Δημοσκόπηση Guardian: Οκτακομματική Βουλή – Μέσα ΑΝΕΛ και Γιώργος

Ανάλυση όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας ενόψει των εκλογών της Κυριακής κάνει ο Guardian και προβλέπει πως η νέα Βουλή που θα προκύψει θα έχει οκτώ κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει με διαφορά 4%.

Χρησιμοποιώντας πέντε γραφήματα, οι αναλυτές του Guardian επιχειρούν να υπολογίσουν το ποσοστό που θα πάει κάθε κόμμα, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία αλλά και τις επιλογές των Ελλήνων για το ευρώ, την ανεργία και το χρέος.

1

Αναλύοντας τα ποσοστά που έχουν πάρει τα κόμματα στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις έφτιαξε το δικό του γκάλοπ και σύμφωνα με αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές με διαφορά 4% από τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Guardian ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 35% έναντι 31% της Νέας Δημοκρατία. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 6,5%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συγκεντρώνουν από 3% και μπαίνουν στη Βουλή.

Με το δεύτερο γράφημα, ο Guardian δείχνει τη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής με την αυτοδυναμία που διεκδικούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

2

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως οι εκλογές, τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει χαρακτηρίσει δημοψήφισμα, μπορούν να σύρουν την ευρωζώνη ξανά στην κρίση» γράφει η βρετανική εφημερίδα και σημειώνει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει «ο Τσίπρας στα 40 του θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας, πολύ κάτω από τον μέσο όρο ηλικίας (64 ετών) των πρωθυπουργών από το 1974. Θα γίνει επίσης ο έκτος πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2005 όταν η Άνγκελα Μέρκελ εξελέγη καγκελάριος. Η Ελλάδα έχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς στην ευρωζώνη», γράφει ο Guardian.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή και σημειώνει πως ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δυναμική που έχτισε από το 1980 και μετά, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είδε το 17% του 2012 να εκτοξεύεται στο 27% και τώρα να είναι σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Προβλέπεται επίσης πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αν μπουν στη Βουλή θα είναι με οριακό ποσοστό. Στο μεταίχμιο κινείται και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ το Ποτάμι τοποθετείται κοντά στο 7%.

Σε αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με τον Guardian, έχει εμπλακεί περισσότερο η οικονομία παρά η πολιτική.
Στο τρίτο γράφημα του Guardian καταγράφεται η υποστήριξη των Ελλήνων στο ευρώ, που ενισχύθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και η πορεία της ανεργίας και του χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά από τα προβλήματα των Ελλήνων έμειναν άλυτα και εκτός μεταρρυθμίσεων: η διαφθορά δεν χτυπήθηκε, η φοροδιαφυγή το ίδιο, ενώ η μεσαία τάξη χτυπήθηκε περισσότερο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.