Αλέξης Τσίπρας: Αιχμές για χρηματιστηριακό παιχνίδι με τη ΔΕΗ

Κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στην οικονομία, αλλά και αφήνοντας αιχμές για χρηματιστηριακό παιχνίδι στο θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ξεκίνησε την τοποθέτηση του κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτηση για την ακρίβεια σε ενέργεια και αγαθά πρώτης ανάγκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Οι υπουργοί σας πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση και πανικό, γιατί μην έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις απέναντι στους πολίτες γι’ αυτό που ζουν στην καθημερινότητα τους, οι περισσότεροι εξ’ αυτών ανέβηκαν σε αυτό εδώ το βήμα για να εκτοξεύσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο -χαρακτηριστικότερος ο κύριος Γεωργιάδης τσιρίζοντας- επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣυΡιζΑ. Και βεβαίως όλοι μηδενός εξαιρουμένου δεν έδωσαν καμία ουσιαστική απάντηση, όχι σε μας, απέναντι στους πολίτες, δίνοντας έστω την εντύπωση ότι έχουν ένα κυβερνητικό σχέδιο να ελέγξουν και να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι κατά τις ομιλίες των υπουργών που τοποθετήθηκαν ήδη, άκουσε το όνομα του περισσότερες από 40 φορές. «Εγώ φταίω και για την ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ένδειξη της μεγάλης αδυναμίας να δώσετε ουσιαστικές απαντήσεις αλλά κάποιος που παρακολουθεί σίγουρα το καταλαβαίνει. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα και εγώ μία βδομάδα μετά προειδοποίησα ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι ένας άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση σας. Οργής γιατί η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, αποδοκιμασία γιατί εκλεγήκατε κυβέρνηση με την υπόσχεση να την κάνετε καλύτερη τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «βύθισμα της κοινωνίας στην ανασφάλεια χωρίς τρόικα και μνημόνιο», ενώ εκτίμησε ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο χειμώνας με το ενεργειακό κόστος να έχει ανέβει στον ουρανό».

Καυτηρίασε δε το ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παροχές στη ΔΕΘ και λίγες ημέρες αργότερα πρόσθεσε κάποιες ακόμα. «Δεν έχω ξαναδεί να ανεβαίνει πρωθυπουργός να εξαγγέλλει πέντε πράγματα και μετά από τρεις μέρες να αναγκάζεται να δίνει διαρροές για νέες παροχές. Γιατί δεν της είπε τρεις μέρες πριν; Της ξέχασε; Προφανώς και συνειδητοποιήσατε ότι στα αυτιά των περισσότερων πολιτών ακούγονται ως ασπιρίνες απέναντι σε μια βαριά ασθένεια. Γι’ αυτό πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί σας σπεύσατε για να μετριάσετε την απογοήτευση των πολιτών και κάνατε δύο πράγματα. Πρώτον μάζεψε στο Μαξίμου ο κύριος Μητσοτάκης τους οικονομικούς συντάκτες να ζητήσουν να μην κάνουν ρεπορτάζ για την ακρίβεια με το επιχείρημα ότι όταν αναπαράγεται το ζήτημα της ακρίβειας ενθαρρύνονται οι κερδοσκόποι, ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Και αρχίσατε να διαρρέετε παροχές τις οποίες ο πρωθυπουργός ξέχασε να μας πει. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

Επίθεση έκανε στην κυβέρνηση και για το πακέτο 150 εκ ευρώ μέσω του οποίου η κυβέρνηση υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει κατά 70% τις αυξήσεις στα τιμολόγια στο ρεύμα. «Αναρωτιέμαι σε ποιον απευθύνεστε; Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις και το μέγεθός τους; Μόνο η αύξηση στην χονδρική ρεύματος αναμένεται να είναι πάνω από 100 με 120 εκατομμύρια μηνιαίως. Για ένα κόστος άνω του ενός δις λέτε ότι θέλετε να αντιμετωπίσετε με 150 εκατομμύρια. Και το μέσο νοικοκυριό με βάση αυτονόητες μελέτες που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας έχοντας στοιχειώδη επίγνωση τρόπο κοστολόγησης, θα δει στους λογαριασμούς που παίρνει σε μηνιαία βάση τουλάχιστον 30% αύξηση παρά τα 9 € που δίνετε».

Για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ
Αιχμές για χρηματιστηριακά παιχνίδια με την αύξηση του μετοχιού κεφαλαίου της ΔΕΗ άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, διερωτώμενος γιατί δεν ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, παρά δυο εβδομάδες αργότερα.

«Ο κύριος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αν δεν κάνω λάθος δεν είπε κουβέντα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. που ανακοινώθηκε δύο βδομάδες μετά. Κύριε Σκρέκα δε γνωρίζατε αυτή την εξέλιξη; Ήταν μία εξέλιξη εκτός σχεδιασμού και πλάνων δικών σας και του πρωθυπουργού; Αυτό κατά την άποψή μου θα ήταν απίθανο. Αφού το γνωρίζετε όμως γιατί το αποκρύψατε» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και ξέρετε πολύ καλά για ποιους το κάνετε. Γι’ αυτό και το κρύψατε. Γι’ αυτό και η εκχώρηση της Δ.Ε.Η. πάει να γίνει αστραπιαία και αιφνιδιαστικά. Όπως υποθέτω ότι πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και κάποια άλλοι, που έστησαν κερδοσκοπικό χώρο στις πλάτες τις μεγαλύτερες εταιρείας κοινής ωφέλειας στη χώρα στο χρηματιστήριο. Για εννέα μέρες μετά την ανακοίνωση πώλησης θυγατρικής του ΔΕΔΗΕ, αντί να ανεβεί η μετοχή, αυτή βυθίστηκε. Την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της Δ.Ε.Η. θεωρώντας ότι με την πώληση του θα αυξηθεί η τιμή της στο μέλλον, κάποιοι άλλοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτωνόντουσαν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Με δεδομένο ότι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γνώριζε μόνο η διοίκηση της κι εσείς κύριε Σκρέκα και ο κύριος Μητσοτάκης, το ερώτημα είναι πως συνέβη και απέκτησαν κάποιοι εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές; Φαντάζομαι ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις σε αρμόδιες αρχές».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα»
Για οικονομικό και πολιτικό έγκλημα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσιπρας για το ζήτημα της αυξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

«Πριν κλείσω θέλω να αναφερθώ σε εναλλακτικές δυνατότητες που υπήρχαν και της γνωρίζετε προκειμένου ενισχυθεί η ρευστότητα της Δ.Ε.Η. Πουλησατε το 49% του ΔΕΔΗΕ και ήρθε να το αναλάβει ένα fund που διαχειρίζεται χρήματα ασφαλισμένων στην Αυστραλία. Το fund έχει περάσει από την Μεγάλη Βρετανία και άφησε χρέη δισεκατομμυρίων στην μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης στην Αγγλία και αναρωτιέμαι ένα fund που διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ασφαλισμένων στην Αυστραλία με αυτό το παρελθόν πίσω του, μπορεί να επενδύσει στο ΔΕΔΗΕ με σταθερή απόδοση πάνω από 6% αλλά δε μπορεί ο ΕΦΚΑ;» ανέφερε ο κ. Τσιπρας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Το αν είναι έγκλημα προμελέτης θα φανεί το επόμενο διάστημα. Αυτή ιστορία δεν θα περάσει έτσι, ούτε θα παρθεί με μία απόφαση που ούτε καν θα υπογράψουν οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά κάποια ακριβοπληρωμένα golden boys σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.