Με προσλήψεις και εκπαίδευση προσωπικού θωρακίζεται η Ελλάδας από τον Έμπολα

Με άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού και περαιτέρω εκπαίδευση των ατόμων που στελεχώνουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, ενισχύει το υπουργείο Υγείας τα μέτρα θωράκισης της χώρας κατά του ιού Έμπολα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άσκηση διαχείριση τυχόν κρούσματος Έμπολα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για την πιθανή εμφάνιση του ιού Έμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, ο υπουργός Υγείας μιλώντας στη Βουλή ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα ενισχύσουν τα σημεία που παρατηρείται αυξημένη είσοδος παράτυπων μεταναστών, με στόχο να υπάρξει έλεγχος των εισερχομένων για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.

Παρουσία εμπειρογνωμόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων ότι επίσης έχει εκδοθεί ειδική κάρτα που θα διανέμεται τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες, όσο και στα λιμάνια. Μαζί με την κάρτα, ο επιβάτης θα συμπληρώνει και ερωτηματολόγιο στο οποίο θα πρέπει να δηλώνει την χώρα προέλευσής του, τον χρόνο αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του. «Στόχος είναι, να αυξηθεί ο βαθμός εγρήγορσης του ίδιου του ταξιδιώτη», όπως εξήγησε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι η κάρτα αυτή έχει ήδη διανεμηθεί στις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την εγκατάσταση θερμικών καμερών στις πύλες εισόδου, όπως έχει προταθεί από αρκετές χώρες, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «θεωρείται ένα μέτρο αμφιλεγόμενο, διότι δείχνει τον πυρετό που μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε αιτία. Αντιθέτως φαίνεται να κρίνεται επαρκέστερο ένα ηπιότερο screening».

Πάντως, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «ευχάριστα νέα» την πιθανότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα θεωρήσει ότι η Νιγηρία βγαίνει από το επίπεδο ελέγχου, αφού εδώ και 21 μέρες δεν έχει εμφανίσει κρούσμα. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που έδωσε ο κ. Βορίδης συνολικά στην ΕΕ, κατά το τελευταίο διάστημα, 19 άτομα έχουν μπει από τις χώρες της Αφρικής που υπάρχει το πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται ήδη οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την κωδικοποίηση πιθανού κρούσματος και την διαχείρισή του. Επίσης, έχει οριστεί εργαστήριο αναφορά στη Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη δημιουργία και δεύτερου στην Αθήνα, στα οποία θα γίνονται αναλύσεις δειγμάτων αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπόπτο κρούσμα. Τέλος, στο ΕΚΑΒ έγινε άσκηση για τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό.

Τέλος, ο κ. Βορδης ενημέρωσε τη Βουλή ότι η Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Υγείας θα στηρίξει τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά πάνω στο θέμα αυτό.

«Είναι σημαντικό για λόγους ανθρωπιστικούς και λόγους ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας, να ληφθούν μέτρα στις χώρες που υπάρχουν κρούσματα του ιού Έμπολα» είπε ο κ. Βορίδης για τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που παρατηρείται το πρόβλημα, ενώ ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους υγειονομικούς που μετέβησαν στις χώρες εκδήλωσης του ιού και νόσησαν.

Η ΕΕ έχει μεγάλη δυσκολία να αποδεχθεί να επιστρέφει το προσωπικό αυτό, στη χώρα από την οποία πήγε στην Αφρική, και φαίνεται πως κυρίαρχη τάση είναι το υγειονομικό προσωπικό να μένει και να αντιμετωπίζεται στη χώρα που νόσησε. Στην Ελλάδα υπάρχουν υγειονομικοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταβούν στις χώρες που εξαπλώθηκε η νόσος. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο Έλληνες υπήκοοι οι οποίοι όμως δεν συμμετέχουν με ελληνική αποστολή, αλλά στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.