Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ προκρίθηκαν στη League Phase του Γιουρόπα Λιγκ και η ΑΕΚ στη League Phase του Κόνφερενς Λιγκ σε μία μεγάλη βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Παναθηναϊκός πήρε λευκή ισοπαλία στη Σαμψούντα και με το 0-0 απέναντι στη Σαμσουνσπόρ υπερασπίστηκε τη νίκη με 2-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και θα συμμετάσχει στην κυρίως φάση της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου επιστρέφει μετά από δύο χρόνια.
Σαμσουνσπόρ (Τόμας Ρέις): Κοτσούκ, Γιαβρού (78’ Μέντες), Σάτκα, Φαν Ντρόνγκελεν, Τόμασον, Γιουκσέλ (60’ Χόλσε), Μακουμπού (85’ Αγιουρντού), Εντσάμ, Μουσάμπα, Κίλιντς (60’ Ντιμάτα), Μάριους (78’ Γιαλντίρ)
Παναθηναϊκός (Ρουί Βιτόρια): Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Πάλμερ-Μπράουν, Τουμπά, Κυριακόπουλος, Τσιριβέγια, Τσέριν, Μπακασέτας (70’ Σιώπης), Τετέ (90’ Γερεμέγιεφ), Τζούριτσιτς (63’ Πελίστρι), Ιωαννίδης (70’ Σφιντέρσκι).
«Πεντάστερος» ο ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στην Τούμπα, διέλυσε με 5-0 της Ριέκα και ανέτρεψε με το παραπάνω το 1-0 του πρώτου αγώνα. Ο ΠΑΟΚ «μεταμορφωμένος», αποφασισμένος και αποτελεσματικός εξασφάλισε την παρουσία του στη League Phase του Europa League.
Ο «Δικέφαλος του Βορρά» στην καυτή Τούμπα ξέσπασε απέναντι στους δυστυχείς Κροάτες, που έτρωγαν τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη.
Ο Δικέφαλος του Βορρά άνοιξε το σκορ στο 12ο λεπτό με κεφαλιά του Μεϊτέ από κόρνερ του Ζίβκοβιτς. Πολύ σύντομα, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε κεφάλι στο συνολικό σκορ, με τον Κωνσταντέλια να ταλαιπωρεί την άμυνα των Κροατών και να πετυχαίνει ένα υπέροχο τέρμα για το 2-0 στο 25′.
Ο ΠΑΟΚ βρήκε και τρίτο γκολ στο 56′, με τον Τσάλοφ να πλασάρει σε κενή εστία από ασίστ του Κωνσταντέλια, που εκμεταλλεύτηκε το ολέθριο λάθος της κροατικής άμυνας.
Το όνομά του στη λίστα των σκόρερ ήρθε να βάλει στο 77’ ο Γιακουμάκης με ασύλληπτη γκολάρα “χορεύοντας” τον Χούσιτς, που μόλις είχε περάσει στο ματς, και στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα με έναν δεξιό “κεραυνό”.
Ο Δημήτρης Πέλκας, με ωραίο δεξί σουτ με το εξωτερικό σε τετ-α-τετ έβαλε το κερασάκι για τους μελανόλευκους στο 89′.
ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Παβλένκα, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Κένι, Μπάμπα, Μεϊτέ, Οζντόεφ (79’ Καμαρά), Κωνσταντέλιας (79’ Πέλκας), Ντεσπόντοφ (69’ Τάισον), Ζίβκοβιτς (79’ Ιβανούσετς), Τσάλοφ (69’ Γιακουμάκης)
Ριέκα (Ντάλοβιτς): Ζλόμισλιτς, Μαϊστόροβιτς, Ράντελιτς, Ντέβετακ, Λασίτσκας, Πέτροβιτς, Ντάντας (75’ Χούσιτς), Όρετς (60’ Μπούτιτς), Γιάνκοβιτς, Μέναλο (60’ Τσοπ), Φρουκ (84’ Μπογκόγιεβιτς).
Απόλυτα δίκαια η ΑΕΚ
Η ΑΕΚ πραγματοποίησε κυριαρχική εμφάνιση ως τις αρχές του δεύτερου μέρους και επικράτησε δίκαια με 2-0 στην OPAP Arena της Αντέρλεχτ μετά το 1-1 των Βρυξελλών. Οι σκόρερ για την ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς ήταν ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά στο 36’ και ο Ντέρεκ Κουτέσα στο 48’ με δύο ασύλληπτες σουτάρες, με το προβάδισμα των δύο γκολ έως εκείνο το σημείο να είναι απόλυτα δίκαιο, αφού η Ένωση είχε επικρατήσει σε όλους τους τομείς και είχα απολέσει κι άλλες ευκαιρίες.
Από κει και πέρα η Άντερλεχτ με τις αλλαγές ανέβηκε και προσπάθησε να μειώσει, δημιούργησε κάποιες, αλλά όχι πολλές, επικίνδυνες καταστάσεις, ωστόσο δεν βρήκε ποτέ το γκολ που θα την έβαζε στο ματς και το 2-0 έμεινε ως το τέλος, με την ΑΕΚ, που ήταν αξιόπιστη αμυντικά, να έχει κι αυτή τις στιγμές για ένα τρίτο τέρμα.
ΑΕΚ: Στρακόσα, Ρέλβας, Μουκουντί, Ρότα, Πήλιος, Πινέδα, Μάριν, Ελίασον (73’ Λιούμπιτσιτς), Κουτέσα (78’ Πενράις), Κοϊτά (89’ Βιντά), Πιερό (73 Γιόβιτς)
Άντερλεχτ: Κούζμανς, Μααμάρ (68’ Ντεγκρέφ), Κάνα, Χέι, Οζκάν (46’ Αουγκούστινσον), Ντε Κατ (46’ Βερσχάρεν), Χουέρτα (46’ Μπερτατσίνι), Λιανσάνα, Ανγκούλο, Αζάρ (68’ Στρόικενς), Ντόλμπεργκ.
Η βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ
Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας έκαναν 3/3 στις προκρίσεις με δύο νίκες (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) και μία ισοπαλία (Παναθηναϊκός), έδωσαν 500 πόντους στη χώρα μας τη βαθμολογία της UEFA, αλλά και τη δυνατότητα να συμμετάσχει με τέσσερις ομάδες σε League Phase ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Η βαθμολογία της UEFA
09.Τουρκία 43.800 (+3.000-3/5)
10.Τσεχία 40.300 (+2.800-4/5)
11.Ελλάδα 37.512 (+3.300-4/5)
12.Νορβηγία 36.787 (+3.600-3/5)
13.Πολωνία 35.625 (+4.625-4/4)
14.Δανία 34.981 (+5.125-2/4)
15.Αυστρία 31.850 (+2.100-4/5)

















