Αυτή είναι η πρώτη πετρελαιοπηγή στην Ελλάδα που ανακαλύφθηκε πριν από 60 χρόνια

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Η άγνωστη ελληνική πετρελαιοπηγή που ανακαλύφθηκε πριν από 60 χρόνια και πραγματοποιήθηκε η πρώτη γεώτρηση για άντληση υδρογοναθράκων παρουσιάζει σε βίντεο η Up Stories.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ο πόλεμος των υδρογοναθράκων και το κυνήγι του μαύρου χρυσού» στην χώρα μας ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια με αφετηρία την Αιτωλοακαρνανία και το φαράγγι της Κλεισούρας.

Η ιστορία
Στην περιοχή της «Αγίας Λεούσας» στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή το 1963, όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Εκείνη την χρονιά ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους Κ. Ζάχος ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου ανάβλυζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και, πως, πριν χρόνια ανάβλυζε ελάχιστο και κακής ποιότητας στην Θράκη. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι βρέθηκε πετρέλαιο καλής ποιότητας σε βάθος 4.000 μέτρων.

Οι ελπίδες όμως για σπουδαίο κοίτασμα περιορίστηκαν όταν ο γενικός διευθυντής Μεταλλείων Αρ. Τσάκωνας δήλωσε ότι οι ποσότητες πετρελαίου που βρέθηκαν κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμες, διότι ανά 3 ώρες αντλούταν μισός τόνος πετρελαίου, δηλαδή τέσσερις τόνοι ανά 24ωρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.