Φρένο από την κυβέρνηση σε απαιτήσεις της τρόικας

Αποφασισμένη να μην δεχθεί απαιτήσεις της τρόικας σε σειρά ζητημάτων που οι προτάσεις της είτε απέτυχαν, όπως στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία, είτε προκαλούν αδικαιολόγητη κοινωνική αναστάτωση είναι η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, στην πολύωρη σύσκεψη που συγκλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε συμφωνία Αντ.Σαμαρά, Ευ.Βενιζέλου και Γκ.Χαρδούβελη για την τακτική και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει με ήρεμο, συναινετικό αλλά αποφασιστικό τρόπο να αλλάξει ο τρόπος που ελέγχει η τρόικα την πορεία του προγράματος και να ανακτήσει πλήρως την ευθύνη για τις ασκούμενες πολιτικές και την κυριαρχία στη χώρα. Η πορεία των δημόσιων οικονομικών, άλλωστε, ισχυροποιεί τη θέση της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στην ενημέρωση που έκανε στους συνεργάτες του έπειτα από τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι για όσα ζητήματα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση και για όσα έβαλε το ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα δοθεί μάχη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις, οι αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ζητήματα, η επαναξιολόγηση των απολύσεων στις συγκοινωνίες, για την υποχρεωτική αξιολόγηση του 15% στις υπηρεσίες του δημοσίου που ζητεί η τρόικα – ένα μέτρο παράλογο και αντισυνταγματικό.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, αναμένεται να σφίξουν τα λουριά και σε όσους υπουργούς δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και ακολουθούν προσωπική πολιτική, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο και πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Χρ. Πρωτόπαπα να μιλήσει με τον Δημ. Σταμάτη και στη συνέχεια να συνεννοηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να προετοιμαστούν και να κατατεθούν τροπολογίες για τα παραπάνω ζητήματα ή για άλλες βελτιώσεις που έχει εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε επίσης από την ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκαθαριστεί στην κοινή γνώμη τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια και με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο μετατρέπεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο πεδίο μάχης μετά τη «μικρή» ΔΕΗ.

Μάλιστα στην εκδήλωση που οργανώνει η Κουμουνδούρου την Τετάρτη θα στείλει αντιπροσωπεία και η ΔΗΜΑΡ καθώς έχει τη μορφή διαλόγου με πολιτικές δυνάμεις και φορείς και όχι τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου κατά της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να δοθούν εξηγήσεις ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν αφορούν κατασχέσεις ή υπαγωγή σε funds των δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό έχει υποστεί σειρά βελτιώσεων και δεν περιέχει συντελεστές δόμησης και χωροθετήσεις, αλλά αυτά θα πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες ώστε να μην προκαλείται αναστάστωση ή να δημιουργείται χώρος για πολιτικά παιχνίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.