Σημαντικές αλλαγές στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών μπάσκετ

Αρκετές και σημαντικές αλλαγές προβλέπονται για το νέο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών μπάσκετ, όπως προκύπτει από την ειδική προκήρυξη που δημοσίευσε η ΕΟΚ.

Το τζάμπολ του πρωταθλήματος θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου, ενώ κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει τρεις ξένες αθλήτριες (ενώ πέρσι είχε τέσσερις και μπορούσε να χρησιμοποιεί τις τρεις). Την ίδια ώρα, κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει δύο αθλήτριες κάτω των 21 ετών στη δωδεκάδα της ή μία παίκτρια μικρότερη των 21 ετών, αν κατεβάζει ενδεκάδα.

Παράλληλα, οι νίκες της κανονικής περιόδου δεν θα μεταφέρονται στα playoffs και στα play out, ενώ θα υπάρχει αλλαγή και στο format.

Στην πρώτη φάση φάση των playoffs συμμετέχουν οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 1 έως 4 και 5 έως 8 της βαθμολογικής κατάταξης που διαμορφώθηκε μετά την λήξη της Α’ Φάσης του Πρωταθλήματος ως εξής:

Α1 – Α4 (Β1)

Α2 – Α3 (Β2)

Α5 – Α8 (Β3)

Α6 – Α7 (Β4)

Νικήτρια στην φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα επιτύχει δυο (2) νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες και δεν μεταφέρουν τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ φάση). Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α’ φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) και ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της. Σε περίπτωση που χρειασθεί η διεξαγωγή τρίτου αγώνα, αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Α’ φάσης του πρωταθλήματος είχε καταταγεί στη υψηλότερη θέση της βαθμολογίας. Οι ηττημένες ομάδες των ζευγαριών Β3 και Β4 δεν θα αγωνισθούν μεταξύ τους και θα καταλάβουν τις θέσεις 7 και 8. Στην έβδομη θέση (7η) θα καταταγεί η ομάδα που κατά την κανονική περίοδο (Α’ Φάση) είχε καταλάβει την υψηλότερη θέση.

Στη δεύτερη φάση των playoffs οι ομάδες θα αγωνισθούν για τις θέσεις 1 – 2, 3 –4 και 5 – 6 ως εξής: Νικήτρια ομάδα θα αναδειχθεί εκείνη η οποία θα επιτύχει τρεις (3) νίκες επί της αντιπάλου της και δεν μεταφέρουν τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ φάση). Οι αγώνες θα διεξαχθούν εναλλάξ στην έδρα κάθε αντιπάλου. Ο πρώτος αγώνας της σειράς, διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α’ φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος), ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της και στην συνέχεια, όλοι οι επόμενοι αγώνες που θα απαιτηθούν για να συμπληρώσει μια εκ των δυο ομάδων τον αριθμό των τριών νικών, θα διεξαχθούν, σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα, εναλλάξ. Η νικήτρια ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024.

ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ Β1 – ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ Β2 (Γ1)

ΝΙΚΗΤΗΣ Β3 – ΝΙΚΗΤΗΣ Β4 (Γ2)

Νικήτρια στην φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα επιτύχει δυο (2) νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες και δεν μεταφέρουν τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ φάση). Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α’ φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) και ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της. Σε περίπτωση που χρειασθεί η διεξαγωγή τρίτου αγώνα, αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Α’ φάσης του πρωταθλήματος είχε καταταγεί στη υψηλότερη θέση της βαθμολογίας. Ο νικητής του ζευγαριού Γ1 καταλαμβάνει την 3η θέση της τελικής κατάταξης, ενώ ο νικητής του ζευγαριού Γ2 καταλαμβάνει την 5η θέση.

Στα play out συμμετέχουν οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 9 έως 12 της βαθμολογικής κατάταξης, όπως διαμορφώθηκε μετά την λήξη της Α’ φάσης του Πρωταθλήματος και συναντώνται μεταξύ τους ως εξής:

Α9 – Α12

Α10 – Α11

Νικήτρια στην φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα επιτύχει δυο (2) νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες και δεν μεταφέρουν τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ φάση). Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α’ φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) και ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της. Σε περίπτωση που χρειασθεί η διεξαγωγή τρίτου αγώνα, αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Α’ φάσης του πρωταθλήματος είχε καταταγεί στη υψηλότερη θέση της βαθμολογίας.

Οι νικήτριες ομάδες θα καταλάβουν τις θέσεις 9, 10 σύμφωνα με την βαθμολογική τους θέση στην Α’ Φάση (κανονική περίοδος) ενώ οι ηττημένες ομάδες υποβιβάζονται στην Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.