Θέμα «Magnesiasports»: Ο βασιλιάς Στίβος καταρρέει μπροστά στον κορωνοϊό

Εκπρόσωποι συλλόγων του Βόλου βλέπουν τα προβλήματα ν’ αυξάνονται...

Μπορεί το ενδιαφέρον αρκετών μελών του Στίβου το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει στρέψει την προσοχή του, είτε ενεργά ή παρακολουθώντας, στις εκλογές για τον ΣΕΓΑΣ, ωστόσο για τα περισσότερα σωματεία αυτό που προέχει είναι η επιβίωση την επόμενη ημέρα, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει εξαΙρετικά δύσκολο, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και με τις συνεχόμενες καραντίνες.

Η ανησυχία εκφράζεται έντονα πλέον, για τον Βασιλιά του παγκόσμιου Αθλητισμού, που έχει αντέξει πολλά χτυπήματα σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο το τι θα ακολουθήσει και γι’ αυτόν παραμένει άγνωστο και από διάφορα σωματεία ήδη ακούγεται ο… επιθανάτιος ρόγχος. Άνθρωποι του Στίβου του Βόλου πάντως μίλησαν στο «Magnesiasports» και περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί…

Γιάννης Κουτσοφλίνης (προπονητής ΓΣ Βόλου)

«Αυτή τη στιγμή, γίνονται προπονήσεις με βάση τους περιορισμούς, με δύο αθλητές και έναν προπονητή, κάτι που σημαίνει ότι μόνο οι επίλεκτοι αθλητές γυμνάζονται κατά κάποιον τρόπο, αλλά δεν μπορούν σε κλειστούς χώρους. Οπότε, όταν βρέχει είναι δύσκολη η προπόνηση και η χρήση οργάνων που βοηθούν στην προπόνηση δύναμης, όπως βάρη κλπ. Οι σύλλογοι κατ’ αρχάς πάνε για καταστροφή γιατί τα μόνα έσοδα που έχουν προέρχονται από τις ακαδημίες τους, που έχουν κλείσει εξαιτίας των μέτρων και της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ απαγορεύεται και η χρησιμοποίηση οργάνων. Οπότε τα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν κανονικά κάποια όργανα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Σ’ αυτές τις ηλικίες περισσότερο είναι να βοηθάμε στην ανάπτυξή τους.

Μετά το καλοκαίρι, ήρθαν παιδιά στις ακαδημίες, αλλά ο αριθμός ήταν μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές, οπότε μειωμένες ήταν και οι συνδρομές. Μπορεί οι γονείς να φοβήθηκαν με τον κορωνοϊό, μπορεί να έχει επηρεαστεί και η οικονομική τους κατάσταση. Υπάρχει φόβος όχι να χαθεί μόνο γενιά αθλητών αλλά να στραφεί και σε άλλες ασχολίες μακριά από τον Αθλητισμό, παραμένοντας κλεισμένα μέσα στο σπίτι. Όλες οι δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα έχουν χαθεί πλέον, και τα παιδιά μπορεί να ασχολούνται μόνο με υπολογιστές, και να χαθεί μία γενιά για όλες τις δραστηριότητες και όχι μόνο αθλητικά. Δεν ξέρω πόσο θα επηρεαστούν τα παιδιά και πώς θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας τους και η ψυχική τους υγεία.

Το κράτος από την άνοιξη λέει ότι θα δώσει κάποια ενίσχυση, που δεν φτάνει βέβαια, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δώσει και τίποτε».

Ηλίας Κορώνας (προπονητής Άτλας Βόλου)

«Ο Στίβος ήταν από τα «ευνοημένα» αθλήματα, μιας και η δράση του επικεντρώνεται σε ανοιχτούς χώρους. Ενώ τον Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε καλά, πλέον τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ο Στίβος επηρεάζεται σε τρία επίπεδα. Το ένα έχει να κάνει με τον υψηλό πρωταθλητισμό. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προετοιμασία στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων και θα έχουν πολλά κενά ν’ αντιμετωπίσουν. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τους απλούς πρωταθλητές, ενώ δεν έγιναν και μαθητικοί αγώνες πέρυσι, και μπορεί να μην γίνουν και φέτος. Οπότε χάνεται ο στόχος του πανελληνίου μαθητικού πρωταθλήματος και των μπόνους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι σύλλογοι φυτοζωούν, έχοντας ως βασικό οικονομικό πόρο τις συνδρομές. Όσο οι ακαδημίες δεν λειτουργούν δεν υπάρχουν και έσοδα. Εμείς ως σωματείο δεν είχαμε απώλειες στις εγγραφές, αλλά σε πολλούς συλλόγους καταγράφονται απώλειες της τάξης του 20-30%, και πάλι μοιάζουν μικρές σε σύγκριση με αυτές που είχαν άλλα αθλήματα.

Οι εργαζόμενοί μας παίρνουν ένα ποσό μεν με την αναστολή εργασίας, αλλά δεν έχουμε κάποια επιχορήγηση από τη ΓΓΑ ακόμη. Ο ΣΕΓΑΣ από την άλλη, επικαλούμενος την υποχρηματοδότηση έχει πάρα πολλά κενά, αφού δεν έχουν πληρωθεί τα πρωταθλήματα από πέρυσι, μισθοί προπονητών. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στα σωματεία, που έβαλαν πλάτη παντού και ξαφνικά βρισκόμαστε σε μία τραγική κατάσταση. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος είναι να καταλάβει ότι υπάρχει και η δυσκολία της επαναφοράς. Μην νομίζουν ότι με το που τελειώσει η καραντίνα θα πλημμυρίσουν τα σωματεία με παιδιά. Θα μεσολαβήσει και ένα διάστημα με λιγότερα παιδιά στις ακαδημίες και είναι δεδομένη η ανησυχία για λουκέτα και σε σωματεία στίβου».

Γιώργος Τάκης (έφορος Νίκης Βόλου)

«Το καλό είναι ότι βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας, με αθλητές να κάνουν σε εξωτερικούς χώρους ατομικό πρόγραμμα. Το κακό είναι ότι κάποια αθλήματα του στίβου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αφού απαγορεύεται η χρήση οργάνων, όπως στα άλματα. Οι σύλλογοι επηρεάζονται φυσικά σε επίπεδο ακαδημιών. Η Νίκη Βόλου έχει 310 παιδιά στις ακαδημίες και έχουν σταματήσει όλα τα τμήματα, οπότε και δεν υπάρχουν οι συνδρομές-έσοδα και το τμήμα επιβαρύνεται περισσότερο με τα έξοδα, με υποχρεώσεις, μισθοδοσία, ακόμη και με τη συμπλήρωση του αποθεματικού που κρατάμε για αποστολές αγώνων, κυρίως για το καλοκαίρι. Στη Νίκη παραδόξως φέτος ήρθαν περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρυσι, με αύξηση στην ηλικία 5-6 ετών.

Δεν έχουμε κάποια βοήθεια αυτή τη στιγμή από την Πολιτεία, και από τον ΣΕΓΑΣ έχουν κόψει και χρήματα. Δεν είναι προτεραιότητα ο Αθλητισμός. Είπαν ότι θα δώσουν κάποια χρήματα στα τμήματα (σ.σ. 1000 ευρώ για κάθε επιπλέον τμήμα αθλητικού συλλόγου, πέραν των 2500 ευρώ στον εκάστοτε σύλλογο). Αλλά όσο πιο πολλά παιδιά έχουμε, περισσότερα όργανα αγοράζουμε και τον Οκτώβριο για παράδειγμα πήραμε όργανα 2500 ευρώ. Συν το προσωπικό που έχουμε φυσικά με ασφάλιση, που μεταφράζεται σε μισθούς και εισφορές για επτά άτομα, προπονητές και διοικητικό προσωπικό… Θέλω πάντως να τονίσω ότι όλοι οι σύλλογοι έχουν προβλήματα και πάντα υπάρχουν παράγοντες  που τρέχουν τα τμήματα με κόστος σε χρόνο και χρήμα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.