Δαλούκας: «Πιο χρήσιμο η διαδικασία του Μητρώου να κλειδώνει με τις δηλώσεις συμμετοχής»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Μίλησε με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει στον 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής

Κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής λόγω της ένστασης του Ατρομήτου Παλαμά εις βάρος του Α.Ο. Ανθούπολης, με την καρδιτσιώτικη ομάδα να καταγγέλλει ότι ο σύλλογος της Λάρισας δεν είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ο Αντώνης Δαλούκας, που εργάζεται στα γραφεία της ΕΠΣΘ, φιλοξενήθηκε στο Βόλος 9.86 και την εκπομπή Clasico, δίνοντας όσο μπορούσε βέβαια, λόγω της γενικότερης ασάφειας, διευκρινίσεις για το θέμα της εγγραφής του Μητρώου, ενώ πρότεινε η διαδικασία να συνδεθεί μ’ αυτή των δηλώσεων συμμετοχής στα πρωταθλήματα, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα μεσούσης της σεζόν με το ενδεχόμενο αποβολής ομάδων.

Συγκεκριμένα ο κ. Δαλούκας ανέφερε (απόδοση:magnesiasports): «Πριν μερικά χρόνια που ξεκίνησε η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο δεν ήταν υποχρεωτικό για ένα σωματείο να είναι εγγεγραμμένο και να παίζει στις τοπικές κατηγορίες.

Αυτό ίσχυε στην αρχή της εφαρμογής του νόμου, ενώ στη διάρκεια υπήρχε μία υποχρεωτικότητα που ήταν σε πολλά σημεία ελαστική. Κι εμείς είχαμε σωματεία που δεν ήταν στο Μητρώο και με έγγραφο που είχαμε στείλει στη Γ.Γ.Α. μας απάντησαν ότι δεν ήμασταν στη φάση της πλήρους υποχρεωτικότητας. Δηλαδή υπήρχε μία ασάφεια, η οποία σιγά-σιγά διευκρινίστηκε ότι είναι υποχρεωτική η εγγραφή στα σωματεία που παίζουν στις εθνικές κατηγορίες, από τη Γ’ Εθνική και πάνω δηλαδή.

Με βάση τα προηγούμενα χρόνια, γνωρίζαμε ότι μία ομάδα Γ’ Εθνικής δεν μπορεί να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα, αν δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο. Όμως υπάρχει το εξής περίεργο: το Μητρώο είναι μία διαδικασία, η οποία είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Άρα φανταστείτε ένα σωματείο, το οποίο μπορεί να είναι στο Μητρώο το 2024, να συνεχίζεται η χρονιά, να μην μπαίνει στο επόμενο Μητρώο, του 2025, και σε μία σεζόν που διατρέχει και τα δύο έτη, τη μισή χρονιά να είναι εντός της διαδικασίας και αυτομάτως στο άλλο μισό να τίθεται εκτός. Αυτό μπορεί να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Έρχεται και ο νόμος φέτος τον Φεβρουάριο, που λέει ότι, αν δεν μπήκες στο Μητρώο για δύο συνεχόμενα χρόνια, έχεις το δικαίωμα να κάνεις νέα αίτηση και να μπεις ξανά. Δηλαδή μία ομάδα μπορεί τον Ιανουάριο να ήταν παράνομη και στις 15 Φεβρουαρίου να γίνει πάλι νόμιμη».

Σε ερώτηση για το αν κάποια ομάδα έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική, σε περίπτωση που δεν είναι στο Μητρώο, ο κ. Δαλούκας τόνισε: «Την 1η Ιανουαρίου κλειδώνει το Μητρώο για το προηγούμενο έτος. Γύρω στον Μάρτιο ξανάνοιξε το Μητρώο για την επόμενη χρονιά. Άρα φανταστείτε μία ομάδα το 2024 να ήταν στο Μητρώο, αλλά όταν κληθεί ν’ αγωνιστεί στα μπαράζ, έχει ανοίξει το Μητρώο του 2025 και μπορεί να μπει. Η διαδικασία είναι πολύ περίεργη. Μία ομάδα μπορεί να μην είναι στο Μητρώο και το 2025 ξαφνικά να βρεθεί. Αυτό έγινε και με μία ομάδα στον 1ο όμιλο της Β’ Εθνικής Ποδοσφαίρου Γυναικών, την ΑΕΚ Βέροιας.

Η λίστα με τις ομάδες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. είναι προσβάσιμη σε όλους. Δεν είναι μυστικό ότι η Ανθούπολη δεν ήταν στο Μητρώο. Εκτός αν υπάρχει κάποιος περίεργος διακριτικός τίτλος».

Για το αν στέκει περισσότερο νομικά η ερμηνεία ότι μία ομάδα που δεν έκανε αίτηση το 2024 είναι τώρα παράνομη: «Αυτό έχει μία πολύ μεγάλη ασάφεια. Δεν πρέπει να διευκρινίζεται αν μία ομάδα τώρα μπορεί να παίξει με το Μητρώο του 2024 ή του 2025».

Στο τέλος ο Αντώνης Δαλούκας πρότεινε και μία λύση: «Η διαδικασία του Μητρώου, για να αποφύγουμε τα προβλήματα μεσούσης της περιόδου, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να «κλειδώνει» με κάποιον τρόπο στις δηλώσεις συμμετοχής. Εφόσον είσαι στο Μητρώο, έχεις δικαίωμα να παίξεις όλη τη χρονιά. Ή το Μητρώο να μην είναι συνυφασμένο με το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά αποκλειστικά συνδεδεμένο με την επιδότηση».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.