Βρούτσης: Συμψηφίζονται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα ανεργίας

Για συμψηφισμό του επιδόματος ανεργίας με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έκανε λόγο την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 Δήμους της χώρας.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως πλέον δημιουργείται ένας μηχανισμός όπου οι διάφορες ροές κοινωνικών παροχών δεν θα είναι «τυφλές», αλλά θα αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να χρήματα να πηγαίνουν ακριβώς σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ανέφερε, επίσης, ότι για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα συνεκτιμώνται η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση, όπου οροφή θα είναι τα 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στο πρόγραμμα θα μπορούν ενταχθούν και άνεργοι που συγκατοικούν με τους γονείς τους.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στους Δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης. Από το 2015 ο θεσμός θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Το ποσό που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισοόδημα θα είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Κατά μέσο όρο το εισόδημα θα κυμαίνεται από 250-500 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινήσει από 15 Νοεμβρίου.

Για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος και το διαθέσιμο εισόδημα του τρέχοντος χρόνου που θα προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.