«Σταδιακή και από φέτος, αλλά όχι πλήρης, αποκατάσταση» των μισθών των ενστόλων

Στη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων προς τους ένστολους εντός του 2014 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ωστόσο η αποκατάσταση των αποδοχών τους δεν θα είναι πλήρης , καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου έκρινε πως οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος που επικαλείται το Δημόσιο δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικώς ανεκτές τις περικοπές των εν ενεργεία στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκε ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών που προέκυψαν από την αναδρομική μείωση των αποδοχών και συντάξεων των μισθοδοτουμένων βάσει ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων και υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας).

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταρτίζει την παρούσα περίοδο μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί άμεσα και θα καταδείξει ποιες αυξήσεις απαιτούνται στις αποδοχές των στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αξιόμαχό τους. Το στέλεχος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση μισθών», καθώς αυτό δεν είναι εφικτό δημοσιονομικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως εάν εφαρμοζόταν πλήρως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αποκατάσταση των αποδοχών τους στα επίπεδα του Αυγούστου 2012 το κόστος των αναδρομικών για τους ένστολους θα ανερχόταν στα 650 εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος για μισθούς και συντάξεις στους εν ενεργεία και στους απόστρατους στα 350 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών (Αύγουστος 2012- Αύγουστος 2014), αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει από το επόμενο έτος, όμως λογιστικά το συνολικό κόστος θα εγγραφεί το 2014.

Οι αναφορές του στελέχους του υπουργείου οικονομικών έγιναν την ίδια στιγμή που η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό τον πρόεδρό της Σωτήρη Ρίζο έδινε προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία δικαίωσε τους ένστολους ως προς τη μείωση των αποδοχών τους. Η Επιτροπή με τέσσερα πρακτικά της έκανε δεκτές αντίστοιχες αιτήσεις Ενώσεων των ενστόλων που ζητούσαν τη συμμόρφωση του υπουργείου προς την απόφαση της Ολομέλειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.