Έφη Αχτσιόγλου: Κλιμακωτή μείωση του προστίμου για πρόσληψη του αδήλωτου εργαζομένου

Αλλαγή της «αρχιτεκτονικής» του προστίμου για την αδήλωτη εργασία «από την αμιγώς εισπρακτική σε μία λογική περισσότερης δικαιοσύνης προς τον “αδήλωτο” εργαζόμενο» εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η υπουργός Εργασίας είπε πως «σε λίγες ημέρες θα έρθει η σχετική διάταξη στη Βουλή και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάποιον που “πιαστεί” με αδήλωτο εργαζόμενο, θα μειώνεται σημαντικά εφόσον λάβει χώρα πρόσληψή του και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφεται, θα μειώνεται και το πρόστιμο».

Πάντως, η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε πως ακόμη δεν έχει κλείσει ο σχετικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα.

Σημείωσε, δε, ότι εφόσον προκριθεί τελικώς προκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, θα προβλέπει ότι «αν ο εργοδότης κάνει στον εργαζόμενο μία σύμβαση τριμηνιαία, το πρόστιμο θα είναι 7.000 ευρώ περίπου, εάν είναι εξαμηνιαία 5.000 ευρώ και αν είναι ετήσια θα είναι 3.000 ευρώ περίπου».

«Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης θα οφείλει να πληρώσει τα ένσημα τριών μηνών για αυτόν που εντοπίστηκε αδήλωτο», πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Η κ. Αχτσιόγλου προειδοποίησε ωστόσο ότι σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει λογική ισορροπίας αλλά όχι λογική συγχώρεσης παραβατικών συμπεριφορών».

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αδήλωτη εργασία μέχρι σήμερα και την επίδρασή τους στην αγορά εργασίας, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η καθαρή αδήλωτη εργασία έπεσε το 2017 στο 12% περίπου στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. Πλέον το στοίχημα είναι περισσότερο στην υποδηλωμένη εργασία, όταν κάποιος π.χ. εργάζεται οκτώ ώρες αλλά δηλώνεται για τέσσερις. Με την αλλαγή του προστίμου θα υπάρξει μία μεταβολή στην ποιότητα των θέσεων εργασίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.