10 εντολές για τους ιερείς και τα social media μετά το viral το βίντεο με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να τραγουδά «Στο ‘πα και στο ξαναλέω»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Φωτιές ανάβει στις τάξεις της Ιεράς Συνόδου η χρήση των social media από τους ιερείς. Το βίντεο που είδε τις προάλλες το φως της δημοσιότητας και δείχνει τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σε μία όμορφη σκηνή με άλλους κληρικούς, να τραγουδά το γνωστό μικρασιάτικο τραγούδι«Στο ’πα και στο ξαναλέω», άνοιξε τη συζήτηση για την όλο και πιο έντονη παρουσία του κλήρου στα social media.

Η Ιερά Σύνοδος κατά τη δεύτερη τακτική της συνεδρία την Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2026 αφιέρωσε ειδική εισήγηση στην «αυξανόμενη παρουσία των Κληρικών στο διαδίκτυο». Επισημάνθηκε ότι το διαδίκτυο και τα social media αποτελούν πλέον «αντικειμενική πραγματικότητα» στη ζωή της κοινωνίας, με την παρουσία των ιερέων σε αυτα να προκαλεί τόσο θετικές όσο και αρνητικές σκέψεις και προβληματισμούς.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η εισήγηση του Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι νέες συνθήκες «οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου ποιμαντικών αρχών χρήσης του διαδικτύου εκ μέρους των κληρικών. Και τούτο επειδή ούτε η άκριτη αποδοχή του ούτε μια φοβική αντιμετώπιση, που θα οδηγούσε σε γενική απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι σωστή. Χρειάζεται και εδώ, εκτός από την επαγρύπνηση, και η αρετή των αρετών: Η διάκριση».

Η Ιερά Σύνοδος αναγνωρίζει ότι τα σύγχρονα μέσα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κληρικούς στην αποστολή τους, αλλά και ως ένας τρόπος επικοινωνίας με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους νέους. Ωστόσο, υπογραμμίζει και τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση τους.

Οι «10 εντολές» για τα social

Στη συνέχεια πρότεινε τους δέκα κανόνες της ψηφιακής παρουσίας των κληρικών:

  1. Ο κληρικός παραμένει κληρικός και στο διαδίκτυο
  1. Δεν αποτελεί αυτόνομη εκκλησιαστική αυθεντία. Η δημόσια παρουσία του οφείλει να εκφράζει τη σχέση του με τον Επίσκοπο, την τοπική Εκκλησία ή την Ιερά Σύνοδο.
  1. Ο κληρικός πρέπει να κατανοεί ότι δεν χρειάζεται δημόσια τοποθέτηση για κάθε θέμα και κάθε γεγονός. Ο κληρικός οφείλει να λειτουργεί με αυτοσυγκράτηση.
  1. Καμία πληροφορία δεν πρέπει να αναπαράγεται χωρίς προηγούμενο έλεγχο, ιδιαίτερα όταν αφορά πρόσωπα ή σοβαρά κοινωνικά και εκκλησιαστικά ζητήματα.
  1. Καμία δημόσια αντιπαράθεση δεν δικαιολογεί ύβρεις, χλεύη, διαπόμπευση ή προσωπική απαξίωση.
  1. Οι εμπιστευτικές ποιμαντικές σχέσεις δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται.
  1. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις προσωπικές ψηφιακές επικοινωνίες.
  1. Η ψηφιακή δράση δεν πρέπει να οικοδομεί προσωπικό «brand» ή «φίρμα-είδωλο» κληρικού, αλλά να παραπέμπει στον Χριστό και στην Εκκλησία.
  1. Η διαδικτυακή επικοινωνία πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να οδηγεί στην πραγματική συνάντηση, στην Ενορία, στη λατρευτική ζωή και στην κοινωνία των προσώπων.
  1. Απαιτείται βασική κατάρτιση των κληρικών για την ψηφιακή επικοινωνία, ώστε να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών πλατφορμών, τους μηχανισμούς εθισμού και πόλωσης, αλλά και τα νέα προβλήματα που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το τραγούδι του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε μοναστήρι του Αγίου Όρους τον περασμένο Ιούλιο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος τραγούδησε μαζί με άλλους κληρικούς το μικρασιάτικο «Στο ’πα και στο ξαναλέω». Το βίντεο της όμορφης στιγμής, δημοσιοποιήθηκε στο Youtube από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η μουσική στιγμή την ώρα του τραπεζιού ήρθε με αυθόρμητο τρόπο με τους υπόλοιπους κληρικούς και μοναχούς να συνοδεύουν τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στο τραγούδι. Στο τέλος, μάλιστα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και χτύπησαν τα πιρούνια με χαρά στα πιάτα τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δείχνει το κοσμικό και ανθρώπινό του πρόσωπο. Στο παρελθόν έχει δείξει ξανά την αγάπη του για τη μουσική. Στις αρχές Ιουνίου, σε συναυλία που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο κ.κ. Φιλόθεος είχε ερμηνεύσει την «Άρνηση» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.