Άρση μέτρων: Οι σκέψεις για τις αλλαγές σε εστίαση και διασκέδαση

Νέες αλλαγές στα ισχύοντα μέτρα προσανατολίζεται να φέρει η κυβέρνηση μετά τις 23 Ιανουαρίου. Θεωρείται δεδομένο ότι ο κύριος όγκος των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα παραμείνει, αφού η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει την εξάπλωσή της, το γεγονός, όμως, ότι υπάρχει μια μικρή – έστω – βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα έφερε τις πρώτες σκέψεις για μικρή χαλάρωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια από τα μέτρα οδεύουν προς κατάργηση και συγκεκριμένα υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά της μουσικής αλλά και παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που σήμερα είναι ως τις 00:00.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί ως τις 23 Ιανουαρίου, να είναι τέτοια που θα επιτρέψουν στην επιτροπή των ειδικών να δώσει το «ΟΚ». Εκτιμάται ότι πιθανή πτώση κρουσμάτων κάτω από τις 10.000 θα δώσει μια πρώτη ευχέρεια στο να χαλαρώσουν τα μέτρα, αν και έχει ξεκαθαριστεί πως θα πρέπει ο εβδομαδιαίος μέσος όρος να κυμαίνεται κοντά στα 5.000 κρούσματα έτσι ώστε να είναι βέβαιο το «πράσινο φως».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως «Η κατάσταση, με τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, εξελίσσεται όπως περιμέναμε αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», ενώ επιβεβαίωσε πως η πρόθεση είναι τα μέτρα να μην παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι 23 Ιανουαρίου

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.