλό, όλα καλά, πάντως για τον Τεντόγλου μετά τη δεύτερη προσπάθεια, αν και ο ίδιος, λάτρης των αριθμών και των στατιστικών, είχε βάλει στο… μάτι και την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε προκριματικό (8.32). Βέβαια, με την πρόκριση εξασφαλισμένη, ο στόχος έγινε πια μεγαλύτερος και είναι η ισοφάριση των περισσότερων ατομικών νικών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που είναι τέσσερις.
Ο Νίκος Σταματονικολός άνοιξε τις προσπάθειές του με 7.49 (1.4), συνέχισε με 7.55 (2.7) και έκλεισε τον αγώνα του με άκυρο, για να πάρει με τα 7.55 την 22η θέση στο σύνολο, στην πρώτη του παρουσία σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών.
Αποκλεισμός στα 100μ. για Εμμανουηλίδου-Σπανουδάκη
Για μόλις τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά της μικρότερης των αποστάσεων στο Alexander Stadium. Εκτός συνέχειας έμεινε και η Ραφαέλα Σπανουδάκη.
Ο προκριματικός των 100 μ. έγινε σε τρεις σειρές και πέρασαν οι δώδεκα καλύτεροι χρόνοι, για να βρουν το απόγευμα άλλη μια ντουζίνα αθλήτριες, με τους καλύτερους φετινούς χρόνους, που προκρίθηκαν απ’ ευθείας στα ημιτελικά.
Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου έκανε μια πολύ καλή κούρσα μέχρι τα 80 μ., υποχώρησε λίγο στα τελευταία μέτρα για να τερματίσει τέταρτη (με διαφορά τριών χιλιοστών από την τρίτη) με 11.31 στη σειρά της με άπνοια.
Οι αθλήτριες της πρώτης σειράς ευνοήθηκαν, καθώς ο άνεμος ήταν θετικός 3.2 με αποτέλεσμα πέντε να τρέξουν κάτω από 11.30, κι έτσι η Ελληνίδα αθλήτρια ήταν 9η μετά τις δύο πρώτες σειρές.
Στην τελευταία, ο άνεμος ήταν θετικός 1.8 και η τέταρτη αθλήτρια σημείωσε 11.30, για να αφήσει έξω την Εμμανουηλίδου. Η Σπανουδάκη τερμάτισε έβδομη σε 11.42, κι έτσι οι δύο Ελληνίδες κατατάχθηκαν 13η και 17η. Θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για διάκριση στα 200 μ. και μια τρίτη με την ομάδα 4Χ100 μ. στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Εκτός τελικού στη σφαίρα Μαγκούλια και Ραφαηλίδου
Με τις δύο Μαρίες της σφαιροβολίας, Μαγκούλια και Ραφαηλίδου, καθώς και τον Χρήστο Φραντζεσκάκη, ξεκίνησε η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ στο Alexander Stadum.
Η μικρότερη της παρέας έχοντας έρθει μόλις πριν από δύο μέρες από το Γιουτζίν με τον πατέρα της και προπονητής της, Γιάννη. Οι δύο αθλήτριες δεν βρέθηκαν στην καλύτερή τους μέρα και έμειναν εκτός τελικού.
Οι δύο Ελληνίδες μπήκαν πολύ μουδιασμένες στον αγώνα και είχαν χαμηλές βολές από τις οποίες μετρήθηκε μόνο της Ραφαηλίδου στα 14.63. Η δεύτερη για την 19χρονη δεν ήταν καλύτερη (13.89), ενώ η Μαγκούλια έγραψε έγκυρη, που μετρήθηκε 14.38. Η Ραφαηλίδου έκλεισε με 14.29 για να καταλάβει την 27η θέση, ενώ η αθλήτρια του Γιάννη Μπαρλή βελτιώθηκε ελαφρώς ανεβαίνοντας στα 14.71, επίδοση που την έφερε στην 26η θέση της κατάταξης.
Για τη Ραφαηλίδου και η φετινή σεζόν έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς βελτίωσε σημαντικά το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 και κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας της.
Το ρεκόρ της κατέρριψε φέτος και η Μαγκούλια, η οποία ωστόσο έχει άλλον έναν αγώνα μπροστά της, τους Μεσογειακούς Αγώνες του Τάραντο.

















