Ποιοι διεκδικούν τις θέσεις των προέδρων Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Σε δύο εβδομάδες θα επιλεχθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που θα τοποθετηθούν στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με εισηγητή τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.
Οι Αθανάσιος Κουτρουμάνος, Γεώργιος Χρυσικός, Γεώργιος Γιαννούλης, Ιωάννης Σίδερης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου και Νικόλαος Λεοντής, είναι οι έξι αρχαιότεροι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου που «διεκδικούν» την προεδρία.
Όπως έγινε γνωστό, ο μεγάλος προβληματισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις πρώτοι συμπληρώνουν το όριο ηλικίας για αποχώρηση σε ένα χρόνο. Όλοι έχουν γεννηθεί το 1948.
Ακολουθεί η αντιπρόεδρος Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, η οποία (αν επιλεγεί) θα μείνει στην προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί μία τριετία (έχει γεννηθεί το 1950). Ο έκτος αντιπρόεδρος έχει γεννηθεί το 1949.
Για τις τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει ανάμεσα στους αρεοπαγίτες Β. Κυτέα, Β. Θάνου-Χριστοφίλου (πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), Γ. Γεωργέλλη, Π. Ρουμπή, Αν. Δουλγεράκη, Κων. Φράγκο (εκλεγμένο στέλεχος της ΕΔΕ στο παρελθόν).
Για τη θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το πιθανότερο είναι να επιλεχθεί ο πρώτος στην επετηρίδα αντιπρόεδρος Μιχάλης Απέσσος, ενώ για το αξίωμα του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρχαιότερος στην επετηρίδα είναι ο αντιπρόεδρος Ν. Αγγελάρας (με ένα έτος υπόλοιπο θητείας, όμως).
Ακολουθεί η Φλ. Καλδή που αποχωρεί από το Σώμα το 2016 και η οποία διατηρεί πιθανότητες να επιλεγεί είτε πρόεδρος είτε ως Γενική Επίτροπος στη θέση του αποχωρούντος Δ. Λασκαράτου.
Σημαντική είναι και η υποψηφιότητα του τρίτου στην επετηρίδα προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιω. Σαρμά (είχε 12ετή θητεία στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο).
Μεταξύ των υποψηφίων είναι και οι αντιπρόεδροι Αν. Θεοτοκάτου (πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτικού Συνεδρίου), Σωτ. Ντούνης, Μ. Ζύμης και Γ. Καλαμπαλίκης. Για τις τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει ανάμεσα στους Συμβούλους Χρ. Καραμαδούκη, Μ. Βλαχάκη, Ν. Μηλιώνη, Αν. Λιγωμένου, Γ. Βοΐλη, Κ. Κωστόπουλο, Γ. Μαραγκού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.