Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για επαναφορά των SMS

Για «φωτιά που καίει γύρω μας και μπορεί να πάρει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις» έκανε λόγο για μια ακόμη φορά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε, μιλώντας στο Open TV, «ο κόσμος δε νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν περισσότερο. Το πρόβλημα είναι οι νέοι, οι οποίοι δεν προσέχουν κι επίσης δε νοσούν βαριά».

«Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση», είπε ο κ. Σύψας.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως το σημαντικό είναι να μη ληφθούν νέα μέτρα.

«Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο… ατύχημα», είπε.

Ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί ωράριο λειτουργίας στα μπαρ και τους χώρους εστίασης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

«Ίσως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ; Αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων», προειδοποίησε.

Για τις θεωρίες συνωμοσίας
Όσον αφορά στις θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται για τα κρούσματα στη χώρα μας, ο κ. Σύψας ήταν κατηγορηματικός.

«Δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την Πολιτεία και τους επιστήμονες», είπε και πρόσθεσε:

«Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε μας».

Τέλος, ο καθηγητής επεσήμανε πως η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κρίσιμη και δύσκολη.

«Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να περιορίσουμε τον ιό», είπε.

Kαι πρόσθεσε: «Αν συνεχιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, θα πάρουμε μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων», τονίζοντας ότι θα επανέλθει το σύστημα με τα SMS στο 13033.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας είπε πως η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Αυγούστου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.