Αλ. Τσίπρας: Στοχοπροσήλωση για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η γ’ αξιολόγηση

Τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο

Εντολή για έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων και ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατόν», έδωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Μιλώντας σε εμφανείς προειδοποιητικούς τόνους απευθυνόμενος στα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εγρήγορση και στοχοπροσήλωση, λέγοντας επί λέξει: «Πρέπει να έχουμε υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ως τον Νοέμβριο, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση. Να μην υπάρξει καμία αφορμή, κανένα πάτημα, σε όποιον εντός ή εκτός της χώρας θέλει καθυστέρηση».

Η ομιλία του κ. Τσίπρα προς το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη εκληφθεί από πολλούς εντός της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ ως προαναγγελία ανασχηματισμού. « Η περίοδος αυτή θα κρίνει πολλά για την μετά μνημονίων εποχή. Έχουμε ευθύνη απέναντι σε όσους μας εμπιστεύθηκαν. Η ευθύνη αυτή δε συγχωρεί ολιγωρίες και παραλείψεις. Είμαι βέβαιος ότι όλοι συμμερίζεστε αυτήν την άποψη. Πρέπει να βελτιώσουμε τη δουλειά μας, να διορθώσουμε τυχόν παραλείψεις, να πετύχουμε καλύτερο συντονισμό» είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε και ένα μήνυμα προς τους δανειστές λέγοντας ότι «όλοι μας αντιλαμβανόμαστε (και εννοώ και οι δανειστές) ότι τα πραγματικά επίδικα βρίσκονται στις αποφάσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης και όχι σε πιέσεις για περισσότερη δημοσιονομική λιτότητα».

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις προβλέψεις περί λήψης νέων μέτρων, υπερασπίστηκε τα στοιχεία για τον ΕΦΚΑ, απέρριψε και τις προβλέψεις για μείωση των εσόδων για τα οποία είπε ότι «πάνε καλά» και υποσχέθηκε εκ νέου επίδομα για τους συνταξιούχους στο τέλος του έτους.

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύα επίθεση εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τα όσα εκείνος είπε από το βήμα της ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα της Ν.Δ. «το μνημόνιο μετά το μνημόνιο, μία συρραφή των πιο σκληρών προτάσεων πλευρών των δανειστών που έχει απορρίψει η ελληνική πλευρά». «Δεν δεσμευόμαστε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα όπως έκαναν οι προηγούμενοι που έχουν το θράσος να μας πουν ότι θα τα μειώσουν» είπε για τη σχετική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την θετική αξιοποίηση.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου όπως είπε «θα κριθεί και η νεοφιλελεύθερη δυστοπία της Ν.Δ.» και υποστήριξε ότι «μετά από δυόμισι χρόνια από μαύρο πρόβατο η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ισότιμο παίκτη που απολαμβάνει τον σεβασμό διεθνώς».

Σε ό,τι αφορά την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σαφώς χαμηλότερους τόνους από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, παίρνοντας αποστάσεις από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος. Προκάλεσε δε αίσθηση το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αν και έκανε τιμητική αναφορά στο Λιμενικό Σώμα για τα βήματα που έχει κάνει στο κομμάτι του ελέγχου της διακίνησης καυσίμων.

«Μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία. Πρέπει να φροντίσουμε να πάρουμε μέτρα για την ουσία του προβλήματος και αυτό δεν τελειώνει σε πρώτο χρόνο. Χρειάζονται αναγκαίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου. Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις εντυπώσεις αλλά την ουσία» είπε.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά σε θέματα των ημερών όπως η υπόθεση της Eldorado Gold, το Ελληνικό κλπ, ωστόσο σημείωσε ότι για το 2016 καταγράφηκε υψηλό δεκαετίας στην αύξηση των ξένων επενδύσεων. Το στοιχείο αυτό αναμένεται να βελτιωθεί το 2017, είπε και επανέλαβε ότι υπάρχουν έτοιμα και συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, τα οποία η κυβέρνηση προχωρά «με προσήλωση στους νόμους του κράτους και την προστασία του περιβάλλοντος».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.