Πρεμιέρα στην Α’ κατηγορία του Nations League για την Εθνική κόντρα στη Σερβία

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ / ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ. (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Στο αρχικό σχήμα αναμένεται ο Κωστούλας

Η Εθνική Ελλάδας ξεκινά σήμερα (24/9) την προσπάθειά της στην Α’ κατηγορία του Nations League απέναντι στη Σερβία (21:45, ALPHA, Novasports Start), σε μια αναμέτρηση που έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των αλλαγών που έχουν αποφασιστεί για τη διοργάνωση.

Η «γαλανόλευκη» βρίσκεται πλέον στην κορυφαία κατηγορία και καλείται να παρουσιαστεί ανταγωνιστική απέναντι στις καλύτερες εθνικές της Ευρώπης, αρχής γενομένης κόντρα στους «πλάβι», με τις Γερμανία και Ολλανδία να συμπληρώνουν τον όμιλο.

Η Ελλάδα έφτασε στη League A μετά τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στον όμιλό της στη League B και τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 3-0 επί της Σκωτίας στα πλέι οφ, έπειτα από την ήττα με 1-0 στο Καραϊσκάκη.

Παράλληλα, το Nations League αποτελεί σημαντική διοργάνωση και ενόψει των προκριματικών του EURO 2028, καθώς η θέση που θα καταλάβει η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να επηρεάσει τη δυναμικότητα στην κλήρωση, ενώ υπάρχει και η εναλλακτική διαδρομή προς την τελική φάση μέσω της διοργάνωσης.

Η UEFA έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δομή της διοργάνωσης, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο επόμενο Nations League το 2028. Θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες, League A, League B και League C, με τη League D να καταργείται.

Κάτι που σαφώς επηρεάζει και την Ελλάδα, καθώς λόγω της ανακατομής με το νέο format, η «γαλανόλευκη» δεν ενδιαφέρεται μόνο για το αν θα είναι τρίτη ή τέταρτη στον όμιλό της, αλλά και για το πού θα βρίσκεται στη συνολική κατάταξη σε σύγκριση με τις ομάδες που θα καταλάβουν την ίδια θέση στους άλλους τρεις ομίλους.

Συνολικά, στη League A θα συμμετέχουν 16 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου θα προκριθούν στα προημιτελικά και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη League A του 2028/29.

Από τις τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση, οι δύο καλύτερες βάσει της συνολικής κατάταξης θα παραμείνουν απευθείας στη League A. Οι δύο χαμηλότερα καταταγμένες τρίτες θα οδηγηθούν στα πλέι οφ της League A/B.

Αντίστοιχα, από τις τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στους ομίλους, οι δύο καλύτερες θα έχουν επίσης μία δεύτερη ευκαιρία μέσω των playoffs. Οι δύο χειρότερες τέταρτες, αντίθετα, θα υποβιβαστούν απευθείας στη League B.

Στα αγωνιστικά τώρα, η Σερβία μπαίνει στη διοργάνωση έχοντας αποτύχει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου τερμάτισε πίσω από Αγγλία και Αλβανία. Ο Βέλικο Παούνοβιτς παραμένει στον πάγκο, παρά το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι έφτασε κοντά στην παραίτηση.

Στα τέσσερα φιλικά που έδωσε μέσα στο 2026, η Σερβία πανηγύρισε μόλις μία νίκη, απέναντι στη Σαουδική Αραβία, ενώ υπέστη βαριά ήττα με 5-1 από το Μεξικό. Σημαντική απουσία για τους γηπεδούχους είναι ο Ντούσαν Βλάχοβιτς, ενώ εκτός παραμένει και ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, με τον Λούκα Γιόβιτς της ΑΕΚ να αναμένεται να ξεκινήσει βασικός. Αντίθετα, στην αποστολή επέστρεψε ο Ντούσαν Τάντιτς, με τον Παούνοβιτς να έχει ήδη αναφερθεί στη θετική επίδραση της παρουσίας του στο κλίμα της ομάδας.

Από την άλλη, η Ελλάδα προέρχεται από την τρίτη θέση στα προκριματικά του Μουντιάλ, πίσω από Σκωτία και Δανία, και θέλει να αφήσει πίσω της την αποτυχία της μη πρόκρισης στην τελική φάση.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει στη διάθεσή του ξανά τους Μιχαηλίδη, Σάλιακα και Ιωαννίδη, ενώ εκτός έμειναν οι τραυματίες Ρότα, Χατζηδιάκος και Γιαννούλης, καθώς και οι Μπακασέτας και Κοντούρης. Ο Βολιώτης Μπάμπης Κωστούλας αναμένεται να ξεκινήσει βασικός.

Η αποστολή της ομάδας αποτελείται από εξής 26 παίκτες, που είναι οι εξής:

Τερματοφύλακες: Βλαχοδήμος, Μανδάς, Τζολάκης

Αμυντικοί: Μαυροπάνος, Μιχαηλίδης, Ρέτσος, Κουλιεράκης, Ντόη, Σάλιακας, Βαγιαννίδης, Κυριακόπουλος, Τσιμίκας

Μέσοι: Ανδρούτσος, Ζαφείρης, Τριάντης, Κουρμπέλης, Μουζακίτης, Καρέτσας, Μασούρας, Κυζιρίδης

Επιθετικοί: Ιωαννίδης, Τζόλης, Παυλίδης, Δουβίκας, Τεττέη, Κωστούλας.

Στα τελευταία φιλικά, η Ελλάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Σουηδία στη Στοκχόλμη και ηττήθηκε 1-0 από την Ιταλία στο Παγκρήτιο. Υπενθυμίζεται πως σε αυτό το παράθυρο -που θα διαρκέσει 3 εβδομάδες- η Εθνική θα παίξει 4 παιχνίδια, δύο εκτός και δύο εντός στην Τούμπα.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.