Ψάχνονται και μετρούν απινιδωτές

Καθώς καθίσταται υποχρεωτική η διάθεσή τους σε κάθε γήπεδο

Ο χαμός του 20χρονου ποδοσφαιριστή Ηλία Μπρέλλα σε αγώνα στο Μουζάκι Καρδίτσας ο οποίος προήλθε από ισχαιμία του μυοκαρδίου έφερε εξελίξεις όσον αφορά την ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε γήπεδο της χώρας.

Στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ την Τρίτη (17/1) τέθηκε ως θέμα προς συζήτηση και αποφασίστηκε η υποχρεωτική ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε γήπεδο ώστε αυτό να πάρει άδεια για την τέλεση αγώνων. Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΠΟ σημειώνει ότι θα απευθύνει επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με την οποία θα ζητά να ενημερωθούν όλοι οι Δήμοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους γήπεδα ότι είναι υποχρεωτική η ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και στη σχετική ΚΥΑ.

Σε γενικές γραμμές, απινιδωτής δείχνει να υπάρχει τουλάχιστον στις περισσότερες εγκαταστάσεις, και ήδη φορείς όπως η ΕΠΣΘ και η ΕΣΚΑΘ κοιτούν να δουν που υπάρχουν κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν, από τη στιγμή που (επιτέλους) η παρουσία απινιδωτή σε αθλητικές εγκαταστάσεις καθίσταται υποχρεωτική. Ήδη και κάποιες ομάδες εδώ και μερικά χρόνια έχουν δικό τους απινιδωτή και έχουν εκπαιδεύσει μέλη τους στη χρήση του αλλά και στην παροχή ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών.

Κάποιες ίσως έχουν και πιο συνειδητοποιημένες διοικήσεις (ειδικά αν στις διοικήσεις υπάρχουν μέλη με ιατρική ιδιότητα) και γενικότερα έχουν εξοπλισμό και πλήρες φαρμακείο, μιας και δεν είναι μόνο ο απινιδωτής που μπορεί να σώσει ζωές, αλλά ακόμη πχ και ένα ειδικό κολάρο σε περίπτωση ορθοπεδικού τραυματισμού. Το ζήτημα όμως δεν είναι ποιοι σύλλογοι και ποιες εγκαταστάσεις έχουν τον απαραίτητο υποχρεωτικό και όχι μόνο εξοπλισμό. Το ζήτημα είναι ποιες εγκαταστάσεις δεν έχουν απινιδωτή, και από εκεί και πέρα ποιοι σύλλογοι αδιαφορούν να καλύπτουν τις πλέον βασικές ανάγκες και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Βέβαια, αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι και απινιδωτής να υπάρχει και άτομο να ξέρει να τον χειριστεί, δεν είναι 100% σίγουρο ότι εξασφαλίζεται η επιβίωση σε περίπτωση δυσάρεστου περιστατικού, ή ότι κάθε περιστατικό απαιτεί χρήση τέτοιου εξοπλισμού. Σίγουρα όμως οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικότατα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα πάντως αναμένεται με ενδιαφέρον, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κάτι βέβαια που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η παρουσία απινιδωτή σε εγκαταστάσεις σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμος σε όλα τα επίπεδα αγώνων, είτε για φιλικά είτε για επίσημα παιχνίδια, και για κάθε ηλικιακής κατηγορίας.

Ως γνωστόν από εκεί και πέρα, κανένα παιχνίδι δεν μπορεί ν’ αρχίσει αν δεν υπάρχει δηλωμένος και παρών γιατρός αγώνα, ή έστω άτομο που μπορεί να προσφέρει πιστοποιημένα πρώτες βοήθειες εφόσον παραστεί ανάγκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.