Δ. Τζανακόπουλος: Άμεσα η αποζημίωση των πληγέντων

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική, μόλις ολοκληρωθεί η συνολική καταγραφή της κατάστασης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνει η κυβέρνηση τις απαραίτητες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποζημίωση των πληγέντων, καθώς οι σχετικές διαδικασίες «θα ολοκληρωθούν τάχιστα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα».

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να καταγράψουμε τις ζημιές, να περάσει η κακοκαιρία και από εκεί και πέρα αφού έχει καταγραφεί το σύνολο των ζημιών θα προβούμε στις απαραίτητες ανακοινώσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Θυμίζω και υπογραμμίζω τη δήλωση του πρωθυπουργού: Οι ζημιές θα αποκατασταθούν, οι πληγέντες θα αποζημιωθούν και αυτό θα γίνει ταχύτατα, με όσο το δυνατόν πιο σύντομες διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η κυβέρνηση να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος της καταστροφής»,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των επιχειρήσεων στην περιοχή που επλήγη και η πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι που αγνοούνται.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την άναρχη δόμηση τόνισε πως αυτό είναι το δεύτερο στάδιο, μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποζημίωση των πληγέντων, και σημείωσε πως μαζί με την αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα,

«Μιλάμε για 6-7 δεκαετίες άναρχης δόμησης, μπαζωμένων ρεμάτων, μιας ολόκληρης λογικής να αντίληψης για τη δόμηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης, διότι πρόκειται για έγκλημα. Πρόκειται για μια κρατική πολιτική. Τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα σπίτια ήταν ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό κράτος διαχειρίστηκε επί δεκαετίες το πρόβλημα της στέγης. Αντί να εκπονηθούν κρατικές πολιτικές στήριξης, αντί να υπάρξει ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα στρώματα, το κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για «λυσσασμένη αντιπολίτευση» και κατηγόρησε συγκεκριμένα ΜΜΕ και μερίδα της ηγεσίας της Ν.Δ. ότι «δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο».

«Είναι τόσο μανιασμένοι, είναι τόσο λυσσασμένοι συγκεκριμένα ΜΜΕ αλλά και μία μερίδα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας που στην κυριολεξία, πλέον, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και δεν σέβονται τίποτα. Η μανία τους να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα είναι τέτοια που δεν καταλαβαίνουν ότι χάνουν την αξιοπιστία τους και στην πραγματικότητα η προπαγάνδα τους αυτό το οποίο κάνει είναι να εξοργίζει τους πολίτες, όχι με την κυβέρνηση, αλλά με εκείνους οι οποίοι λένε όσα λένε. Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε μία τέτοια συζήτηση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος για να καταλήξει: «Ολοι οι ειδικοί, οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν πάρει θέση τις τελευταίες μέρες, έχουν εξηγήσει τους λόγους, τα βαθύτερα αίτια της καταστροφής που βιώσαμε. Εχουν μιλήσει για τις δεκαετίες άναρχης δόμησης, για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισαν οι δίοδοι του νερού και αυτό δημιούργησε όλη αυτή τη φρικτή κατάσταση την οποία είδαμε. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε σε αυτή τη λυσσασμένη αντιπολίτευση η οποία πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν σέβεται στην κυριολεξία τίποτε. Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ δεν σέβεται τον ίδιο της τον εαυτό, θα σεβαστεί τους νεκρούς;».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.